Vinca | Maagdenpalm

De Maagdenpalm, ook wel bekend als de Vinca, is een bodembedekkende en groenblijvende plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). Van nature komt de plant voor in Noordwest-Afrika, delen van Azië en in Europa. De Maagdenpalm of Vinca is geschikt voor de schaduw en groeit makkelijk als bodembedekker onder struiken en bomen. Er zijn twee soorten maagdenpalm, de kleine (vinca minor) en de grote (Vinca major). Het onderscheid tussen deze twee soorten zit in de bloemen en de bladeren. Vinca minor bloeit eerder, soms al in februari, en vormt een gesloten tapijt. Kleine maagdenpalm komt voor in de Ardennen en de grote maagdenpalm komt uit Zuid-Frankrijk. Daardoor is kleine maagdenpalm beter winterhard en houdt deze plant meer van natte bosgrond. De Maagdenpalm heeft ovaal tot lancetvormige bladeren, overstaand en afhankelijk van de soort groen van kleur tot bontkleurige varianten. De bloemkleur varieert tussen blauw, paars en wit. de Vinca vormt het jaarrond bloemen, waarbij in het vroege voorjaar de meeste bloempjes tot ontwikkeling komen. Kleinbladige Maagdenpalmen (Vinca minor) hebben bloemen van zo'n 2,5 cm groot. De grootbladige Vinca’s (Vinca Major) hebben bloemen tot zo'n 7,5 cm. 

De Vinca is een plant die weinig onderhoud nodig heeft en groeit op vrijwel iedere doorlatende grondsoort in zowel de zon, half schaduw als schaduw. Het is dan ook een makkelijk tuinplant die veel wordt toegepast. Je komt deze planten dan ook vaak tegen in de wilde- en onderhoudsarme tuin. De lange, slingerende takken worden 1-2 m lang maar komen niet meer dan 20-40 cm boven de grond. Hierdoor leent de plant zich perfect voor in een border, plantenbakken en om grote oppervlaktes mee aan te planten. Omdat de Maagdenpalm een kruipende groeiwijze heeft, zal de bodem na verloop van tijd bedekt zijn met een tapijt van groene twijgen en bladeren waardoor onkruid geen kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het zijn uitstekende bodembedekkers die erg sterk zijn en schaduw verdragen, hoewel ze in de schaduw minder uitbundig bloeien. Onder bomen en struiken houden ze het onkruid weg. De takken schieten gemakkelijk wortel waar ze de grond raken. De plant verspreidt zich hierdoor gemakkelijk. 

FamilienaamVinca
Nederlandse naam     Maagdenpalm
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²8-12
StandplaatsZon/ halfschaduw/ schaduw
WinterhardJa tot -25 graden Celsius
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Maagdenpalm planten

Om de maagdenpalm mooi te laten bloeien, kun je de plant het beste op een zonnige plek zetten. Desalniettemin kan de plant ook in de schaduw of halfschaduw geplant worden maar hoe meer zon hoe mooier de plant gaat bloeien. De maagdenpalm komt van oorsprong voor in bossen. Maak de grond dan ook los en meng wat compost en ander materiaal zoals bladmulch en turf door de grond om het los en waterdoorlatend te maken. Zorg er voor dat de plant lekker nat in het plantgat gaat om hem op weg te helpen en goed aan te slaan. Je zet de plantjes met een stuk of drie bij elkaar, zo’n 35 cm uit elkaar. Dit omdat ze vanzelf gaan uitdijen. Maagdenpalmen maken uitlopers via hun horizontale takken dus je zult al na een jaar een flink tapijt met blauwe bloemen hebben. Hou er rekening mee dat de maagdenpalm van nature een plant is voor bosgrond en dus een redelijke vochtbehoefte heeft. Geef de plant in de zomer, zeker op zonnige momenten, dan ook extra water. Daarnaast is het goed om de Maagdenpalm in het najaar wat compost of organische mest te geven en de grond rondom de plant goed los en waterdoorlatend te houden. De plant houdt niet van natte voeten en mag niet voortdurend in het water blijven staan. Hierdoor zouden de wortels kunnen gaan rotten waardoor de plant zal afsterven.

