De Sering, ook wel Syringa vulgaris genoemd, is een zeer sterke heester. De plant komt in het wild voor in de bergen van Zuid en Oost-Europa en werd als in de 16e eeuw in Midden-Europa ingevoerd. Vanaf de achttiende eeuw werden Seringen vanuit Europa verder naar Amerika geëxporteerd. De andere soorten Seringen ontdekte men in China en Korea. Door de eeuwen heen werden Seringen in de lage landen ongekend populair. Niet alleen door de prachtige bloemen maar zeker ook door de heerlijke geur. In de 19de eeuw werden ze veel in boeren tuinen of bij vissershuisjes aan de kust geplant en kregen ze de bijnaam "volksstruik". Aangezien Seringen heel oud kunnen worden, kan het gebeuren dat de Sering nog staat en verwilderd is, maar dat de boerderij of het vissershuis niet meer bestaat. Een goed voorbeeld hiervan zijn de waterleidingduinen bij Zandvoort. Aan de hand van de Seringen kun je daar precies zien waar vroeger de huisjes hebben gestaan.
Seringen zijn robuuste struiken die tot op de dag van vandaag vooral bekend staat om de prachtige en geurige paarse bloemen. Vaak ruik je de Sering als voordat je deze ziet. Er zijn ongeveer 20 soorten die stammen uit Oost-Azië en Zuidoost-Europa. Seringen behoren tot de olijffamilie (Oleaceae) en hoewel er slechts een twintigtal soorten zijn, zijn er des te meer cultivars. Seringen zijn de zogenaamde voorbode van de zomer en een echte ´must´ voor de tuin. De Sering is een bladverliezende struik die tot 5 m hoog kan worden. De bladeren zijn, afhankelijk van de soort, hartvormig, lang, smal, gelobd of geveerd en kunnen van verschillende grootte zijn. Seringen groeien en bloeien goed op een zonnige plek of in de halfschaduw. De bloeitijd van de Sering is meestal in april en mei. De gewone Sering (Syringa vulgaris) heeft de grootste en sterkst geurende bloemen van alle Seringen. De bloemen zitten in vertakte trossen bij elkaar, in opstaande pluimen, waardoor er niet één, maar meer trossen tegelijk in bloei staan. De Sering staat het liefst op een plek waar je minimaal 6 uur per dag zonlicht hebt. De tuinplant houdt niet van te veel wind, dus probeer de Sering iets af te schermen door deze bijvoorbeeld dicht bij de muur of heg te zetten. Zorg er verder voor dat je voldoende ruimte tussen de planten houdt, zodat ze niet worden belemmerd in de groei.
Deze struik is erg mooi in een heesterborder of achter in een wat grotere vaste plantenborder. Het is wel zo dat de Sering na de bloeiperiode wat minder sierwaarde heeft. Zet er daarom een wat latere bloeier voor, zoals bijvoorbeeld een hortensia. Seringen zijn geschikt voor iedere tuin. Hoewel de Syringa vulgaris zo’n 5 meter hoog kan worden als je de plant zijn gang laat gaan zijn er ook kleinere soorten verkrijgbaar, de zogenaamde dwergSeringen. Zeker als je een wat kleinere tuin hebt zijn deze heel geschikt. Hou er rekening mee dat Seringen wel eens een jaar overslaan met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en, alsof ze geen kracht meer hebben, het jaar erop hebben ze heel weinig bloemen. Dit systeem van zogenaamde ‘beurtjaren’ hoort bij de Sering en is dus niet iets om je zorgen over te maken.
Seringen die van nature ondiep en in de breedte wortelen stellen deze beschermende laag zeer op prijs. Op nattere gronden is het verstandiger om niet te mulchen, maar de grond rond de struik bijvoorbeeld een beetje bol harken, zodat overtollig water van de struik weg kan lopen.
Op gronden met extreem hoge grondwaterstanden in de winter is het beter om bij het planten van de Sering om de grond rond het plantgat eerst bol en wat hoger te leggen. Eigenlijk dusdanig, dat de wortelkluit met ongeveer 1/3 deel boven het grondniveau uitkomt.
De plant zal na de voorzichtige snoeibeurt vanuit een bladoksel weer uitlopen en komt die het jaar erna opnieuw in bloei. Bij het snoeien van een jonge Sering ben je er altijd zeker van dat die weer nieuwe scheuten aanmaakt. Daarnaast kunnen vanuit de stam wilde scheuten gaan groeien. Snoei deze meteen weg, omdat deze wilde scheuten voor een afname van de nodige voedingsstoffen zorgen.
Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (van november tot en met maart) als de Sering kale twijgen heeft. Je kunt de plant dan gerust sterk terugsnoeien, omdat het groeiseizoen nog moet beginnen. De Sering heeft op deze manier lang genoeg de tijd om zich te herstellen. Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je Sering weer uitlopen. Houd er rekening mee dat het na zo’n drastische snoeibeurt wel een aantal jaren kan duren voordat de Sering bloemen krijgt. Wil je dit vermijden? Dan kun je ook om de zoveel jaar een derde van de oudste takken weghalen. Het is niet verstandig tussen half juli en half september te snoeien. Dan zit de plant namelijk midden in het groeiseizoen en zal die niet meer uitlopen als je de snoeischaar of snoeizaag erin zet.
Na het planten van een nieuwe stuik is het aan te bevelen de wortels af te dekken met koemest. De wortels mogen echter in geen geval met de mest in aanraking komen. In het voorjaar kun je de overgebleven mest licht door de bovenlaag werken. Let erop de wortels niet te beschadigen aangezien deze zitten vrij dicht onder het oppervlak zitten. Seringen wortelen trouwens wel gemakkelijk en daarom zijn ze ook zonder veel problemen te verpoten. Na het verplanten duurt het normaal gesproken wel een jaar of twee, drie voordat de Seringen volledig zijn aangeslagen. Zorg voor een standplaats met minimaal 6 uur zonlicht. De meeste Seringen hebben voldoende zonlicht nodig om hun bloemknoppen aan te leggen. Minder zonlicht leidt meestal tot een verminderd aantal bloemen. Seringen kunnen last hebben van droogtestress, vooral midden in de zomer als het zonnig en droog is kunnen ze zwaar lijden. Het is raadzaam om rondom de voet van en Sering een goede laag mulch aan te brengen die de wortels tegen de hitte en uitdroging beschermd. Geef Seringen tijdens de zomer regelmatig extra water.
Een andere oorzaak kan een teveel zijn aan meststoffen, in het bijzonder een teveel aan stikstof (N). Dit euvel komt veel voor met Seringen die in een gazonperk zijn aangelegd. Het gazon wordt dan bemest met gazonmest waar veel stikstof in zit en ook de Sering maakt daar gebruik van. De plant zal weelderig gaan groeien met massa’s, gezonde bladeren maar door de stikstof in de gazonmest ontstaat er een tekort aan bloemvorming en bloemknoppen.
Niet alleen de bemesting kan een oorzaak zijn dat de Sering niet bloeit. Een andere veel voorkomende oorzaak is het tekort aan voldoende zon. Seringen verlangen een standplaats met minimum 6 uur zon per dag.
Als laatste kan de oorzaak liggen in een ondeskundige snoei. Seringen moeten altijd gesnoeid worden ná de bloei. Elke andere snoei leidt tot verlies van bloemknoppen.
De Sering, of ook wel Sikkelbloem genaamd, behoort botanisch gezien tot de wegedoornfamilie (Rhamnaceae). De plant bloeit met blauwe bloemen en ontwikkelt zich tot een compacte bladverliezende struik. Aan de takken zitten afwisselend links en rechts, donkergroene ovale bladeren met een getande rand. De prachtige blauwe bloemenzee is een lust voor het oog voor mens en dier. Bijen, hommels en vlinders komen in grote getalen op de Amerikaanse Sering af.
De planten nemen weinig ruimte in beslag en hebben een bijzonder lange bloeiperiode. Ze zien er geweldig uit als ze solitair staan, maar ook als hogere achtergrond beplanting voor een perk doen ze het erg goed. Daarnaast zijn de struiken bijzonder indrukwekkend voor kale muren of tegen een huiswand, waar ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en presenteren. De Amerikaanse Sering staat graag zonnig, en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. De Amerikaanse Sering is goed winterhard, en heeft geen problemen met temperaturen tot -17 graden Celsius, let er wel op dat de plant beschutting heeft tegen koude oostenwind.
Het is natuurlijk onmogelijk om alle soorten en cultivars te vermelden, dus hebben we de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.
