Digitalis | Vingerhoedskruid

Digitalis is één van de vaste plantensoorten die onder de weegbreefamilie (Plantaginaceae) valt. Deze plant wordt in het Nederlands ook wel het 'Vingerhoedskruid' genoemd. Deze naam is ontstaan uit de botanische naam. Digitalis betekent in “vinger”. Daarbij komt dat de bloem een dusdanige vorm heeft dat het lijkt op een vingerhoedje. De bloemen van de plant hebben een vorm van een trechter en hangen in grote trossen aan de lange en smalle steel van de plant. De bloemen van de oorspronkelijke Digitalis zijn rood-paars maar er bestaan cultivars met bloemen die een veelzijdigheid aan andere kleuren hebben. Een Digitalis zal de volledige zomer (de maanden juni, juli, augustus en september) in bloei staan en het blad gedurende de winter vasthouden. 

Vingerhoedskruid komt zowel in grote delen van Europa, westelijk Azië en Noord-Afrika voor. Het Plantaginaceae geslacht kent wereldwijd ongeveer 22 soorten die twee- of meerderjarig zijn. Het is een plant die graag bezocht wordt door bijen en hommels ondanks dat zijn volledig in de bloem moeten om de kern te bereiken. Na de bestuiving van de bloemen vormen zich zaaddoosjes waarin tientallen zaden kunnen rijpen. Als dit het geval is, zullen de zaden zich verspreiden over de omgeving. Dit zal plaatsvinden in het tweede levensjaar van de plant. In het eerste jaar wordt immers de bladrozet gevormd. Vanuit het hart hiervan zullen de bloemstengels ontwikkelen. Na het verspreiden van de zaden zullen de tweejarige soorten afsterven.

FamilienaamDigitalis
Nederlandse naamVingerhoedskruid
Soort plantVaste plant
GrondsoortHalfschaduw in een vochtige grond
Planten per m²7 tot 9 stuks
Standplaatshalfschaduw
WinterhardJa 
WintergroenJa, de plant is bladhoudend in de winter 
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Hoewel de Digitalis een plant is die gebruikt wordt in de homeopathie en de plantgeneeskunde, is het goed om te beginnen met een waarschuwing. De volledige plant is giftig voor mens en dier en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Trek daarom handschoenen aan als je de plant gaat onderhouden en voorkom dat de plant in aanraking komt met open wondjes. 

Een Digitalis heeft géén grote onderhoudsbehoefte. Het belangrijkste is dat de grond waarin de plant staat goed vochtig gehouden wordt. Hou er rekening mee dat de zaden van de plant zich behoorlijk kunnen verspreiden. Je kunt dit voorkomen door de bloemstengel na de bloei af te knippen. De plant is winterhard en kan temperaturen tot - 25 °C goed verdragen. 

Vingerhoedskruid

Bemesting

Vingerhoedskruid is uitstekend in staat om zelfstandig alle benodigde voedingsstoffen uit een rijke grond te halen. Het is dan ook niet noodzakelijk om specifieke meststoffen aan de grond toe te voegen. Het kan echter nooit kwaad om de grond na de winterperiode te verrijken. Voor het beste resultaat kun je hiervoor het beste organische mest gebruiken en zeker niet kiezen voor meststoffen die op een kunstmatige manier zijn samengesteld.

Toepassing

Door het giftige karakter van de plant is het verstandig om deze te plaatsen op de plekken waar vooral kinderen niet kunnen komen. Het maakt hierbij niet uit of dit een border is die we normaal gesproken zien als “moeilijke” plaats. De Digitalis is immers een sterke plantensoort dat zich goed kan ontwikkelen in een verstoorde bodemstructuur en een wat ruige grond. Je kunt deze plant uitstekend plaatsen in een siertuin waar de zon slechts beperkt komt. De enige voorwaarde die de plant stelt is dat er wel voldoende water beschikbaar is. De grond mag niet te droog zijn. Daarnaast is het goed te weten dat je je in de wintermaanden ook niet al te veel zorgen hoeft te maken over deze vaste plant. De Digitalis is goed winterhard kan temperaturen tot - 25 °C doorstaan.   

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Vingerhoedskruid

Digitalis purpurea

De Digitalis purpurea is één van de cultivars van de oorspronkelijke Digitalis. In Nederland en België kennen we deze vaste plant ook als 'Gewoon Vingerhoedskruid' maar zo gewoon is deze vingerhoedskruid niet. Het is een prachtige vaste plant die een uitstekende combinatie vormt met bosrandplanten. Zoals de naam al aangeeft heeft de Digitalis purpurea paarse bloemen waarin je ook een roodachtige tint kunt waarnemen. Je kunt echter ook voor andere kleurstellingen kiezen als dat meer je voorkeur heeft. De Digitalis purpurea “Alba” en de “Snow Thimble” hebben witte bloemen. De bloemen van de “Camelot Crème” zijn meer crèmekleurig en hebben binnenin rode vlekken. De naam van de Digitalis purpurea “Camelot Rose” verraadt al de rosé kleur van de bloemen. Ook deze bloemen hebben rode vlekken binnenin. Deze vlekken zie je ook in de bloem van de Digitalis purpurea “Camelot Lavender” maar de achtergrondkleur van deze variant is meer roze. 

