Mos in je gazon verwijderen? De beste manieren uitgelegd
09 juli 2018 
11 min. leestijd

Mos in je gazon verwijderen? De beste manieren uitgelegd

Heb je last van mos in je gazon? Er zijn gelukkig verschillende manieren die mos in je gazon verwijderen. Er zijn milieuvriendelijke manieren en middelen waarmee je het mos op een eenvoudige en snelle manier kunt verwijderen en bestrijden. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om mos in je gazon te voorkomen. In dit artikel vertel ik je hier alles over. Je kunt immers op een relatief eenvoudige wijze deze ergernis wegnemen. Je moet alleen even weten hoe.

Veel mensen zien onkruid als de belangrijkste “woeker-vijand” voor hun grasveld, maar niets is minder waar! Deze positie wordt glansrijk overtroffen door mos, want het komt veel vaker voor in een gazon dan onkruid. De reden hiervoor is eenvoudig aan te geven. Veel tuinen bieden een uitstekende voedingsbodem voor het ontstaan van mos. Deze omstandigheden zijn vele malen gunstiger voor het ontstaan van mos dan voor onkruid. Mos lijkt zo mooi en zo lekker zacht, maar dit zal wel je grasveld aanzienlijk aantasten.

Na het lezen van dit artikel kun je direct starten met het mos in je gazon te verwijderen. Ik geef je de antwoorden op de volgende vragen:

 1. Wat is mos?
 2. Waarom is mos vervelend voor je gazon?
 3. Hoe ontstaat mos in een grasveld? (4 oorzaken)
 4. Hoe kun je mos in het gras voorkomen?
 5. Wat zijn de beste manieren die mos in je gazon verwijderen?

Wat is mos?

Laten we beginnen met even kennis te maken met de woekeraar, die jouw gazon enorm kan aantasten als je er niets tegen doet. Mossen zijn enkelvoudige spoor plantjes die in een grote hoeveelheid dicht bij elkaar groeien. De blaadjes van mossen zijn slechts enkele millimeters tot een paar centimeter groot. Mossen hebben rhizoïden die dienen voor verankering aan de ondergrond en opname van stoffen. Dit kun je het beste vergelijken met hele kleine wortels. De wind zorgt voor een spreiding van de zaadjes van de mossen. Dit is ook exact de reden dat je mossen op zeer veel plaatsen zult aantreffen.

Mos in het gazon

Mos in het gazon

Het lijkt erop dat het mos alleen in de herfst en de winter ontstaat, maar dat is niet helemaal waar. Dit vochtige tijdperk, waarin de luchtvochtigheid het hoogst is, is het hoogseizoen voor het mos, aangezien mos veel water en weinig zonlicht nodig heeft om zich te ontwikkelen. Mossen hebben geen vaatstelsel, het transport van voedingsstoffen vindt dan ook voornamelijk uitwendig plaats, langs stengels en bladeren.

Op zich zijn mossen mooie veelzijdige planten die vooral tot leven komt als de rest van de natuur in diepe winterslaap is. Er is een grote veelzijdigheid aan mossen en het is zeer interessant om te bestuderen (en heel veel over te vertellen), maar als je een gazon hebt met veel mosvorming is het ontstaan van mos knap irritant. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op het verwijderen en voorkomen van mos(vorming).

Waarom is mos vervelend voor je gazon?

Als je last hebt van mosvorming, zul je dit snel merken. Mos is immers in staat om zich snel te ontwikkelen. Dit zal ten koste gaan van de uitstraling van je grasveld. Waar mos groeit, kan gras niet groeien. Mos vormt een dikke laag bovenop het gras. Hierdoor kan eventueel vocht niet doordringen tot het gras, dat door verdroging dus niet kan groeien. Het benodigde vocht zal het gras immers niet bereiken. Al het water blijft in het mos zitten.

Er zijn zeer veel mossoorten. De soorten die je het meest aantreft in het gras zijn de Ceratodon Purpureus (Gewoon Purpersteeltje) en Hypnum Cupressiforme (Gesnaveld Klauwtjesmos). Dit zijn geelgroen tot roodachtige mossen die niet hoger worden dan 3 centimeter en die veel te zien zijn in een stedelijke omgeving.