Uit deze soort zijn talrijke cultivars ontwikkeld. De soort zelf heeft een vrij variabele vorm en bloemkleur. De plant lijkt wat op de gewone Sering, de Syringa vulgaris, maar groeit breder uit, bloeit wat eerder en heeft lossere bloemtrossen. Syringa hyacinthiflora is een hybride tussen S. oblata en S. vulgaris, voor het eerst in 1876 gemaakt door Lémoine uit Frankrijk.
Een bijzonder sterk geurende plant met rood paarse bloemen. Deze bloemen groeien in pluimen die zo’n 5-10 cm lang worden. Het is een rijkbloeiende soort. De plant groeit op iedere voedselrijke grondsoort in de volle zon. De struik wordt zo’n 2 meter hoog en breed. De Syringa julianae
is inheems in West Hubei (China) op 1500-3000 meter en werd in 1910 geïntroduceerd door E.H. Wilson. De dunne twijgen zijn sterk viltig behaard. De bladeren zijn langwerpig eirond tot langwerpig-lancetvormig en worden ongeveer 7 tot 15 cm lang.
Seringen zijn robuuste struiken die tot op de dag van vandaag vooral bekend staat om de prachtige en geurige paarse bloemen. Vaak ruik je de Sering als voordat je deze ziet. Er zijn ongeveer 20 soorten die stammen uit Oost-Azië en Zuidoost-Europa. Seringen behoren tot de olijffamilie (Oleaceae) en hoewel er slechts een twintigtal soorten zijn, zijn er des te meer cultivars. Seringen zijn de zogenaamde voorbode van de zomer en een echte ´must´ voor de tuin. De Sering is een bladverliezende struik die tot 5 m hoog kan worden. De bladeren zijn, afhankelijk van de soort, hartvormig, lang, smal, gelobd of geveerd en kunnen van verschillende grootte zijn. Seringen groeien en bloeien goed op een zonnige plek of in de halfschaduw. De bloeitijd van de Sering is meestal in april en mei. De gewone Sering (Syringa vulgaris) heeft de grootste en sterkst geurende bloemen van alle Seringen. De bloemen zitten in vertakte trossen bij elkaar, in opstaande pluimen, waardoor er niet één, maar meer trossen tegelijk in bloei staan. De Sering staat het liefst op een plek waar je minimaal 6 uur per dag zonlicht hebt. De tuinplant houdt niet van te veel wind, dus probeer de Sering iets af te schermen door deze bijvoorbeeld dicht bij de muur of heg te zetten. Zorg er verder voor dat je voldoende ruimte tussen de planten houdt, zodat ze niet worden belemmerd in de groei.
Deze struik is erg mooi in een heesterborder of achter in een wat grotere vaste plantenborder. Het is wel zo dat de Sering na de bloeiperiode wat minder sierwaarde heeft. Zet er daarom een wat latere bloeier voor, zoals bijvoorbeeld een hortensia. Seringen zijn geschikt voor iedere tuin. Hoewel de Syringa vulgaris zo’n 5 meter hoog kan worden als je de plant zijn gang laat gaan zijn er ook kleinere soorten verkrijgbaar, de zogenaamde dwergSeringen. Zeker als je een wat kleinere tuin hebt zijn deze heel geschikt. Hou er rekening mee dat Seringen wel eens een jaar overslaan met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en, alsof ze geen kracht meer hebben, het jaar erop hebben ze heel weinig bloemen. Dit systeem van zogenaamde ‘beurtjaren’ hoort bij de Sering en is dus niet iets om je zorgen over te maken.
Familienaam | Syringa vulgaris |
Nederlandse naam | Sering |
Soort plant | Vaste plant |
Grondsoort | Vochtige, goed doorlatende grond. |
Planten per m² | 1 |
Standplaats | Volle zon/ halfschaduw |
Winterhard | Ja zeer goed tot -25 gr. C |
Wintergroen | Nee |
Bemesting | Floramix Tuinmest |
Stappenplan om Seringen te planten
Een Sering is geen veeleisende plant en is dus in iedere tuin te planten. De plant staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw en houdt van een goed doorlatende grond. Op zware klei voelt de Sering zich minder goed thuis. Voor het planten van Seringen volg je het onderstaande stappenplan:- Graaf bij het planten een plantgat dat minstens 2x zo breed is en 1,5 x zo diep als de wortelkluit. Steek de grond onder in het plantgat goed los, zodat de nieuw te vormen wortels hier gemakkelijk doorheen kunnen groeien en overtollig water niet onder in het plantgat blijft staan.
