Saxifragaceae | Darmera

De Darmera is een vaste plant die behoort tot de Saxifragaceae familie. Het is een zich langzaam verspreidende plant met kruipende wortelstokken die van oorsprong afkomstig is uit het westelijke deel van de Verenigde Staten (Van het zuidwesten van Oregon tot het noordwesten van Californië). Deze vaste plant heeft zijn naam te danken aan Karl Darmer, een Duitse tuinbouwer uit de 19e eeuw. De Darmera groeide oorspronkelijk op in bergbeekjes in de bossen van de Verenigde Staten. Daarom is dit dan ook een uitstekende vaste plant om te plaatsen aan vijverranden of moerasachtige gebieden in een tuin. De Darmera zal zich laten zien met een paraplu achtige vormgeving. De lange steel vormt het middelpunt aan de onderzijde van een bolvormig bloemen geheel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hosta’s, heeft deze vaste plant niet of nauwelijks last van slakkenvraat en is niet gevoelig voor ziektes of ander ongedierte. Deze plant is ruim verkrijgbaar.       

FamilienaamSaxifragaceae (Steenbreek) familie
Nederlandse naam     Darmera
Soort plantVaste plant
GrondsoortVochtig
Planten per m²7 tot 9 stuks per m². De geadviseerde plantafstand is 33 cm)
StandplaatsZonnige plek in een drassige tot vochtige bodem 
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud Darmera

De Darmera kan zich het beste ontwikkelen op een vochtige humusrijke grond waar veel zon kan komen. Het belangrijkste is dat de grond goed vochtig is en blijft. De Darmera doet het ook uitstekend op een zware kleigrond. De plant is uitstekend bestand tegen een strenge winter en zal temperaturen tot de -25°C uitstekend kunnen doorstaan. Deze plant heeft geen specifieke onderhoudsbehoefte. Je kunt deze plant vermeerderen door scheuren. 

Bemesting Darmera

Als de Darmera in een voedselrijke bodem staat, is bemesting niet nodig. De wortels zijn uitstekend in staat om de plant van de benodigde voedingsstoffen te voorzien. Dit maakt dat deze plant gerust geplaatst kan worden in lastig begaanbare delen van een tuin zoals de oever van een vijver.   

Toepassing Darmera

De Darmera is uitstekend te plaatsen in groepjes maar ook in combinatie met andere planten. Je kunt deze plant het beste combineren met andere vochtminnende beplanting. Deze oeverplant is géén woekeraar en zal op een mooie manier de bodem bedekken op plaatsen waar je zelf niet eenvoudig bij kunt komen. Daarnaast is de Darmera ook een mooie optie om te plaatsen in een border in vrij open tuinen waarin enkele grote bomen of heesters zijn. Je maakt van deze kleurrijke plant een echte eyecatcher. Let even op dat je een soort kiest die past in je tuin. De meest gangbare soort van de Darmera neemt vrij veel ruimte in je tuin in. Gelukkig is er ook een soort met een kleinere afmeting zoals je hieronder kunt lezen.   

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht. 

Darmera peltata - Schildblad

De Darmera peltata kennen we ook onder de naam Indiaanse rabarber of parapluplant. In Nederland wordt deze bloeiende vaste plant ook wel de Schildblad genoemd. In het late voorjaar verschijnen de bloemen vóór dat de bladeren aan de plant komen. De Darmera peltata heeft karakteristieke kenmerken. De plant vormt een mooie bolvormige bloemenpracht die is opgebouwd uit talloze witte tot felroze bloemen. De bloemen hebben een doorsnede van zo’n 1,5 centimeter en worden gedragen op bloemstelen die 2 meter lang kunnen worden. De schildvormige bladeren zijn grof getand en opvallend geaderd. Peltata betekent dan ook 'schildvormig'. Deze zijn donkergroene van kleur gedurende het voorjaar en de zomer maar worden rood in de herfst.        

FamilienaamDarmera peltata
Nederlandse naamSchildblad
Bloemkleurwit tot felroze
BladkleurDonkergroen
Hoogte50 tot 100 centimeter
Hoogte bloem80 tot 90 centimeter

Darmera peltata 'Nana' - Schildblad

De Darmera peltata 'Nana' is de kleinere versie van de Darmera peltata. Dit is een laagblijvende variant die meer geschikt is voor kleinere tuinen. De bloemen en het blad worden zelden hoger dan 60 centimeter. 

FamilienaamDarmera peltata 'Nana'
Nederlandse naam      Schildblad
Bloemkleurwit tot felroze
BladkleurDonkergroen
Hoogte60 centimeter
Hoogte bloem60 centimeter

Beplantingsplan maken