Mos in het gazon

Hoe ontstaat mos in een grasveld?

Om iets te kunnen bestrijden, zul je de oorzaak weg moeten nemen. Anders zul je nooit klaar zijn met het bestrijden! Dit is bij het bestrijden van mos in je grasveld niet anders. Laten we eerst kijken naar de oorzaak. Hoe ontstaat mos in je grasveld? Je kunt denken aan de volgende oorzaken:

 • Veel schaduwrijke plekken in je tuin.
 • Mos is al vroeg in het jaar actief.
 • Te kort maaien van het gras.
 • Een zure grond onder het gazon.

Oorzaken van mos in het gazon

Zoals je ziet, kunnen er meerdere oorzaken zijn van mos in het gazon. In veel gevallen kan het zelfs een combinatie van factoren zijn die mos in het grasveld kunnen veroorzaken. Laat ik al deze oorzaken even stuk voor stuk met je doornemen:

 • Mos ontstaat in de schaduwrijke plekken in het gazon

Mos groeit het beste op schaduwrijke plekken in je tuin. Deze schaduw kan veroorzaakt worden door huizen of hoge bomen en andere beplanting. Het beste is om hier bij het ontwerpen van de tuin rekening mee te houden. Dit onderstreept het belang van het maken van een goed doordacht tuinontwerp. Mos groeit veel beter op schaduwrijke plekken dan gras. Er zijn overigens grassoorten die wel kunnen groeien in de schaduw. Mocht je toch een grasveld op een schaduwrijke plek willen, kun je het beste kiezen voor deze graszaden. Daarnaast kun je, door het regelmatig snoeien van je beplanting, een deel van je mosprobleem wegnemen. Je zorgt hierdoor immers voor meer zonlicht!

 • Mos is vroeg in het jaar actief

Eén van de belangrijkste voordelen wat mos heeft ten opzichte van gras, is dat deze woekeraar weinig zonlicht, een lage temperatuur en voldoende vocht nodig heeft om te kunnen groeien. Dit betekent dat mos er vroeg bij is en veel eerder in het kalenderjaar actief is. Hierdoor kan het mos een belangrijke voorsprong opbouwen in het gevecht om de ruimte. Waar mos groeit, kan gras niet groeien. Je ziet dit terug aan je grasmat.

 • Mos ontstaat door het te kort maaien van het gras voor de wintermaanden

Veel mensen denken dat het gras maaien puur een esthetische functie heeft. Dit is echter gedeeltelijk waar. Het maaien van gras is ook belangrijk voor het welzijn van het gras. Door het maaien van het gras geef je het gras immers het benodigde licht om te groeien en krijg je een volle grasmat. Dit is vooral van belang gedurende de belangrijkste groei maanden van je gazon, in de maanden april, mei en juni. In deze maanden moet je het gras op een hoogte van minimaal 3 centimeter maaien.

In de zomermaanden kun je het beste je gras iets hoger maaien. Als je kiest voor een lengte van 4 centimeter, zal het gras beter bestand zijn tegen de hitte. Na deze warme periode mag het gras weer tijdelijk wat korter worden gemaaid, met de nadruk op het woord “tijdelijk”. Het is immers belangrijk om het gras bij de laatste maaibeurt voor de winter een dergelijk twee centimeter langer te laten. Op deze manier kan het gras meer gebruik maken van de voedingsstoffen die in de grassprieten zitten. Als je deze essentiële bovenlaag wegneemt, zal het mos hiervan dankbaar gebruik maken en deze laag innemen. Een soort “landje veroveren” op je grasmat dus.

 • Mos ontstaat door een zure grond onder het gazon

De zuurgraad van de bodem is een belangrijke factor bij de opname van voedingsstoffen uit de bodem. De zuurgraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Hoe hoger de pH waarde, hoe minder zuur de grond is. Een neutrale oplossing heeft een pH waarde van 7. Een zure oplossing heeft een pH waarde die lager dan 7 ligt, een basische oplossing heeft een pH waarde, die hoger dan 7 ligt. De ideale bodem zuurgraad voor een gazon ligt tussen de 6,5 en 7.