- Plaats daarna de kluit in het plantgat. Zorg ervoor dat de kluit met de bovenzijde ongeveer gelijk komt met het grondniveau van de tuin of border.
- Plant nooit onder natte omstandigheden. Dit kan tot structuurbederf van de grond leiden.
- Meng compost door de uitgegraven grond uit het plantgat.
- Verwijder de pot van de wortelkluit en maak met bijvoorbeeld een handharkje de buitenste wortels een beetje los zodat die beter contact maken met de grond in het plantgat.
- Pas bij deze handeling er goed op dat je de wortels niet beschadigd.
- Druk de grond vervolgens goed aan en geef daarna een ruime hoeveelheid water.
Seringen die van nature ondiep en in de breedte wortelen stellen deze beschermende laag zeer op prijs. Op nattere gronden is het verstandiger om niet te mulchen, maar de grond rond de struik bijvoorbeeld een beetje bol harken, zodat overtollig water van de struik weg kan lopen.
Op gronden met extreem hoge grondwaterstanden in de winter is het beter om bij het planten van de Sering om de grond rond het plantgat eerst bol en wat hoger te leggen. Eigenlijk dusdanig, dat de wortelkluit met ongeveer 1/3 deel boven het grondniveau uitkomt.
Sering snoeien
De Sering staat erom bekend overal wel te groeien en heel uitbundig te bloeien. De gewone Sering is bovendien een snelle groeier en daarom is regelmatig snoeien in kleinere tuinen geen overbodige luxe. Er zijn twee manieren om een Sering te snoeien. Welke manier voor jouw Sering het beste is, hangt af hoe oud de plant is.Jonge Sering snoeien
Bij een jonge Sering is het vaak al voldoende de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Daarnaast kun je ook direct na de bloei de toppen eruit knippen. Zo zorg je ervoor dat je de Sering zo klein en compact mogelijk houdt. Met het knippen van de toppen houd je de plant namelijk een beetje in toom. Eventueel kun je half of eind augustus ook wat twijgen eraf knippen, als je de plant nog wat te hoog vindt. Let er hierbij wel op dat je de plant in het tweede deel van de zomer niet té streng terug snoeit dat je alleen kale twijgen overhoudt. De Sering kan dan namelijk zijn energie niet meer kwijt en daarnaast is het groeiseizoen ook veel te kort om nieuw blad aan te maken. De plant zal het dan niet overleven.De plant zal na de voorzichtige snoeibeurt vanuit een bladoksel weer uitlopen en komt die het jaar erna opnieuw in bloei. Bij het snoeien van een jonge Sering ben je er altijd zeker van dat die weer nieuwe scheuten aanmaakt. Daarnaast kunnen vanuit de stam wilde scheuten gaan groeien. Snoei deze meteen weg, omdat deze wilde scheuten voor een afname van de nodige voedingsstoffen zorgen.
Oude Sering snoeien
Wanneer je echter een wat oudere Sering in de tuin hebt staan die enige meters hoog is en waarvan je de bloemen haast niet meer kan zien, is het raadzaam om drastische snoeimaatregelen te nemen. Je wilt tenslotte wel van de mooie bloei van de Sering genieten. Een oudere Sering heeft vaak een kale stam, kale twijgen en aan de bovenkant van de plant, bijna uit het zicht, zit het groen en de bloemen. Om ervoor te zorgen dat het groen weer lager en het liefste op oog hoogte tevoorschijn komt, zul je dus drastisch moeten snoeien.Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (van november tot en met maart) als de Sering kale twijgen heeft. Je kunt de plant dan gerust sterk terugsnoeien, omdat het groeiseizoen nog moet beginnen. De Sering heeft op deze manier lang genoeg de tijd om zich te herstellen. Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je Sering weer uitlopen. Houd er rekening mee dat het na zo’n drastische snoeibeurt wel een aantal jaren kan duren voordat de Sering bloemen krijgt. Wil je dit vermijden? Dan kun je ook om de zoveel jaar een derde van de oudste takken weghalen. Het is niet verstandig tussen half juli en half september te snoeien. Dan zit de plant namelijk midden in het groeiseizoen en zal die niet meer uitlopen als je de snoeischaar of snoeizaag erin zet.