Maagdenpalm snoeien en onderhouden

Met zijn mooi wintergroene blaadjes is de Vinca een geweldige bodembedekker voor een plek in lichte tot diepe schaduw. Je kunt de plant bijvoorbeeld heel goed onder heesters laten groeien. Omdat zijn kruipende stengels gemakkelijk opnieuw wortelen, tovert hij de grond snel om tot een groen tapijt. Naast de blauw bloeiende maagdenpalm zijn er ook cultivars met rood/paarse of witte bloemen. Na een paar jaar kan maagdenpalm er wat sliertig uitzien, omdat de stengels kriskras over elkaar heen groeien. Knip de planten dan eens terug. Maagdenpalm is een enorm sterke plant dus je kunt hem gerust met de heggenschaar terugsnoeien. De plant komt gewoon weer op. Snoei de maagdenpalm terug vlak boven de grond. Neem dit niet letterlijk, want er moet genoeg van de plant overblijven om opnieuw op uit te kunnen lopen. Een goede snoei zorgt voor verjonging waardoor de plant vitaal en sterk blijft. Snoei met name de horizontale takken weg, dit voorkomt woekering. De snoeihoogte wordt bepaald door de plaats waar de hoofdtakken zich gaan vertakken aangezien die vertakkingen er ook na het snoeien nog moeten zijn. Hoe meer er overblijven, hoe breder de plant uitgroeit. Let op dat er wat lengte blijft boven de vertakkingen, want op de slapende knoppen die daar aanwezig zijn gaat de plant weer opnieuw uitlopen. De beste periode om de Maagdenpalm te snoeien is net voor de bloei – dus in Maart en begin April. Als de groei in de lente start, komen eerst de bloeistengels uit het hart van de polletjes tevoorschijn. Daarna volgen nieuwe bladscheuten, die de grond in rap tempo zullen overdekken. Zo ziet die plek er weer piekfijn uit!

Maagdenpalm vermeerderen

Een maagdenpalm is op een hele eenvoudige wijze te vermeerderen. Op iedere plek waar de plant de grond raakt, worden wortels aangemaakt. Zodra een uitloper worteltjes heeft, kun je de stengel losknippen van de plant en het ergens anders neerzetten. Je kunt ook ervoor kiezen om na een paar jaar de grote kluit te scheuren. Het is goed om de stukken dan even in een emmer water te drenken voordat je ze gaat verspreiden. De plant is ijzersterk dus de stukjes zullen vrijwel direct wortel schieten. Eventueel kun je ze in potten met stek- en wortelgrond voorbewerken en ze later uitplanten op de plek waar je ze wilt hebben.

Maagdenpalm bemesten

Om ervoor te zorgen dat de Maagdenpalm goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht, worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Maagdenpalm soorten 

Zoals aangegeven zijn er twee soorten maagdenpalm. De Vinca minor en de Vinca major. De verschillen hebben we hieronder nog even voor je weer gegeven. Alle andere Vinca’s zijn variëteiten van de beide soorten en zijn ook met andere bloemkleuren gekweekt. 

FamilienaamVinca Minor
Nederlandse naam     Kleine Maagdenpalm
BloemkleurBlauw
BladkleurGroen
Lengte bladeren3–4 cm met een gladde bladrand
Grootte bloem2,5–3 cm
Hoogte Plant20-25 cm


FamilienaamVinca Major
Nederlandse naam     Grote Maagdenpalm
BloemkleurBlauw
BladkleurGroen
Lengte bladeren8 cm met en behaarde bladrand
Grootte bloem5–6 cm
Hoogte Plant50-70 cm

Wat is de prijs van een Maagdenpalm?

De prijs voor Maagdenpalm wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. Dit laatste is vaak geen issue want Maagdenpalmen zijn in de meeste gevallen het hele jaar wel beschikbaar. Daarnaast is de prijs vanzelfsprekend sterk afhankelijk van het soort waar je voorkeur naar uitgaat. Mocht je de exacte prijzen van een Maagdenpalm willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Maagdenpalm kopen?

Heb je interesse om Maagdenpalm te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over de Maagdenpalm die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze prachtige planten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Maagdenpalm te kopen.

Beplantingsplan maken