Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' | Koninginnekruid of leverkruid

De Nederlandse naam voor de Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' is Purper Leverkruid of Koninginnekruid. De bloeiperiode van de plant is van juli tot september en zal duidelijk zichtbaar aan de kleine purperroze bloemhoofjes in de afgeplatte bloempluimen. Leverkruid houdt van een zonnige standplaats en doet het goed in iedere vruchtbare- en vochtige grond. Daarbij is deze plant zeer goed winterhard en trekt vlinders en bijen aan.

Deze plantensoort kan een grote hoogte bereiken van in sommige gevallen zelfs meer dan één meter. De hoogte van de volwassen plant kan zomaar 200 cm zijn. De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' zal tijdens de bloeiperiode een opvallende verschijning zijn in je tuin door het geheel van de zeer dicht opeenstaande hoofdjes met witroze tot rozerode buisbloemen. De bloeiwijze lijkt sterk op die van de echte valeriaan. Beide planten komen dan ook regelmatig voor in ruige vegetaties en op natte- tot zeer vochtige bodems. Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' wordt vaak toegepast in de achtergrond van heesterborders of vaste plantenborders.

De plant behoort tot de Asteraceae familie. De bladeren zijn groen en komen tot ongeveer 50 cm hoogte. De plant zeer goed winterhard en verdraagt een temperatuur tot -25 gr Celsius. Het is een plant die dus de winters die wij kennen goed aan kan. De plant is uitermate geschikt als borderplant in de siertuin. De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' heeft immers een opvallend blad en kan de meest mooie combinaties vormen met andere beplanting. Daarnaast zorgen de donkere purperroze tot rode stelen een mooi contrast met andere beplanting. Het is wel goed om er rekening mee te zouden dat de plant een zonnige plek nodig heeft en zich het best kan ontwikkelen op een goed doorlatende, voedselrijke grond. De plant is van oorsprong een 'weideplant' en daarom vooral geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en zo nu en dan vochtige grond.

FamilienaamAsteraceae
Nederlandse naamKoninginnekruid of Leverkruid
Soort plantVaste plant
GrondsoortVochtige goed doorlatende grond
Planten per m²3 - 5 stuks/m²
StandplaatsZon/ halfschaduw
WinterhardZeer goed tot -25
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' heeft weinig eisen en eigenlijk geen bijzondere zorg nodig. Na de bloei is het mogelijk om de plant terug te knippen maar de bloem verdwijnt ook vanzelf. Let wel op het uitbreiden van deze plant door zaaien of wortelstokken. Als je dit niet wilt, is het verstandig om op tijd in te grijpen. De planten zijn te vermeerderen door te planten in het voorjaar te scheuren. Opbinden van Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' is gewenst. Indien de pollen te groot worden, kun je de planten het beste in het voorjaar oprooien, delen, en herplanten. Het is aan te raden om in het voorjaar pas de bruine bladeren en stengels weg te knippen. De takken en bloemstengels zijn in de winter namelijk ook nog erg sierlijk. Snoei de plant dus tot kort aan de grond terug in de laatste wintermaanden of zelfs vroeg in het voorjaar. 

Bemesting

De plant heeft een gemiddelde mestbehoefte, in het voorjaar bemesten met een organische meststof van een goede kwaliteit is voldoende voor het gehele groeiseizoen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.

Toepassing

Aangezien de Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' een grote hoogte bereikt, is dit een plant die je uitstekend kunt gebruiken als achtergrondplant in de border. Daarnaast is deze plant uitstekend geschikt om te gebruiken als zomerzichtscherm of seizoenshaag. De plant is sterk en blijft meestal zonder steun goed staan. Daarom is het een goede optie om deze plant op een zonnige plak te plaatsen op een rijke en goed doorlatende grond.

Beplantingsplan maken