Sering onderhouden
Het succes van een mooie, rijk bloeiende Sering hangt in hoge mate af de standplaats en van de manier van verzorgen. Vermijdt een te winderige omgeving. De Syringa vulgaris is gevoelig voor te veel wind. Zorg ook voor voldoende ruimte zodat de planten goed tot ontwikkeling kunnen komen. Te dicht geplante Seringen groeien smal opgaand en bloeien alleen aan de top. Seringen staan graag in een goede, waterdoorlatende, of gedraineerde bodem. Hoewel ze van vocht houden mag het grondwater nooit tot aan de wortels reiken. Een te natte standplaats resulteert in deels afvallende bladeren en te kleine bloemen. Deze planten groeien slecht en uiteindelijk sterven ze na 3-5 jaar volledig af. Verbeter te natte gronden door de plantaarde de mengen met zand. Plant Seringen niet met turf, dit is een te zurig mengsel.Na het planten van een nieuwe stuik is het aan te bevelen de wortels af te dekken met koemest. De wortels mogen echter in geen geval met de mest in aanraking komen. In het voorjaar kun je de overgebleven mest licht door de bovenlaag werken. Let erop de wortels niet te beschadigen aangezien deze zitten vrij dicht onder het oppervlak zitten. Seringen wortelen trouwens wel gemakkelijk en daarom zijn ze ook zonder veel problemen te verpoten. Na het verplanten duurt het normaal gesproken wel een jaar of twee, drie voordat de Seringen volledig zijn aangeslagen. Zorg voor een standplaats met minimaal 6 uur zonlicht. De meeste Seringen hebben voldoende zonlicht nodig om hun bloemknoppen aan te leggen. Minder zonlicht leidt meestal tot een verminderd aantal bloemen. Seringen kunnen last hebben van droogtestress, vooral midden in de zomer als het zonnig en droog is kunnen ze zwaar lijden. Het is raadzaam om rondom de voet van en Sering een goede laag mulch aan te brengen die de wortels tegen de hitte en uitdroging beschermd. Geef Seringen tijdens de zomer regelmatig extra water.
Sering bemesten
Seringen doen het vooral goed op kalkrijke gronden. De planten kunnen echter slecht tegen té zure bodem. Het is dan ook goed om een mulchlaag aan te brengen voor een optimale grond. Als je echter mest met veel stikstof geeft (zoals bij het gazon) krijg je veel blad in plaats van bloemen. Juiste voeding met veel fosfor stimuleert de bloemaanleg. Om ervoor te zorgen dat de Sering goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant jaarlijks te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht, worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.Sering bloeit niet, wat kunnen hiervan de oorzaken zijn?
Het komt vaak voor dat Seringen in het jaar van het aanplanten uitbundig bloeien, maar de 3 tot 5 opvolgende jaren helemaal niet. Het kan ook gebeuren dat de Seringen die het ene jaar zijn aangeplant prachtig bloeien het volgende jaar niet. De verklaring hiervoor is relatief eenvoudig: De planten bloeien in het jaar van aanplanten wel omdat de bloemknoppen het seizoen ervoor zijn aangelegd. Door het verplanten moet de Sering nieuwe wortels maken om te zorgen dat de plant op de nieuwe plaats goed aard en vastgroeit. Daardoor kan de bloemaanleg achterwege blijven.Een andere oorzaak kan een teveel zijn aan meststoffen, in het bijzonder een teveel aan stikstof (N). Dit euvel komt veel voor met Seringen die in een gazonperk zijn aangelegd. Het gazon wordt dan bemest met gazonmest waar veel stikstof in zit en ook de Sering maakt daar gebruik van. De plant zal weelderig gaan groeien met massa’s, gezonde bladeren maar door de stikstof in de gazonmest ontstaat er een tekort aan bloemvorming en bloemknoppen.
Niet alleen de bemesting kan een oorzaak zijn dat de Sering niet bloeit. Een andere veel voorkomende oorzaak is het tekort aan voldoende zon. Seringen verlangen een standplaats met minimum 6 uur zon per dag.
Als laatste kan de oorzaak liggen in een ondeskundige snoei. Seringen moeten altijd gesnoeid worden ná de bloei. Elke andere snoei leidt tot verlies van bloemknoppen.
