4 goedkope manieren om je woonkamer te upgraden!
19 juli 2017 
5 min. leestijd

4 goedkope manieren om je woonkamer te upgraden!

Hieronder lees je hoe je de stoelen, bank, gordijnen, hoeslakens, rolgordijnen en lampenkappen kunt pimpen. Hieronder lees je alle handige DIY oftewel (Do It Yourself) tips & tricks zodat je direct zelf aan de slag kunt.

Heb jij misschien ook verborgen schildertalenten? Try before you die en ga helemaal los op je meubels. Haal die schilder in jou naar boven!

Photo: (Tidbitsandwine, 2017)

Manier 1: Banken of stoelen

Bij het verven van deze meubels is het van belang dat je eerst moet kijken welke soort stof het is. Je kijkt of de stof velours katoen of velours polyester is. Polyester kun je namelijk beter niet verven want de verf wordt niet goed door de stof opgenomen. Velours katoen kan je verven met Annie Sloan Chalk Paint. Leuk project om je creativiteit te gebruiken en je eigen creaties te maken.

Voor alle verfmethodes geldt: kijk goed naar de handleiding!

Doe vervolgens een brandtest door een klein stukje stof af te knippen bijvoorbeeld aan de onderkant van de stoel om erachter te komen wat voor stof het is. Lees hiervoor dit artikel hoe je hiermee aan de slag gaat:

http://www.stoffigeblog.nl/stoffen/de-brandtest/

Photo: (Tidbitsandwine, 2017)

Het 9 stappenplan om stoelen of je bank te verven:

 1. Je gebruikt Annie Sloan Chalk Paint voor het metalen of houten gedeelte van de stoel.
 2. Breng een dunne laag aan, als de verf te dik is qua massa verdun je deze.
 3. Zorg voor een mooie egale dekking.
 4. Verf het hout of metaal met 2 lagen zodat alles helemaal gedekt is.
 5. De stof maak je eerst vochtig. Hierdoor kan de verf goed intrekken. Maak de stoel of bank niet al te nat zodat de verf gaat lekken door je stoel of bank heen.
 6. Vervolgens meng je de verf met water. Je kan deze het best in een oud bakje mengen. De juiste hoeveelheid water toevoegen is een belangrijk aandachtspunt!

Je kan anders de verf nooit egaal krijgen op de bank of stoel als de massa te dik is. De verf trekt ook niet in de stof als deze te dik is. Voeg steeds een beetje meer water toe tot dat de substantie goed is.

 1. Daarna gebruik je de Annie Sloan Chalk Paint op het stoffen gedeelte.
 2. De richting waarin je verft is horizontaal, hiervoor kan je een kwast gebruiken. Zo kan je de verf goed verdelen.
 3. Tot slot laat je de verf drogen. De stoel of bank heeft wel een paar dagen droogtijd en eventueel zon nodig voordat deze helemaal kurkdroog is.

Tip: Je kan er ook voor kiezen om je bank of stoel een leatherlook te geven. Hier kan je Clear Wax voor gebruiken. Het geeft glans aan je stoel of bank. Verdeel het goed over de oppervlakte.

Voor het alleen verven van een stof is de wax behandeling niet nodig. Je kan de Clear Wax gebruiken bij alle kleuren verf van Annie Sloan.

Photo: (Lilyfieldlife, 2015)

Manier 2: Gordijnen of je hoeslakens

Hier vind je een 8-stappenplan hoe je bijvoorbeeld een gordijn kunt verven. Als  je dit eng vindt kun je ook met een hoeslaken beginnen.

 1. Allereerst bekijk je de oppervlakte, hoe groot is deze?
 2. Gebruik een oude grote emmer en handschoenen of iets ouds om mee te roeren.
 3. Vervolgens is het van belang om goed de verhoudingen uit te rekenen. Voor 300 bij 200 centimeter oppervlakte gebruik je 0,33 cl Annie Sloan Chalk Paint en je mengt dat vervolgens met 5 a 7,5 liter water. De verhouding van deze verf is 1 op 20.
 4. Goed blijven roeren om de verf met het water te mengen. Hoe donkerder je de kleur wilt hoe minder water je moet mengen.
 5. Vervolgens doe je de stof die je wilt verven bijvoorbeeld de gordijnen in de emmer.
 6. Roer de stof in het water anders zakt de verf naar de bodem. Dit moet je zien te voorkomen, houdt daarom de stof in beweging.
 7. Na 30 minuten haal je de stof eruit en hang je deze op aan een lange waslijn buiten om de verf te laten uitlekken.
 8. Als de gordijnen droog zijn kan je ze voor de zekerheid nog in de wasmachine wassen op een lage temperatuur. Dit is in principe niet nodig omdat het niet hoort af te geven.

Je kunt je gordijnen in alle kleuren verven. Van Licht naar donker is altijd het makkelijkste. Ook gaat het verven erg snel. Binnen een uur zijn je gordijnen een andere kleur. Peanuts dus!

Photo: (The Passionatehome, 2017)

Manier 3: Rolgordijnen

 Zijn jouw rolgordijnen toe aan vervanging of is het tijd voor iets nieuws? Bij de Action kan je Decoverf kopen en de rolgordijnen van textiel gemakkelijk verven.

Photo: (Zoessies, 2017)

Ook als je rolgordijnen van bamboe zijn kan je deze verven met een verfrolletje. Je kunt ook kiezen om het te spuiten met verf maar dit schijnt niet voor iedereen even gemakkelijk te werken. Zelf maak ik liever gebruik van een verfbakje en een verfrolletje.

Geef vintage meubels, oude vitrage een nieuw leven en een frisse look!


Photo: (Lesliestocker, 2017)

Manier 4: Lampenkappen

De laatste tip om je interieur op goedkope wijze te upgraden is: de lampenkap verven. Deze kan je ook een nieuwe look & feel geven. De kappen kan je bijvoorbeeld verven of spuiten in een andere kleur. Het is hierbij ook handig om hiervoor een rolletje te gebruiken.

Je kunt er ook voor kiezen om een andere lampenkap te kopen bij bijvoorbeeld de Action of een outlet. Dit is cheap en toch een verandering in jouw interieur.

Photo: (Styling & Living shop,2017)

Heb jij ook weleens textiel in huis geverfd? Laat hieronder een reactie achter. Ik benieuwd naar jouw budget tips.

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Daisy
Door

Daisy

op 19 Jul 2017

Superleuk! Ik ben echt fan van budget pimpen en diy's!

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!