Dictamnus | Vuurwerkplant

De Dictamnus kennen we in Nederland en België beter als de Vuurwerkplant. Deze vaste plant die de wetenschappelijke naam Dictamnus albus heeft, wordt overigens ook wel Essenkruid genoemd. De plant heeft deze naam gekregen omdat het veel weg heeft van de Es. De Dictamnus behoort tot de Wijnruitfamilie (Rutaceae) en kent zijn oorsprong in de zuidelijke streken van Eurazië. De plant bereikt gemiddeld zo’n 40 tot 80 centimeter hoogte en bloeit in het voorjaar. Gedurende de bloei is de Dictamnus rijkelijk voorzien van trossen met witte, roze of lila bloemen met lange meeldraden. Hierdoor hebben de bloemen van de Dictamnus een aangename geur die veel weg heeft van een mix van vanille en citroen. De plant produceert een grote hoeveelheid etherische olie die al van een grote afstand geroken kan worden. Aan deze etherische olie heeft de plant zijn naam te danken. Deze olie is immers licht ontvlambaar. Op extreem hete dagen kunnen de druppeltjes olie een brandglas effect hebben en vlam vatten. Hierdoor ontstaan er blauwe vlammetjes. Al je de olie in de brand steekt met een vuurtje ontstaat er een kort spetterend vuurwerk. Na de bloei vormt de plant zaden die weggeschoten worden. De Dictamnus vormt een mooi, vrij hoog, struikachtig, wat donker gewas.        

FamilienaamDictamnus
Nederlandse naam     Vuurwerkplant
Soort plantVaste plant
GrondsoortKalkhoudende, stikstofarme grond op warme plaatsen
Planten per m²8 - 11 stuks/m²
StandplaatsZon, halfzon (halfschaduw)
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Dictamnus is een winterharde plant en kan temperaturen van zelfs -40,0 °C verdragen. Je hoeft je over deze plant dus géén zorgen te maken als Koning Winter zijn tanden laat zien. De plant heeft géén specifieke onderhoudsbehoefte met betrekking tot het snoeien en het bemesten. Ook met betrekking tot beregening hoef je je weinig zorgen te maken. De plant staat graag op een wat droge grond. Het enige waar je aan moet denken is de kalk voorziening. De Dictamnus komt het beste tot zijn recht op een kalkhoudende grond. Het is daarom goed om het kalkgehalte in de bodem wel op pijl te houden. Als je ervoor kiest om de Dictamnus te verplanten, gebruik dan wel handschoenen. De Vuurwerkplant kan immers huidirritaties veroorzaken.

Bemesting

Het toedienen van mest of andere voedingsstoffen is voor de Dictamnus niet noodzakelijk. Deze plant is wat voeding betreft erg zelfvoorzienend. Als je de bodem toch wil verrijken om de groei en ontwikkeling van de Dictamnus te bevorderen, doe dit dan zo vroeg mogelijk in het jaar, net na de laatste vorstperiode.  

Toepassing

De Dictamnus heeft een zonnige standplaats nodig en een goed gedraineerde bodem. Daarnaast is het van belang dat de grond voldoende kalkhoudend en stikstofarm is. In de meeste gevallen volstaat goede tuingrond om deze plant een goede voedingsbodem te geven. Je kunt de plant solitair of in een groep in een border plaatsen. Tot slot is het goed te vermelden dat je met deze plant wat geduld moet hebben. De plant komt wat langzaam op gang en zal de eerste jaren slechts enkele bloemen laten zien. Pas na een paar jaar bloeit de Dictamnus massaal. 

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Dictamnus albus

Dictamnus albus is een Dictamnus met een roze bloem. Deze brede licht roze trossen hebben kenmerkende rood purperen aders. Deze bloemen staan niet alleen mooi in de tuin maar kunnen ook uitstekend gebruikt worden voor droogboeketten. Deze soort wordt ook aangeboden onder de noemer D. Albus Purpureus.  

FamilienaamDictamnus albus
Nederlandse naam     Vuurwerkplant
BloemkleurLichtroze
BladkleurGroen
Hoogte80 centimeter
Hoogte bloem80 centimeter

Dictamnus albus 'Albiflorus'

De Dictamnus albus 'Albiflorus' is zeker geen gemiddelde soort van de vuurwerkplant. Dit is een soort albino versie met volledig witte bloemen. Hierdoor wordt het karakteristieke karakter van deze plant zelfs meer versterkt.   

FamilienaamDictamnus albus 'Albiflorus'
Nederlandse naamVuurwerkplant
BloemkleurWit
BladkleurGroen
Hoogte80 centimeter
Hoogte bloem80 centimeter

Dictamnus caucasicus

De Dictamnus caucasicus is een zeer onderscheidende vuurwerkplant. Niet alleen de bloemen hebben paarse kleurstelling maar ook het formaat van de plant verschilt sterk met de gemiddelde Dictamnus. Deze plant wordt veel hoger dan de meeste soorten en kan maar liefst bijna anderhalve meter de hoogte in groeien.

FamilienaamDictamnus caucasicus
Nederlandse naamVuurwerkplant
BloemkleurPaars
BladkleurGroen
Hoogte130 centimeter
Hoogte bloem130 centimeter

Beplantingsplan maken