Dwerg Seringen
Aangezien veel mensen het idee hebben dat alle Seringen grote struiken of zelfs bomen van zo’n 4 meter hoog worden is het verstandig ook even de dwerg Seringen apart onder de aandacht te brengen. Als je niet zo’n grote tuin hebt maar toch wilt genieten van de prachtige geur en kleur van de Sering zijn er tegenwoordig ook dwerg Seringen te verkrijgen. Deze bloeien en geuren net zo mooi als de grote Seringen en kunnen met minder ruimte toe. Je kunt ze zelfs in een grote pot op je terras planten en er jarenlang van genieten. Onderstaande soorten komen hier het beste voor in aanmerking:Syringa microphylla ‘Superba’
Van de dwerg Sering soorten is dit de grootste. De plant wordt ongeveer 1,5 meter hoog. De bloemen zijn roze en geurend. De bloei begint meestal in juni. Vrijwel direct gevolgd door de nabloei in augustus, waardoor het lijkt alsof de plant bijna de hele zomer in bloei staat. De groei is losser dan ‘Palibin’, maar nog steeds vrij compact. Het is niet nodig om de plant te snoeien.Familienaam | Syringa microphylla ‘Superba’ |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Roze |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 1,5 meter |
Hoogte bloem | 1,5 meter |
Syringa meyeri ‘Palibin’
Deze Sering is een compact groeiend struikje. De plant wordt ongeveer 1,25 meter hoog en ongeveer net zo breed. De lichtroze bloemen verschijnen bij mooi weer al in april en de bloei duurt lang, vaak wel tot in juni. De bloemen geuren heerlijk. In de nazomer volgt vaak nog een nabloei. Snoei is niet nodig.Familienaam | Syringa meyeri ‘Palibin |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Lichtroze |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 1,25 m |
Hoogte bloem | 1,25 m |
Syringa patula ‘Miss Kim’
De ‘Miss Kim’ bloeit vroeg, net als bij de Syringa meyeri ‘Palibin’ kunnen de bloemen al in april verschijnen en duurt de bloei tot in juni. De planten geuren en verkleuren tijdens de bloei van lilapaars naar lilaroze. Dit vrij compacte struikje wordt tot 1,3 meter hoog. Deze plant heeft geen snoei nodig.Familienaam | Syringa patula ‘Miss Kim’ |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Lilapaars naar lila roze |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 1,3 meter |
Hoogte bloem | 1,3 meter |
Amerikaanse Sering
De Amerikaanse Sering heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit toegenomen. De groenblijvende struiken zijn afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika. De ca. 60 soorten groeien van de kust tot hoog in de bergen of langs droge hellingen op een droge arme bodem.De Sering, of ook wel Sikkelbloem genaamd, behoort botanisch gezien tot de wegedoornfamilie (Rhamnaceae). De plant bloeit met blauwe bloemen en ontwikkelt zich tot een compacte bladverliezende struik. Aan de takken zitten afwisselend links en rechts, donkergroene ovale bladeren met een getande rand. De prachtige blauwe bloemenzee is een lust voor het oog voor mens en dier. Bijen, hommels en vlinders komen in grote getalen op de Amerikaanse Sering af.
De planten nemen weinig ruimte in beslag en hebben een bijzonder lange bloeiperiode. Ze zien er geweldig uit als ze solitair staan, maar ook als hogere achtergrond beplanting voor een perk doen ze het erg goed. Daarnaast zijn de struiken bijzonder indrukwekkend voor kale muren of tegen een huiswand, waar ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en presenteren. De Amerikaanse Sering staat graag zonnig, en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. De Amerikaanse Sering is goed winterhard, en heeft geen problemen met temperaturen tot -17 graden Celsius, let er wel op dat de plant beschutting heeft tegen koude oostenwind.
Ziektes bij Seringen
De Sering kan last hebben van het Seringenmotje. De rupsen van dit motje vreten het blad aan. Het Seringenmotje overwintert in de struik en legt de eerste helft van juni zijn eitjes aan de onderzijde van de bladeren. Veertien tot twintig dagen later verschijnen de eerste rupsen. Zij boren die typische blaasvormige gangen in de bladeren. Nog 2 weken later vreten ze aan de bladopperhuid en rollen de bladtoppen samen. De plant gaat er dan zielig en kalig uitzien. Indien er weinig bladeren zijn aangetast, kun je deze weghalen. Spuit anders met een milieuvriendelijk middel. Dit heeft een hogere effectiviteit en tast de omgeving niet aan.Sering soorten
Aangezien Seringen al in de 16de eeuw op onze erven aangeplant, werden is het dus niet verwonderlijk dat er erg veel rassen en cultivars van deze relatief oude plant bestaan. Zo’n honderd tot 200 jaar geleden begon men in Frankrijk al met de veredeling en de kweek hiervan. Vandaag de dag zijn er meer dan 800 cultivars op de markt, allemaal met de zo bekende geur: ´Seringengeur´. In dit enorme aanbod onderscheiden we in het wild voorkomende soorten, veredelde soorten, soorten geschikt voor de snijbloementeelt, soorten voor onze tuinen, met enkele of met dubbele bloemen en ga zo maar door.Het is natuurlijk onmogelijk om alle soorten en cultivars te vermelden, dus hebben we de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.