Een zure grond waarop een gazon ligt, zorgt ervoor dat het gras niet in staat is om de benodigde voedingsstoffen op te nemen. Ook al zou je de grond twee keer op een juiste manier bemesten, je zult het gras niet kunnen helpen als de bodemstructuur niet in orde is. Een klei- of zandgrond is in de meeste gevallen te zuur. Dit is overigens op een eenvoudige manier te neutraliseren door het strooien van kalk. Dit is noodzakelijk omdat mos zich wél goed kan ontwikkelen op een zure ondergrond, in tegenstelling tot je grasmat.


Hoe kun je mos in je grasveld voorkomen?

Als je de bovenstaande oorzaken goed doorneemt, kun je eenvoudig de antwoorden herleiden hoe je mos in je grasveld kunt voorkomen. Dit zal bij een gazon die op een schaduwrijke plek ligt wat lastiger zijn dan een gazon dat dagelijks lekker in het zonnetje ligt, maar het is wel mogelijk, ondanks dat het mos in deze situatie wat hardnekkiger te bestrijden zal zijn.

Hiervoor zul je regelmatig je gazon moeten onderhouden. Dit lijkt vervelend maar in de praktijk zul je merken dat dit zeker dankbaar werk is. Als je een mooi gazon hebt aangelegd, wil je die natuurlijk altijd in een mooie staat houden, waarbij mos geen kans krijgt. Dat kan ook zeker wel, mits je af en toe wat aandacht aan je grasveld geeft. Dit kun je het beste doen door een soort kalender te volgen.

Kalk strooien om mosvorming in het gazon te voorkomen

Het beste is om kalk te strooien aan het begin van het jaar. Door het strooien van kalk beïnvloed je de zuurgraad van de bodem. Je maakt deze minder zuur (je verhoogt immers de pH waarde door het strooien van kalk). Het gazon kan hierdoor maximaal de voedingsstoffen uit de bodem opnemen en kan hierdoor beter ontwikkelen.

Een belangrijk bijkomend voordeel is dat mos zich slecht kan ontwikkelen op een kalkrijke grond. Het is een prima keuze om kalk in een sneeuwperiode te strooien. Door het smeltwater kan de kalk zich beter en sneller in de bodem verspreiden. Als je een kalk op natuurlijke basis gebruikt (zoals de kalk van Floramix), moet je ook een natuurlijke mest gebruiken om te voorkomen dat de mest minder snel en minder effectief werkt.

In een ander artikel heb ik beschreven waarom kalk strooien zo belangrijk is.

Gras onderhouden ter voorkoming van mos

Dit is de groeiperiode van het gras. Na een periode van ongeveer vier weken na het strooien van de kalk, kun je de tuin ondersteunen door het strooien van organische meststoffen. Hoe eerder je dit in de lente doet, hoe betere basis je geeft aan je gazon. Organische meststoffen van een goede kwaliteit bevatten immers voedingsstoffen als Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Deze NPK-voedingsstoffen zitten niet altijd in voldoende mate in de bodem, wat het belang van het bemesten van het gazon aangeeft.

Het gras krijgt op deze manier een goede kans om te groeien. Door deze dichtere grasgroei is er minder kans op mos- en onkruid vorming. Daarnaast is het gras beter bestand tegen eventuele droogte.

Onderschat hierbij niet het belang om het gazon regelmatig op de juiste hoogte te maaien en te sproeien in de droge periode. Je gazon zal er mooi bijstaan en een juiste uitstraling hebben. Een biologische meststof die van goede kwaliteit is, bevat Magnesium (MgO). Deze stof zal bijdragen aan een natuurlijke verwijdering van mossen. De mossen zullen geel kleuren en afsterven. Deze stukken mos zijn door het verticuteren makkelijk te verwijderen.

Wat zijn de beste manieren die mos in je gazon verwijderen?

Hoewel voorkomen beter is dan genezen, zul je hier niet altijd succesvol in zijn. Zoals aangegeven is mos best hardnekkig als een gazon in een schaduwrijke omgeving ligt. Daarnaast zal ook een slecht onderhouden grasmat goed moeten worden aangepakt om deze mosvrij te maken.

