Dicentra | Het gebroken hartje

De Dicentra wordt ook wel ‘het gebroken hartje’ of ‘tranend hartje’ genoemd en heeft Lamprocapnos spectabilis als wetenschappelijke naam. Deze vaste plant komt oorspronkelijk uit China, Korea en Oost Siberië. De plant groeide in deze gebieden veelvuldig op open plekken in vochtige bossen en licht beschaduwde bosranden. Dicentra is tegenwoordig ook goed in Nederland en België verkrijgbaar. Deze vaste plant wordt 60 tot 80 centimeter hoog en heeft sappige, rijk vertakte opgaande stengels. Aan deze stengels groeien grijsgroene bladeren die zijn samengesteld uit meerdere deelblaadjes. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat veel Dicentra soorten echte vroege bloeiers zijn. De bladeren sterven al vrij vroeg in het voorjaar. Er zijn echter uitzonderingen zoals je hieronder kunt ontdekken. Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat een echte volgroeide Dicentra een ruimte van ongeveer 1 m² zal innemen. De plant groeit dus vooral in de breedte. Dit maakt deze plant dus misschien minder geschikt voor een kleinere tuin. Aan de lange overhangende bloemstengels groeien bloemen met een vormgeving die ervoor gezorgd hebben dat de Dicentra in de volksmond vaak “het gebroken hartje” wordt genoemd. De bloem bestaat aan de buitenzijde uit roze kroonbladen. De bladeren hebben gezamenlijk een vorm van een hartje. In de binnenzijde van dit hartje bevinden zich twee witte kroonblaadjes die een vormgeving hebben die vergelijkbaar is met een traan. Binnen deze twee witte bladeren bevinden zich de meeldraden van de plant.     

FamilienaamPapaveraceae (papaverfamilie)
Nederlandse naam     Het gebroken hartje
Soort plantVaste plant
GrondsoortUitsluitend goede tuingrond, luchtig met veel voedingsstoffen.
Planten per m²5 tot 8 per m² (De geadviseerde plantafstand is 38 cm.)
StandplaatsHalf zon (licht schaduwrijke plek)
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Dicentra heeft een relatief kleine onderhoudsbehoefte mits de plant in een goede voedingsrijke bodem staat. De plant is uitstekend vorstbestendig en zal overleven bij temperaturen tot zo’n -35°C. Het jonge blad en de bloemen zijn wel gevoelig voor vorstschade. Je doet er verstandig aan om deze te beschermen als er nog een late nachtvorst op komst is. Het beste is om het blad na de bloei (eind juni / begin juli) weg te knippen.    

Bemesting

Als de Dicentra in een goede tuingrond wordt geplaatst, is bemesting niet of nauwelijks nodig. Je kunt ervoor kiezen om de Dicentra van extra voeding te voorzien net na de winter. Medio maart is in dat geval de beste periode.

Toepassing

Iedere zonnige plaats is geschikt voor een Dicentra mits de bodem maar voedingsrijk en vochthoudend is. Het is de mooiste optie om een Dicentra in een groep in een border te plaatsen. De plant zal het beste tot z’n recht komen in een humusrijke bodem. Je kunt de Dicentra prima in de nabijheid van heesters of andere bomen plaatsen om te zorgen voor gefilterd licht. Direct zonlicht kan immers voor problemen zorgen. De schaduw van deze heesters of bomen zorgen voor de beste omstandigheden. De Dicentra woekert niet of nauwelijks         

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Dicentra formosa 'Bacchanal' Gebroken hartje

Dicentra formosa 'Bacchanal' is één van de meest gekochte soorten van deze plant. Dit komt uiteraard door de bloeiperiode van deze vaste plant. De meeste Dicentra soorten bloeien in het voorjaar en zijn voordat de zomer begint uitgebloeid. Dat is bij de Dicentra formosa 'Bacchanal' niet het geval. Je kunt bij deze soort langer van de gebroken hartjes genieten. In de periode van mei tot september kun je genieten van de prachtige bloemenpracht van deze plant. Daarnaast is dit soort onderscheidend omdat de bloemen een meer rode kleur hebben.  

FamilienaamDicentra formosa 'Bacchanal' 
Nederlandse naam     Gebroken hartje
BloemkleurRood
BladkleurGroen
Hoogte40 cm
Hoogte bloem40 cm

Dicentra formosa

Dicentra formosa heeft dezelfde bloeiperiode dan de bovenstaande optie maar het verschil is dat de bloemen van deze soort een meer paarse kleur hebben.  

FamilienaamDicentra formosa
Nederlandse naam     Gebroken hartje
BloemkleurPaars 
BladkleurGroen
Hoogte40 cm
Hoogte bloem40 cm

Dicentra spectabilis 'Alba'

De Dicentra spectabilis 'Alba' heeft in tegenstelling de bovenstaande soorten een korte bloeiperiode. Deze Dicentra zal enkel in het voorjaar (de maanden april, mei, juni) in bloei staan en zijn rood met witte bloemen laten zien. Daarnaast bereikt een volwassen Dicentra spectabilis 'Alba' een hoogte van ongeveer 70 centimeter.  

FamilienaamDicentra spectabilis 'Alba'
Nederlandse naam    Gebroken hartje
BloemkleurRood met wit 
BladkleurGroen
Hoogte40 cm
Hoogte bloem40 cm

Dicentra spectabilis 'Valentine'

De Dicentra spectabilis 'Valentine' is een “gebroken hartje” zoals volledig boven in de tekst omschreven. Deze soort laat alleen in de maanden april tot en met juni een mooie bloemenpracht zien en bereikt een hoogte van ongeveer 60 centimeter. De bloemen van deze plant zijn rood (tegen roze aan) met wit.  

FamilienaamDicentra spectabilis 'Valentine'
Nederlandse naamGebroken hartje
BloemkleurRoze/ Rood met wit
BladkleurGroen
Hoogte60 cm
Hoogte bloem60 cm

Beplantingsplan maken