Syringa meyeri
Syringa meyeri is een klein blijvende en sterk vertakkende struik met enigszins vierkante twijgen. Het blad is 2 tot 4 cm lang, ovaal eirond. De paarse bloemen staan in 8 cm lange, dichtbehaarde pluimen bij elkaar. De bloemkroon heeft een zeer slanke, tot 15 mm lange buis. Dit is een zeer waardevolle Sering voor de tuin die al op jeugdige leeftijd goed bloeit.Familienaam | Syringa meyeri |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | paars |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 2 m |
Hoogte bloem | 2 m |
Syringa microphylla
De bloemen van deze Sering geuren heerlijk. De plant bloeit in mei-juni en meestal nog een tweede keer in de nazomer, vaak aan het einde van de nieuw gevormde twijgen, maar dan met minder talrijke bloemen. Groeit breeduit en rechtop. De twijgen zijn dun en zacht behaard. De bladeren zijn rond tot eirond en zo’n 1 tot 4 cm lang. De gewone Syringa microphylla is inheems in China. De cultivar ´Superba´ is zoals eerder aangegeven een dwergvariant, heeft een lange bloeitijd en meer rood roze bloemen.Familienaam | Syringa microphylla |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Roze/ lila |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 2 – 2,5 m |
Hoogte bloem | 2 - 2,5 m |
Syringa hyacinthiflora (x)
Uit deze soort zijn talrijke cultivars ontwikkeld. De soort zelf heeft een vrij variabele vorm en bloemkleur. De plant lijkt wat op de gewone Sering, de Syringa vulgaris, maar groeit breder uit, bloeit wat eerder en heeft lossere bloemtrossen. Syringa hyacinthiflora is een hybride tussen S. oblata en S. vulgaris, voor het eerst in 1876 gemaakt door Lémoine uit Frankrijk.
Familienaam | Syringa hyacinthiflora (x) |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Verschillende kleuren |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 3,5 m |
Hoogte bloem | 3,5 m |
Syringa julianae
Een bijzonder sterk geurende plant met rood paarse bloemen. Deze bloemen groeien in pluimen die zo’n 5-10 cm lang worden. Het is een rijkbloeiende soort. De plant groeit op iedere voedselrijke grondsoort in de volle zon. De struik wordt zo’n 2 meter hoog en breed. De Syringa julianae
is inheems in West Hubei (China) op 1500-3000 meter en werd in 1910 geïntroduceerd door E.H. Wilson. De dunne twijgen zijn sterk viltig behaard. De bladeren zijn langwerpig eirond tot langwerpig-lancetvormig en worden ongeveer 7 tot 15 cm lang.