Zoals je hierboven kunt lezen, bestaat er een duidelijke wisselwerking tussen het tuinonderhoud. Werkzaamheden als het maaien, sproeien, kalken en bemesten zijn allemaal met elkaar verbonden om je grasveld gezond te houden. Je kunt eigenlijk geen van deze taken overslaan.

Het is bijna niet mogelijk om je gazon altijd mosvrij te houden. Zoals je hebt begrepen is mos zeer hardnekkig. Hoewel je met goed onderhoud de overlast van mos goed in de hand kunt houden, zul je af en toe mos moeten verwijderen uit je grasveld. Ook dit is relatief eenvoudig te doen.

Er zijn twee manieren die zeer effectief zijn voor het verwijderen van mos in je grasveld:

 • Verticuteren;
 • Het gebruik van een goede mosbestrijder.

De beste manier om mos te verwijderen is door een combinatie te maken van het gras te verticuteren én gebruik te maken van een goede mosbestrijder.

Verticuteren om mos uit een grasveld te bestrijden

Als gevolg van schaduw, mos, onkruid en het maaien, kan er een soort van viltlaag over het gazon ontstaan. Deze viltlaag houdt water, licht en licht tegen. Hierdoor kan het gras zich moeizamer ontwikkelen. Dit kun je oplossen door te verticuteren.

Verticuteren is het verwijderen van het mos en de viltlaag. Je kunt het vergelijken met het grondig schoon harken van je gazon. Doordat ook de wortels van het mos worden doorgesneden, zal er niet snel nieuw mos ontstaan. Je kunt het verticuteren ook zien als het beluchten van de grond. Je maakt de grond immers hiermee losser, de wortels van je gras krijgen meer zuurstof.

Het verticuteren kun je het beste twee keer per jaar doen. Na de (nacht) vorstperiode en na de zomerperiode. Het is raadzaam om je gazon na het verticuteren te bemesten, om een snel herstel te bevorderen.

De beste mosbestrijder voor het gazon

Om een beter effect van het verticuteren te krijgen, is het een verstandige keuze om een goede mosbestrijder te gebruiken. Een goede mosbestrijder bevat ijzersulfaat, wat extra ondersteuning biedt in het bestrijden van mos. Dit zorgt ervoor dat het mos afsterft. Een mosdoder op basis van ijzersulfaat werkt goed en snel. Dit zal ook goed zichtbaar zijn. Mos dat afsterft, zal geel kleuren en later bruin worden. Dit mos kun je met een verticuteerhark uit je gazon verwijderen.

Hoe snel werkt een mosbestrijder?

Je kunt dit middel het beste gebruiken bij droog weer. Mocht je te maken hebben met hardnekkig mos, kun je het proces nogmaals herhalen. Het is van belang om (indien nodig) een paar dagen voordat je de mosdoder gebruikt het gras te maaien en daarna het gras een paar dagen met rust te laten. Na een week zullen de eerste resultaten (in vorm van de verkleuring van het mos) zichtbaar worden. Twee weken na behandeling kun je het mos verwijderen door het verticuteren.

Het is echter wel van belang om een juiste mosbestrijder te gebruiken. Er zijn immers veel mosbestrijders die niet de juiste samenstelling hebben, en het milieu schade aan kunnen richten. Ik adviseer je om hier Floramix mosbestrijder te gebruiken. Wat mij betreft is dit de beste mosbestrijder voor het gazon.

Floramix mosbestrijder

Floramix mosbestrijder heeft een uitgekiende samenstelling van ijzersulfaat. Als je dit in de juiste verhouding ( 2 eetlepels verdunnen over 10 liter water) over je grasmat verspreidt zal het mos doodgaan en makkelijk te verwijderen zijn. Mosbestrijder wordt in granulaat / poedervorm verkocht en is samengesteld op basis van stikstof.

Doordat de Floramix mosbestrijder verpakt is in een hersluitbare emmer, kun je dit product indien gewenst meerdere malen gebruiken, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Het resultaat zal een mooi gazon zijn, dat gezond is, sterk en mooi is in kleur. De grootste “woeker-vijand” krijgt dan géén kans.

Hopelijk heb ik al je vragen kunnen beantwoorden. Zo niet, wat wil je nog meer weten? Plaats een reactie hieronder, want ik help je graag!


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!