Zo kun je sneeuwschimmel bestrijden in het gras
05 januari 2019 
5 min. leestijd

Zo kun je sneeuwschimmel bestrijden in het gras

Heb je het idee dat er maar sneeuw op je gazon blijft liggen ondanks dat de dooi al lang is ingetreden? Dan zou dat misschien kunnen duiden op sneeuwschimmel! Het is zeker belangrijk om hier wat aan te doen. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over deze schimmelziekte en hoe je sneeuwschimmel in het gras kunt bestrijden.

Alles wat je moet weten over sneeuwschimmel bestrijden

  1. Wat is sneeuwschimmel?
  2. Hoe en wanneer ontstaat sneeuwschimmel in het gazon?
  3. Hoe het komt dat sneeuwschimmel zich in een gazon kan ontwikkelen
  4. Waarom je direct in actie moet komen als je sneeuwschimmel herkent
  5. Zo kan je sneeuwschimmel in het gras voorkomen
  6. Zo kan je sneeuwschimmel in het gras bestrijden

Wat is sneeuwschimmel (fusarium vinale)?

Sneeuwschimmel kennen we ook als fusarium vinale. Het is een grasziekte die in ieder gazon kan voorkomen. Als je deze schimmelziekte herkent, weet je direct waar de naam vandaan komt. Sneeuwschimmel ziet er uit als witte schimmelachtige pluis dat zich tussen je gras bevindt. Deze witte pluizen ontstaan in het midden van een geelachtige plek in het gazon.

Sneeuwschimmel in het gras bestrijden

Daarnaast refereert de naam aan de periode wanneer deze schimmelziekte opduikt. Deze schimmelziekte komt vooral voor in de winter en in het voorjaar nadat de gevallen sneeuw ontdooid is.

Sneeuwschimmel komt het meest voor bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden. Hierbij spelen de omstandigheden ook een rol. Als er bij deze temperatuur sprake is van een hoge luchtvochtigheid en een windstille situatie, ontstaat er een situatie waarin sneeuwschimmel zich heel goed kan ontwikkelen. Dit komt omdat je grasmat dan voortdurend nat blijft.

Hoe en wanneer ontstaat sneeuwschimmel in het gazon?

Je hoeft niet meteen te schrikken. Er zal natuurlijk niet in iedere gazon sneeuwschimmel ontstaan. Het ontstaan van deze schimmelziekte heeft te maken met een combinatie van een aantal factoren.

De aantasting van een gazon vindt voornamelijk plaats in de herfst en in het najaar. Er zijn wat uitzonderingen hierop waardoor het ook in het voorjaar ontstaat maar dat komt veel minder vaak voor. Op dat moment ontstaan er kleine waterachtige plekken in het gazon. In eerste instantie zullen deze plekken niet groter zijn dan 4 tot 6 centimeter, maar kunnen wel uitgroeien tot een afmeting van zo’n 25 centimeter.

Al reeds in deze periode kun je sneeuwschimmel herkennen. Het zijn dan geel, oranje en bruine plekken. Als de weersomstandigheden goed zijn zullen de eerder genoemde pluizen ontstaan.

Hoe het komt dat sneeuwschimmel zich in een gazon kan ontwikkelen

Naast de weersomstandigheden zijn er drie factoren die ervoor zorgen dat sneeuwschimmel zich in een gazon verder kan ontwikkelen.

  • Als er gekozen is voor een late bemesting met stikstof. Als je weet dat stikstof één van de basiselementen is bij de vorming van sneeuwschimmel, zul je direct snappen waarom dit een gevaar vormt. Op het moment dat bemesting met stikstof niet meer door het gras kan worden opgenomen vormt het een gevaar.
  • Een slechte beluchting en veel regenval. Zoals aangegeven is een vochtige grasmat een uitstekende voedingsbodem voor schimmels.
  • Ingelopen sneeuw vormt ook een groter gevaar voor sneeuwschimmel. Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om lekker door de verse sneeuw te lopen maar de sneeuw op je gazon kun je beter niet betreden. De reden hiervoor is eenvoudig, als je sneeuw gaat vertrappen wordt het een compacter geheel (het wordt immers samengedrukt). Hierdoor zal het veel minder snel wegdooien. Zo ontstaat er een ideale situatie voor sneeuwschimmel om zich in een gazon te ontwikkelen. De temperatuur is immers goed en er is voldoende vocht.

