7 Tips om heerlijk te slapen in een rustgevende omgeving
01 augustus 2017 
5 min. leestijd

7 Tips om heerlijk te slapen in een rustgevende omgeving

Wil jij tips om heerlijk te slapen deze week? Je kan bijvoorbeeld je interieur aanpassen met een paar eenvoudige tips. Maar je kunt ook een paar activiteiten uitvoeren waar je verschil van zult merken. Lees hier de zeven tips die jou gaan helpen om heerlijk te slapen! Wil jij een ruimte waar je helemaal tot rust komt? Een rustgevende omgeving creëer je namelijk zelf!

(Bron: Instagram, 2017)

 Tip 1: Kleur of geen kleur in de slaapkamer

De eerste tip van vandaag is: kies rustgevende kleuren in je slaapkamer. Lichte tinten van de kleuren bruin, grijs, groen of blauw zijn voorbeelden die rust uitstralen. Kies voor bijvoorbeeld één muur of een dekbed in deze kleur. Maar houdt het rustig in combinatie met wit of crème. De kleur lila is ook een kleur die kalmeert en is een trend op het moment.

Witte muren geven rust en maken je slaapkamer licht. Maar alleen maar wit is ook zo saai. Kies daarom voor een paar kleur elementen in je slaapkamer. Planten zijn helemaal hip en kun je ook ophangen tegenwoordig. Dit zorgt niet alleen voor meer zuurstof in je slaapkamer maar ook voor meer kleur. Je kunt ook ervoor kiezen om je vitrage of gordijnen in een kleur te doen voor de afwisseling. Less is more dus kies zorgvuldig voor kleur in combinatie met wit.

(Bron: Showhome, 2017)

Tip 2: FF dimmen he!

Lampen die weinig licht geven of te dimmen zijn is een must in de slaapkamer. Te veel en te fel licht kan zorgen voor slapeloosheid oftewel insomnia. Zet voordat je gaat slapen de helderheid van je telefoon of Ipad lager. Wat ook kan helpen is vliegtuigstand inschakelen. Zet vervolgens wel je geluid van je telefoon aan zodat je wekkers wel afgaan. Je hebt dan in ieder geval geen afleiding van berichten die je binnenkrijgt. Dit leidt namelijk af en creëert onrust. Je telefoon leg je bijvoorbeeld in een andere kamer dichtbij zodat deze je wel hoort. Het is namelijk wel handig als je de wekker ’s ochtends af hoort gaan. Je kunt er ook voor kiezen om een Medisan lichtwekker aan te schaffen. Deze geeft licht en heeft een optie dat s’ avonds het licht van de wekker dimt.  Als de wekker ’s morgens afgaat, gaat het licht automatisch aan zodat je op natuurlijke wijze wakker wordt. Het rustgevend geluid van de wekker is ook zeker prettig wakker worden.

(Bron: Shopvoorjegezondheid, 2017)

Tip 3: Heerlijke geuren

De geur die je in je slaapkamer kunt gebruiken is lavendel. Ik had deze plant gekocht maar die was helaas binnen twee weken dood. Lavendel heeft namelijk veel zonlicht nodig heeft. Wij hebben in Nederland helaas nooit lang achter elkaar mooi weer. Daarom heb ik nu gekozen voor een lavendel geurkaars. Daarnaast heb je van Rituals ook geuren die je op jezelf kan sprayen of op je kussen waar je van tot rust komt. Probeer bijvoorbeeld eens de Ritual of Sakura Bed & Body Mist. Een heerlijke relaxing bodyspray die ik op mezelf of op mijn kussen spray voor een relaxte mood.

 
(Bron: Rituals, 2017)

Tip 4: Sleeping Meditation

Kom je ook moeilijk in slaap? Zoek eens op Youtube: Insomia music of sleeping meditation. Leg je Ipad of telefoon naast je neer met het licht van het scherm omgekeerd. Heerlijk om naar iemands stem te luisteren met een achtergrondmuziekje. Binnen tien minuten slaap je, believe me.

(Bron: Famme, 2017)

Tip 5: Lees of schrijf je tot rust

Lezen is ook een vorm van ontspanning. Niet van een scherm maar probeer eens een boek. Ik ben ook niet bepaald een lezer maar ik probeer het wel en het werkt. Stap dus uit die comfort-zone! Tegenwoordig is het alleen maar televisie & telefoon maar dit bevorderd nou niet echt de aanmaak van melatonine (de stof die je hersenen aanmaken waar je moe van wordt). Koop een boek leg je telefoon weg en sneller in slaap komen is gegarandeerd. Ook kan je ervoor kiezen om te schrijven in een schriftje voordat je gaat slapen. Zo maak je je hoofd lekker leeg. Zo schrijf ik drie dingen op die positief waren die dag, dit kunnen kleine successen of momenten van blijdschap zijn.

(Bron: Tumblr, 2017)

Tip 6: Opgeruimd staat netjes!

Zorg dat je slaapkamer opgeruimd is voordat je gaat slapen. Zo wordt je niet wakker in de chaos en kan je heerlijk met rust in je hoofd opstaan. Doe elke dag een korte opruimronde van tien minuten om je kamer netjes te houden. Dit voorkomt stress en verbeterd je nachtrust.

(Bron: Jeltje Fotografie, 2017)

Tip 7: Open that window!

Ook het slapen met je raam open is goed voor een diepere slaap. Zo wordt bijvoorbeeld het vocht wat je verliest tijdens je slaap beter afgevoerd. Een goed geventileerde slaapkamer zorgt dat huisstofmijt en schimmels minder kans hebben om te ontwikkelen. Zo krijg je genoeg zuurstof van buiten en daardoor minder hoofdpijn bij het opstaan. Daarnaast bouw je meer weerstand op en krijg je een fitter gevoel. Nu hoor ik je denken in de winter is dit toch hartstikke koud? Dat klopt maar zet je raam dan op een kiertje. Het hoeft niet wagenwijd open te staan. Door de constante toevoer van frisse lucht slaap je ook dieper dan dat je met het raam dicht slaapt. Je wordt uitgerust wakker. Er zijn natuurlijk uitzonderingen voor bijvoorbeeld mensen met longproblemen gelden andere adviezen. Ga ook niet op de tocht liggen. Dit kan zorgen voor een stijve nek. Daarnaast is uit een Deens onderzoek (Indoor Air, 26 oktober 2016) bewezen dat de deelnemers die met hun raam open beter sliepen. Zij rapporteerden namelijk de volgende morgen minder last te hebben van een slaperig gevoel. Ook gaven zij aan een beter concentratievermogen te ervaren. Dit was niet alleen een gevoel: zij presteerden echt beter in logische denk testjes. Wees dus lief voor je hersenen, longen en je nachtrust. Open your window!

(Bron: Tumblr, 2017)

Heb jij nog tips om de nachtrust te verbeteren? Laat gerust een reactie achter!

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Joke
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!