Teken alarm! Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen?
29 december 2015 
1 min. leestijd

Teken alarm! Wat kun je doen om een tekenbeet te voorkomen?

Tekenbeet voorkomen? | Voor het eerst sinds 1901 vriest het niet in de maand december. Het is niet kouder geweest dan 3 graden boven 0. Sterker nog, er zijn temperaturen gemeten van liefst 15+ graden. Wil je weten wat je tegen teken kunt doen?

Je merkt het overal aan. De natuur staat compleet op de kop. Bloembollen staan al boven de grond, bomen en planten lopen uit en de mollen zijn alweer volop actief. Ik heb zelf op kerstavond zelfs het gras nog gemaaid. En nu, een week later zou het alweer kunnen…

Door de hoge temperaturen zijn teken waar je de ziekte van lyme van kunt krijgen erg actief in de natuurgebieden. Ik raad je aan om extra alert te zijn. Vooral kinderen zijn zich er vaak niet van bewust.

Ik zal je een aantal tips geven hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. Geen complexe, maar gewoon doodnormale en simpele tips. Het gaat erom dat je bewust bent van de gevolgen.

  • Tip 1: Draag een pet of muts
  • Tip 2: Controleer elkaar regelmatig
  • Tip 3: Bescherm jezelf en de rest met een anti-insecten middel

Wat te doen als je wel door een teek bent gebeten?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je wordt gebeten door een teek. Zelfs als je er alert op bent. Het belangrijkste advies wat ik je kan geven is:

”Tekenbeet? Raak vooral NIET in paniek!”

Doe je dit wel dan is de kans groot dat je zonder na te denken gaat handelen en de teek gaat verwijderen. Als je dit niet volgens de juiste methode doet is de kans groot dat de pootjes achterblijven en waardoor de kans op besmetting van de ziekte van lyme aanwezig blijft.

Op de website van ‘stop de teek’ kwam ik een goed artikel tegen die exact omschrijft hoe- en met welke hulpmiddelen je een teek kunt verwijderen.

Let op! Controleer ook je huisdieren.

Dit bericht is vooral bedoeld om je bewust te maken van de gevolgen van een tekenbeet. Als je buiten bent geweest, controleer dan op teken. Maak hier een standaard ritueel van.

Naast deze tekentips heb ik ook nog wat anders leuks voor je: mijn gratis tuininspiratiepakket. Laat je inspireren door allerlei e-books, tuinvoorbeelden en de 9 meest gemaakte tuinontwerpfouten. Download het gratis pakket hier.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

vergeet het gratis inspiratiepakket niet...

Een nieuw tuinplan begint met inspiratie en goede ideeën. Maar daarnaast is het extreem belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal belangrijke aspecten die betrekking hebben op het maken van tuinplannen en voorbereiden van een tuinontwerp + de uiteindelijke aanleg. Met dit gratis inspiratiepakket ben je verzekerd dat jij de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten gaat voorkomen en krijg je exclusief toegang tot liefst 80 uitgelichte ideeën voor in de tuin. Als kers op de taart deel ik de 8 tuintrends die het meeste impact hebben op jouw nieuwe tuin en mijn visie hierop.

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!