Ik krijg bijna dagelijks vragen over hoe je nu het best de tuin kunt bemesten. De meest voorkomende vragen heb ik voor je op een rijtje gezet. Met daarbij uiteraard de antwoorden en mijn uitleg op basis van persoonlijke ervaringen.
Op basis van mijn eigen ervaringen en dat van mijn team heb ik de 5 meest gestelde vragen over hoe je je tuin moet bemesten beantwoord. Op dit moment van schrijven is het half oktober 2018 en bereiden we onze tuin voor op het najaar en de komende winter. En uiteraard denken wij als vakmensen aan de lange termijn en zijn we met onze gedachten alweer bij het voorjaar van 2019.
Na de droge (voor onze tuinen pittige) zomer van dit jaar is het hoe dan ook verstandig om de tuin te bemesten met de juiste voedingsstoffen. Welke meststoffen dit zijn ga ik je ook vertellen in deze blog. Daarnaast heb ik tijdens het schrijven ook wat foto’s gemaakt van mijn eigen tuin. Op de foto’s zie je hoe mijn tuin zich heeft hersteld van de afgelopen zomer en hoe de najaarskleuren zichtbaar worden en hoe mooi groen het gazon is na de bemesting die ik heb gestrooid in oktober.
Hoe moet je de tuin bemesten? (5 veel gestelde vragen)
1. Wanneer moet ik mijn tuin bemesten?
Nu! Oktober is de perfecte maand om de laatste voedingsstoffen voor de winter aan te brengen in je tuin. Bemesten doe je niet alleen voor de korte termijn vooral voor de kwaliteit voor de lange termijn. Ik raad je dan ook af om telkens een andere meststof te gebruiken. Beter is het om een bewuste keuze te maken voor een meststof die je blijft gebruiken. Op deze manier krijg je een stabiele en uitgebalanceerde bodem waar je tuin erg goed op gaat.
2. Wanneer moet ik kalk strooien?
Kalk is een toevoeging op de meststoffen die je gebruikt. Met kalk neutraliseer je de zuurgraad in de bodem en, als je het structureel doet stabiliseer je de zuurgraad wat enorm ten goede komt aan de kwaliteit van de bodem.
Kalk strooi je in de periode november – december (afhankelijk van het weer). Als je een gazon hebt dan strooi je kalk na de laatste keer maaien en/ of nadat je het gazon blad vrij hebt gemaakt.
Door de klimaatverandering (met name de regenbuien waar veel water in korte tijd valt) zien we sterke wisselingen in de zuurgraad van de bodem. We zien dit met name op klei- en leemhoudende ondergronden waar de bodem slecht waterdoorlatend is. Voor deze gronden adviseren we om in februari nogmaals kalk te strooien. Dit geldt ook voor bodemsoorten waar er veel veen aanwezig is.
3. Hoe vaak moet ik mijn tuin bemesten?
Per merk kan het verschillen wanneer en hoe vaak je de tuin precies moet bemesten. Onze Floramix lijn is samengesteld en uitgebalanceerd op 3x per jaar bemesten. In het voorjaar, de zomer en het najaar. Lees als toevoeging op deze vraag ook de uitleg bij vraag 1.
4. Wat is beter? Organische mest of kunstmest?
Meststoffen met een hoog stikstof gehalte werken onder de juiste omstandigheden erg snel. Er zijn zeker meststoffen die goed werken maar een groot nadeel van kunstmest is dat deze veel zouten bevatten waardoor planten en het gazon ‘geforceerd’ worden om te groeien. Voor de lange termijn is dit niet bevorderlijk en het kans zelfs de grond uitputten bij overdosering (je strooit al snel teveel). Daarnaast is kunstmest schadelijk voor (huis)dieren en wil je absoluut niet dat kinderen er mee in aanraking komen.
Ik ben persoonlijk een groot voorstander van organische meststoffen. Ik ben er van overtuigd dat de natuur kan worden geholpen door de natuur. Organische mest zet zich geleidelijk af in de bodem en neemt enkel de benodigde hoeveelheid op. Strooi je wat teveel is dat geen enkel probleem want de overbodige hoeveelheden worden op een natuurlijke manier afgebroken. Voor de lange termijn zorgen organische meststoffen voor een sterker wortelstelsel en voor de weerbaarheid van bomen, struiken, planten en het gazon.
5. Welke kennis ben ik nodig om mijn tuin op de juiste manier te bemesten?
Er zijn veel meststoffen op de markt met 1 heel specifiek doel. Als je daar mee zou willen werken dan ontkom je er niet aan om kennis in te winnen en het liefst ook een stuk ervaring om in te schatten wat de gevolgen zijn van de mest die je gaat strooien. Specifieke producten werken het best als je ook beschikt over specifieke informatie en feiten. Dit kun je alleen achterhalen door uitgebreid bodemonderzoek uit te voeren. Dit is niet iets wat je zelf kunt maar waar je een laboratorium voor in moet schakelen. De kosten hiervoor bedragen tussen de 100 en 180 euro.
Ik snap als geen ander dat dit waarschijnlijk niet de oplossing is die je zoekt als je zelf de tuin wil bemesten. Voor ons als vakmensen is het zelfs lastig om al het aanbod uit elkaar te halen. Zonder kennis en ervaring met producten zal ik ze nooit adviseren aan mijn klanten. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom wij ons hard hebben gemaakt om universele meststoffen te ontwikkelen die je zonder kennis en ervaring kunt gaan gebruiken en waarbij je fantastische resultaten zal zien op korte termijn en tegelijkertijd ook investeert in de kwaliteit voor de lange termijn.
Meer weten over het verzorgen van je grond?
In mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’ vertel ik je meer over hoe je ervoor zorgt dat jouw grond optimaal is voor jouw planten. Download het gratis e-book hier.
Ga jij ook zorgen voor mooie resultaten in het najaar?
Bekijk doelgerichte producten voor bemesten in het najaar. Deze 3 producten zijn essentieel om de tuin goed te bemesten en sterk de winter in te laten gaan.
Let op! Op dit moment loopt er een najaarsactie waar je met korting meststoffen of een pakket kunt aanschaffen. Alle informatie over de najaarsactie vind je op deze pagina:
Bekijk Floramix najaarsactie >>>
Wil je weten hoe je je grond goed moet behandelen voordat je planten in je tuin gaat planten?
Marion
op 20 Oct 2018Peter Mecklenfeld
op 20 Oct 2018