Knautia | Beemdkroon

Knautia kennen we in Nederland ook wel als de Beemdkroon. Het is een aantrekkelijke bladverliezende vaste plant met een opgaande en polvormende habitus. Beemdkroon is een vrij grote (60 - 70 cm) ruw behaarde plant met tegenoverstaande bladeren. Beemdkroon houdt van zonnige plaatsen en is dus zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. De bladeren zijn grijsgroen, licht gelobd aan de voet van de plant en hogerop meer verdeeld. Van mei tot september bloeit deze plant met prachtige bloemen van zo'n 3,5 tot 4,5 cm diameter. Zoals aangegeven, houdt de Knautia van een standplaats in de volle zon, waarbij de bodem gemiddeld vruchtbaar moet zijn, goed doorlaatbaar en neutraal of kalkrijk. 

De plant is goed winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind en luchtverontreiniging. De bloemen produceren veel nectar en trekken zo veel vlinders en bijen aan. In dit laatste geval heeft deze plant ook een bijzondere functie die we zeker willen benoemen. Een speciale bijensoort, de Knautiabij, vliegt vrijwel uitsluitend op Beemdkroon en is sporadisch te vinden in Zuid-Limburg en langs enkele bloemrijke oevers van Maas, Rijn en Schelde. Door deze plant in je tuin te plaatsen, draag je dus een steentje bij aan de ontwikkeling van dit bijen ras. Knautia’s zijn sterke planten die weinig onderhoud vragen maar omdat de gehele plant vrij slap is kan de Knautia macedonica het beste tussen andere tuinplanten worden ingezet. Uiteindelijk kan deze vaste plant een hoogte bereiken van zo'n 60-70 cm. Hierbij leent de Beemdkroon zich perfect voor in een border als groepsbeplanting in combinatie met andere tuinplanten. Deze plant zal een absolute eye catcher zijn in je tuin dat hiervoor weinig terug vraagt. De plant is al tevreden met wat bemesting en zo af en toe wat kalk. Verder is deze plant niet erg veeleisend.

Knautia is een plant die we in het verleden onder een andere, veel minder aantrekkelijke naam, kennen. De oude naam van deze soort (Scabiosa arvensis) is afgeleid van het woord 'scabies' wat “schurft” betekent. Vroeger dacht men namelijk dat de Beemdkroon schurft genas. Daarnaast werd deze plant ook toegepast als middel tegen miltvuur en door syfilis ontstane huidaandoeningen. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen.

FamilienaamKnautia
Nederlandse naam     Beemdkroon
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²7-9 st. per m2.
StandplaatsZon
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Knautia verlangt zo goed als geen onderhoud, mits de bodemstructuur in orde is. Snoeien is dus ook niet nodig. Verwijder alleen de uitgebloeide bloemen. Dit bevordert de bloei waardoor deze plant zelfs tot aan de eerste vorst door kan blijven bloeien.

Bemesting

De Beemdkroon heeft weinig mestbehoefte maar om ervoor te zorgen dat de Knautia goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant toch een beetje te bemesten. Niet te veel want dan kunnen de stengels slap worden en gaan omknakken. Je kunt het beste in het voorjaar een beetje bemesten met een langdurige meststof. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Toepassing

De Knautia is een mooie en met betrekking tot het onderhoud een niet veeleisende plant maar met betrekking tot de standplaats zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst het feit dat het niet de sterkste plant is. Hierdoor kun je de plant het beste combineren met andere beplanting in je border, al moet je er ook wel weer rekening mee houden dat de Beemdkroon voldoende zonlicht kan opvangen. Dit maakt deze plant misschien wat minder geschikt voor kleinere stadstuinen maar juist wel voor landelijke tuinen. Door de relatief lange bloeiperiode en de grote bloemen die hierbij zichtbaar zijn, is het zeker de moeite waard om deze plant in een siertuin of een mediterrane tuin te plaatsen. 

Beplantingsplan maken