Calamagrostis acutiflora Karl Foerster | Struisriet

Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' wordt in het Nederlands ook Struisriet genoemd. Het is een bijzonder populair, bladverliezend siergras met smalle en stijve grijsgroene gepunte bladeren die lichtjes afhangen. De bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De plant heeft roze bronskleurige bloempluimen die zich langzaam samenvouwen tot smalle sprieten. Deze sprieten zullen in de herfst eerst strokleurig worden om daarna in een soort van goudkleurig te verkleuren. De plant blijft hierdoor een opvallende verschijning in je tuin tot laat in de winter. Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ houdt van een standplaats in de volle zon en een vochtig, goed doorlaatbare, gemiddeld vruchtbare grond. De plant is goed winterhard maar heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. De Karl Foerster is matig tot redelijk droogtetolerant maar in de zomer moet je er wel voor waken dat de plant niet uitdroogt. Daarnaast is de plant zeewind tolerant en verdraagt ook goed luchtvervuiling. Pluimstruisriet is geschikt voor groepsbeplanting in bijvoorbeeld natuurlijke tuinen of onderhoudsarme tuinen. De Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' wordt zo’n 150 centimeter hoog. Je kunt de plant toepassen als solitair, als afscherming of achter in een border. De halmen zijn zelfs in de winter nog mooi daarom is het een goede keuze om pas in het voorjaar de plant terug te knippen.

FamilienaamCalamagrostis acutiflora
Nederlandse naam     Struisriet
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlaatbare, gemiddeld vruchtbare grond.
Planten per m²5-7 stuk per m2
StandplaatsVolle zon
WinterhardJa tot -25 graden Celsius
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Calamagrostis kan vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. De plant staat graag op een zonnige plaats in de tuin en is daarom uitermate geschikt voor een tuin op het zuiden. Als je de plant op een te schaduwrijke plaats zet, zul je dit merken doordat de stengels slap komen te hangen. Zodra dan de pluimen op de halmen komen te staan, vallen ze om. Deze plant heeft in de winter bescherming wel nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. Een licht winterdek in de vorm van een mulchlaag is absoluut noodzakelijk. Het is verstandig om de stengels in het najaar juist niet af te snijden maar dit pas in het voorjaar te doen. De Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' staat graag op een goed doorlaatbare, gemiddeld vruchtbare grond. De enige eis die de plant stelt is immers dat deze alleen niet te lang nat en koud blijft. 

Bemesting

Om de plant krachtig te houden, is het belangrijk dat je de Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ op tijd bemest. Het beste is om de plant 2 keer per jaar te bemesten: één keer in het voorjaar (maart/april) en een keer in de zomer (juni/juli). Gebruik hierbij een meststof die in 120 dagen alle voedingsstoffen heeft vrijgegeven. Je kunt hiervoor het beste Floramix Tuinmest gebruiken. Met name in de lente en de zomermaanden groeit de plant hard en heeft op dat moment dan ook een flinke behoefte aan voedingstoffen. Door dus twee keer per jaar tijdig te bemesten, voorkom je dat de plant een mesttekort krijgt en minder vatbaar wordt voor ziekte en plagen. De meststof zorgt namelijk ook dat de vitaliteit van de plant toeneemt. 

Toepassing

Hoewel de Pluimstruisriet ook in 'normale' grond goed groeit, is het gras uitermate geschikt als oeverplant. Het blad van de Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster' kan een lengte bereiken van zo'n 100 cm en hangt hierbij sierlijk over. De sierlijke groeiwijze van deze plant en de prachtige verkleuringen van de bladeren en bloempluimen maken de Pluimstruisriet tot een decoratief siergras. 

Het Struisriet is een bladverliezend siergras die tot ver in de winter decoratief is, zeker als er rijp op de verdorde stengels staat. Door de opgaande groeiwijze en de hoogte die het gras kan bereiken, is de Calamagrostis uitstekend te gebruiken als achter beplanting in een border. Zowel solitair als in groepsbeplanting is het Pluimstruisriet erg mooi en laat zich hierbij goed combineren met andere vaste planten en siergrassen. Het Pluimstruisriet dient in het vroege voorjaar tot zo'n 20 cm boven de grond afgesnoeid te worden. De Calamagrostis zal dan vervolgens weer opnieuw uitlopen met frisgroene bladeren.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Calamagrostis acutiflora 'Overdam'

De Calamagrostis acutiflora 'Overdam' wordt ook wel het Bonte Struisriet genoemd. In de maanden juni, juli en augustus bloeit de Calamagrostis acutiflora 'Overdam' met paarsbruine aren die later in het seizoen een steeds meer goudgele kleur krijgen. Door de prachtige gestreepte bladeren en de mooie bloeiwijze, is het gras tot ver in de winter erg decoratief in de tuin. De standplaats dient een zonnige of half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een vochthoudende maar waterdoorlatende bodem. 

FamilienaamCalamagrostis acutiflora 'Overdam'
Nederlandse naam     Bonte struisriet
BloemkleurPaarsbruin
BladkleurGroen/ wit
Hoogte150 cm
Hoogte bloem150 cm

Calamagrostis brachytricha

De Calamagrostis brachytricha wordt ook wel Diamantgras genoemd. Het blad is langwerpig en smal en heeft een groene kleur. In de maanden augustus, september en oktober bloeit de plant met witbruine tot grijze bloem aren. De standplaats van de Calamagrostis brachytricha dient een zonnige tot halfschaduw plek te zijn, op een goede waterdoorlatende bodem. Als je de plant in het voorjaar licht bemest, is dit voldoende voor het gehele groeiseizoen. Zorg er bij droogte voor dat je de plant tijdig water geeft. De plant leent zich perfect voor in een border als groepsbeplanting, maar is ook goed te gebruiken als solitair siergras. Uiteindelijk bereikt de Calamagrostis brachytricha een hoogte van zo'n 80-100 cm.

FamilienaamCalamagrostis brachytricha
Nederlandse naam     Diamantgras
BloemkleurWitbruin tot grijs
BladkleurGroen 
Hoogte80 - 100 cm
Hoogte bloem120 cm

Beplantingsplan maken