Waarom je direct in actie moet komen als je sneeuwschimmel herkent 

De schimmelachtige pluis wordt pas zichtbaar wanneer de schimmel tot bloei komt. In dat geval zul je dit ook herkennen als sneeuwschimmel. Het is wel belangrijk dat je dan direct in actie komt. Juist in deze bloeiperiode zal de sneeuwschimmel nieuwe sporen gaan verspreiden en andere delen van het gazon gaan besmetten.

Wanneer je niet direct ingrijpt na het signaleren van sneeuwschimmel, kan dit leiden tot het afsterven van het aangetaste gedeelte!

Sneeuwschimmel bestrijden in het gras

Zo kun je sneeuwschimmel in het gras voorkomen

Omdat voorkomen beter is dan genezen denk ik dat het goed is om nog even met je door te nemen hoe je sneeuwschimmel kunt voorkomen. Waarschijnlijk zul je dit al kunnen herleiden uit het bovenstaande maar gemak dient de mens toch?

Je kunt sneeuwschimmel in het gras voorkomen door:

  • Géén stikstofbemesting strooien laat in het najaar. Ik zou dit niet meer doen na de maand september;
  • Zorgen voor voldoende beluchting van het gazon. Hierdoor geef je het gazon meer zuurstof en is het beter in staat om voedingsstoffen op te nemen.
  • Niet lopen over een besneeuwd gazon om de ideale omstandigheden voor sneeuwschimmel zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

Zo kun je sneeuwschimmel in het gras bestrijden

Als je toch last hebt van sneeuwschimmel, is het heel belangrijk dat je de juiste actie onderneemt. Als je niets doet kan dit als gevolg hebben dat delen van het gazon zullen afsterven.

Er zijn sites die je vrijwel direct doorverwijzen naar fungiciden met ingrediënten als benomyl, thiabendazol, thiofanaatmethyl en quintozeen maar dit zijn natuurlijk chemische bestrijdingsmiddelen. Met deze chemische bestrijdingsmiddelen kun je zeker sneeuwschimmel bestrijden maar zul je meer kapot maken dan je lief is. Deze bestrijdingsmiddelen zullen ook de natuur om de aangetaste plek op een negatieve manier beïnvloeden. Dit kun je op geen enkele manier voorkomen. Geen goede keuze dus als je het ook anders kan oplossen. 

Je kunt sneeuwschimmel in het gras bestrijden met een oplossing met ijzersulfaat. Hiervoor moet je 30 gram ijzersulfaat oplossen in 2,5 liter water. Dit kun je gieten over de aangetaste plek.

De beste manier is wat mij betreft de volgende manier. Deze methode is wellicht wel iets arbeidsintensiever maar het minst schadelijk voor de natuur:

  • Je begint met het wegharken van de aangetaste plekken.
  • Daarna ga je de bodem beluchten door gaatjes in het gras te prikken. Het gras krijgt meer zuurstof en kan beter voedingsstoffen opnemen.
  • Daarna ga je het gazon bemesten met een meststof op natuurlijke basis. Ik zou hiervoor Floramix gazonmest willen adviseren.
  • Je zult zien dat het gazon zich langzaam meer zeker zal herstellen.

Floramix gazonmest

Tot slot even een tweetal tips om te voorkomen dat je volgend seizoen weer last hebt van sneeuwschimmel (naast de bovenstaande tips die ik met je gedeeld heb):

  • Het is verstandig om je gazon al in het voorjaar goed te verticuteren, van natuurlijke mest te voorzien en waar nodig door te zaaien. Je maakt je gazon hiermee sterker naar de groeiperiode toe.
  • Je kunt het bodemleven verder verrijken door in het najaar deze nog van wat van dezelfde mest te voorzien. Hierdoor gaat het gazon sterker de winter in en dat is belangrijk. De winter is de zwaarste periode voor je gazon, maar dat zal je na het lezen van dit artikel wel begrepen hebben!

Ik hoop dat ik je hiermee van alle benodigde informatie heb voorzien. Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Laat het me dan zeker even weten!


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!