Familienaam | Syringa julianae |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | roodpaars |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 2 m |
Hoogte bloem | 2 m |
Syringa oblata
Deze Sering is inheems in Noord-China en is bij ons nogal gevoelig voor late nachtvorst. Deze soort werd door Robert Fortune in 1856 geïntroduceerd. De rozige, geurende bloemen staan in pluimen die tot wel 12 cm lang kunnen worden. Opvallend zijn de bronskleurige jonge bladeren die in het najaar mooi rood verkleuren. De plant doet het goed op iedere vruchtbare grondsoort. Hoewel de Syringa oblata vrij moeilijk verkrijgbaar is, is het zeker de moeite voor toepassingen in bijvoorbeeld een patiotuin.Familienaam | Syringa oblata |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Lichtroze |
Bladkleur | Bronskleurig |
Hoogte | 4 m |
Hoogte bloem | 4 m |
Syringa josikaea
Zoals de de naam al doet vermoeden is deze Sering inheems in Hongarije. De bloemen zijn violet tot paars en groeien in smalle, grote lange pluimen, van zo’n 10-15 cm. De pluimen zijn tamelijk rechtopstaand en ruiken heerlijk. De twijgen zijn olijfgroen, kaal en met bruinrode knoppen bezet. De bladeren zijn 6 tot 11 cm groot, ovaal en toegespitst, breed elliptisch. De onderkant van het blad is bijna kaal en blauwgroen tot bijna wit van kleur. De plant doet het goed op droge standplaatsen.Familienaam | Syringa josikaea |
Nederlandse naam | Hongaarse Sering |
Bloemkleur | Donkerviolet, paars |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 3-4 m |
Hoogte bloem | 3-4 m |
Syringa laciniata
Deze Sering is inheems in Gansu en sinds lang in cultuur in Kabul, Afghanistan. Dikwijls wordt hij verward met Syringa afghanica. Deze bladverliezende struik groeit vrij rommelig uit tot zo’n 2 meter hoogte. De bladeren zijn min of meer veerdelig met 3 tot 9 slippen. De rozige bloemen staan in brede pluimen. De plant groeit op iedere grondsoort in de volle zon.Familienaam | Syringa laciniata |
Nederlandse naam | Sering |
Bloemkleur | Roze |
Bladkleur | Groen |
Hoogte | 2 m |
Hoogte bloem | 2 m |
Cultivars
Naam | Bloemkleur |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Blue Hyacint´ | Blauw |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Clarke´s Giant´ | Lila |
Syringa henryi (x) | Licht roze |
Syringa diversifolia (x) ´William H. Judd´ | Wit |
Syringa chinensis (x) Saugeana | Roodpaars / roodbruin |
Syringa chinensis (x) | Paars |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Churchill´ | Roze |
Syringa vulgaris ´Alba´ | Wit |
Syringa vulgaris ´Léon Gambetta´ | Lila / violet |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Assessippi´ | Roze |
Syringa vulgaris ´Maréchal Foch´ | Lila roze |
Syringa vulgaris ´John Dumbar´ | Paars |
Syringa vulgaris ´Volcan´ | Donker paarsrood |
Syringa vulgaris ´Viviana Morel´ | Donkerpaars / rood |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Lamartine´ | Lila roze |
Syringa vulgaris ´Mme Felix´ | Wit |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Hiawatha´ | Wit |
Syringa vulgaris ´Lucie Baltet´ | Paars roze |
Syringa vulgaris ´Olivier de Serres´ | Paars roze |
Syringa vulgaris ´G.J. Baardse´ | Lila / violet |
Syringa vulgaris ´Hugo Koster´ | Paars/ paarsrood |
Syringa vulgaris ´Michel Buchner´ | Paarsblauw |
Syringa vulgaris ´Charles Joly´ | Lila / blauwpaars |
Syringa vulgaris ´Miss Ellen Willmott´ | Sneeuwwit |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Donald Wyman´ | Wit |
Syringa vulgaris ´Katherine Havemeyer | kobalt purperlila |
Syringa vulgaris ´Mrs. Edward Harding´ | kobalt purperlila |
Syringa vulgaris Firnament´ | Purperrood |
Syringa vulgaris ´Paul Deschanel´ | Lilablauw |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Buffon´ | Paarsroze |
Syringa vulgaris ´Ruhm Von Horstenstein´ | donker paarsrood |
Syringa vulgaris ´Andenken an Louis Spath´ | donker paarsrood |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Alice Eastwood | Lila |
Syringa vulgaris ´Macrostachya´ | Vleeskleurig |
Syringa vulgaris ´Primrose´ | Vleeskleurig |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Pocahontas´ | Geel |
Syringa vulgaris ´Hugo Koster´ | paarsblauw |
Syringa vulgaris ´Belle de Nancy´ | Paarsblauw |
Syringa vulgaris ´Président Lincoln | lila en violet |
Syringa vulgaris ´Aurea´ | Lila / violet |
Syringa josiflexa (x) ´Bellicent´ | Purper / roze |
Syringa vulgaris ´Edith Cavell´ | helder rozerood |
Syringa vulgaris ´Souvenir de Louis Spaeth | Wit |
Syringa vulgaris ´Decaisne´ | Wijnrood |
Syringa vulgaris ´Maud Notcutt´ | azuurblauw |
Syringa vulgaris ´Christophe Colomb´ | Wit |
Syringa vulgaris ´Hugo de Vries´ | Paars; Roze |
Syringa hyacinthiflora (x) ´Esther Staley´ | Purper |