Al deze soorten bereiken een hoogte van ongeveer 120 cm tot 90 cm. De planten staan op hoogte hierboven weergegeven waarbij de hoogste twee varianten als eerste benoemd zijn.

FamilienaamDigitalis purpurea
Nederlandse naamGewoon Vingerhoedskruid
BloemkleurWit, crème, roze, rosé waarin soms rode vlekken voorkomen
BladkleurGroen
Hoogte80 tot 200 cm
Hoogte bloem90 tot 120 cm

Digitalis grandiflora

De Digitalis grandiflora kennen wij in Nederland en België als Geel vingerhoedskruid. Als je deze vaste plant in bloei ziet, weet je direct waarom voor deze naam is gekozen. De bloemkelken van deze plant zijn geel van kleur. Deze kleurstelling past ook precies bij de bloeitijd van deze plant. In juni en juli zal deze plant in volle bloei staan. Hiervoor hoeft deze plan helemaal niet zoveel zon te zien. De Digitalis grandiflora staat prima op een wat vochtige grond waar wat meer schaduw is. Dit maakt deze plant uitstekend geschikt om de verloren hoekjes in de tuin op te vullen. Het is geen probleem als dit op een lastig bereikbare plaats in de border is. Dit is zelfs een betere keuze. Deze plant is immers wel giftig.  

FamilienaamDigitalis grandiflora
Nederlandse naam     Geel vingerhoedskruid
BloemkleurGeel
BladkleurGroen
Hoogte80 cm
Hoogte bloem80 cm

Digitalis ferruginea 'Gigantea'

Digitalis is een vaste plant met een veelzijdigheid aan verschillende cultivars. Eén van de meest karakteristieke soorten is wel de Digitalis ferruginea 'Gigantea'. Deze vaste plant is herkenbaar aan de spits toelopende vorm van de bloemtrossen aan de bovenzijde van de plant. Deze bloemen lijken naar je te zwaaien als er wat wind staat. De bloemkleur van deze plant is bruingeel. Deze bloemen zullen aan het begin van de zomer in volle bloei staan. Vooral in de maanden juni en juli kun je genieten van deze bloemenpracht. De plant heeft in vergelijking met veel andere Digitalis soorten wat meer zon nodig. Je kunt deze vaste plant dan ook het beste plaatsen in de open stukken van de tuin. Je kunt ervoor kiezen om deze plant solitair te plaatsen of in combinatie met andere planten. Deze Digitalis is overigens wel een zonaanbidder en iets veeleisender in onderhoud. Deze plant ontwikkelt zich het beste in een rijke grond. Om een ideale voedingsbodem voor deze plant te creëren kun je het beste organische voorjaarsbemesting gebruiken.      

FamilienaamDigitalis ferruginea 'Gigantea'
Nederlandse naam     Vingerhoedskruid
BloemkleurBruin-geel
BladkleurGroen
Hoogte125 cm
Hoogte bloem125 cm

Digitalis lutea

De Digitalis lutea is een mooie bescheiden vaste plant die je herkent aan de rij van gele bloemetjes die aan één zijde van de tak groeien. Deze bloemen staan vroeg in de zomer in volle bloei. In de maanden juni en juli zal deze plant een elegante eyecatcher zijn in je tuin. De plant blijft de hele winter groen maar dit is eigenlijk te verwaarlozen. Dit is immers géén soort met een overweldigende bladeren. Ook in dit opzicht is de plant bescheiden. Een andere vorm van bescheidenheid is dat deze plant niet woekert in tegenstelling tot veel andere Digitalis soorten. Je kunt de Digitalis lutea eigenlijk overal in je tuin plaatsen, mits de plek niet te zonnig is. Je kunt deze plant dan ook prima plaatsen op plekken met gefilterd zonlicht dus in de omgeving van bomen en heesters. De bodem moet wel vochthoudend zijn en humusrijk. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat deze plant wel giftig is. Het is dus verstandig om deze plant buiten bereik van kinderen te plaatsen en te onderhouden met goede handschoenen aan.    

FamilienaamDigitalis lutea
Nederlandse naam     Vingerhoedskruid
BloemkleurGeel
BladkleurGroen
Hoogte100 cm
Hoogte bloem100 cm

Beplantingsplan maken