9 kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren
12 mei 2017 
5 min. leestijd

9 kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren

(Niet) giftige kamerplanten | Hou je van planten en bloemen in huis maar heb je ook huisdieren rondlopen? Dan weet je dat dat niet altijd een goede combinatie is. Talloze planten en bloemen zijn matig tot zeer giftig voor je viervoeters. Maar welke planten kun je nu wél met een gerust hart in de woonkamer neerzetten? Lees het hieronder.

1.     Areca palm, kentia palm

De areca is een goedkope en weinig veeleisende plant. Zet hem op een lichte plaats, maar niet direct in de zon. Zorg ervoor dat de aarde altijd vochtig is maar overdrijf niet: palmen houden niet van natte voeten. Niet alle planten uit de palmenfamilie zijn veilig, controleer dus altijd goed de Latijnse naam zodat je zeker weet met welke variant je te maken hebt. Haal bijvoorbeeld niet de zeer giftige Cycas revoluta ofwel de sagopalm in huis. De areca of goudpalm (Chrysalidocarpus Lutecens) en de kentia (Howea Forsteriana) zijn een goede keus voor een huishouden met katten of honden.

Bron afbeelding: Areca palm. Afbeelding: By KENPEI – KENPEI’s photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=717261

2.     Olifantspoot (Beaucarnea)

De beaucarnea lijkt een beetje op de yucca. Hij staat graag op een zonnige plek en heeft maar weinig water nodig. De plant is niet giftig, maar door de dikke stam bestaat de kans dat je katten de beaucarnea als krabpaal zien.

Bron afbeelding: Beaucarnea. Afbeelding: Pixabay

3.     Graslelie (Chlorophytum Comosum)

Graslelie of zebragras is een dankbare plant die weinig verzorging nodig heeft. Hij wordt ook wel sprietplant genoemd en is een echte luchtzuiveraar. Je treft hem daarom veel aan op kantoren. Ook in huis is een graslelie met zijn lange puntige bladeren met witte streep een echte aanwinst. Katten zullen er misschien aan knagen maar dit kan weinig kwaad.

Bron afbeelding: Zebragras. Afbeelding: By Hierbabuena_0611.JPG: Dtarazona derivative work: Peter coxhead (Hierbabuena_0611.JPG) [Public domain], via Wikimedia Commons


Deze planten bij jou thuis? Bekijk ze hier (beste aanbod):


4.     Aspidistra elatior

Deze sterke plant groeit van oorsprong in bergachtige gebieden in Azië. In het Engels wordt de Aspidistra cast iron plant genoemd (gietijzeren plant) omdat hij bijna niet dood te krijgen is. Beschik je niet over groene vingers maar heb je wel graag wat planten in huis, dan is de Aspidistra een goede keus. De plant houdt niet van direct zonlicht en staat het liefst in de halfschaduw. De aspidistra is veilig voor huisdieren.

Bron afbeelding: Aspidistra elatior. Afbeelding: By KENPEI (KENPEI’s photo) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.1 jp (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en)], via Wikimedia Commons

Bekijk deze planten en alle andere soorten op deze pagina >>>

5.     Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Deze weelderige plant staat mooi in een grote pot, maar je kunt hem ook aan het plafond hangen. De krulvaren houdt niet van directe zon maar stelt een lichte plek wel op prijs. En je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken als je kat of hond onverhoopt een hapje uit deze varen neemt.

Bron afbeelding: Krulvaren. Afbeelding: By Kor!An (Корзун Андрей) (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

6.     Bromelia

De vijf planten hierboven dragen geen bloem. Hoe anders is dat bij de gezellige bromelia! Met zijn felgekleurde rode, gele of paarse bloem steelt hij de show op je vensterbank. De niet-giftige bromelia vormt geen probleem voor katten of honden.

Bron afbeelding: Bromelia .Afbeelding: Pixabay


Bekijk ook deze combideals:


7.     Zebracactus (Haworthia fasciata)

Dit kleine vetplantje groeit zeer langzaam en vraagt maar weinig onderhoud. De zebracactus is niet giftig voor huisdieren. Leuk om in een compositie met verschillende kleine potjes op tafel te zetten.

Bron afbeelding: Zebracactus. Afbeelding: By S Molteno – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38060194

8.     Hertshoornvaren (Platycerium)

Deze plant uit de varenfamilie dankt zijn naam aan de gewei-achtige bladeren. De hertshoornvaren is een bijzondere kamerplant die ook voorkomt als hangplant. Als je hem op een schaduwrijke plek zet en de aarde vochtig houdt kun je er lang plezier van hebben. De plant is niet giftig.

Bron afbeelding: Hertshoornvaren. Afbeelding: By D. Gordon E. Robertson (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

9.     Calathea insignia, calathea crocata

Calathea’s zijn er in veel verschillende soorten. De calathea crocata is de enige variant die bloem draagt. De plant heeft een blad met opvallende lijntekeningen. De calathea doet het het beste in de schaduw of in de halfschaduw en is ook geschikt voor donkere kamers.

Bron afbeelding: Calathea crocata. Afbeelding: By Assianir (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Giftige (kamer) planten

Met de volgende kamerplanten moet je extra opletten als je huisdieren hebt: o.a. lelies, gloriosa, azalea’s, cyclaam, dieffenbachia, lepelplant (spathiphyllum), anthurium en kerstplanten als kerstster, kerstroos (helleborus), maretak en hulst. Ook bolbloemen als narcis, amaryllis en hyacint zijn erg giftig.


We hebben deze ‘niet giftige kamerplanten voor huisdieren’ voor je in kaart gebracht en de beste aanbiedingen verzameld:


Bekijk deze planten en alle andere soorten op deze pagina >>>

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Arina
Door

Arina

op 18 Oct 2017

Fijn dat u dit online heeft gezet! Ik doe uiteraard een dubbelcheck :-) maar kan en durf dan eindelijk aan meer dan alleen kattegras in huis te beginnen! Thx!

Maud
Door

Maud

op 18 Oct 2018

Helemaal met Arina eens!! Even dubbelchecken maar ook wij gaan mooie plantjes nu in ons nieuwe huisje doen!Dankjewel hiervoor!

Margriet Nijenhuis
Door

Margriet Nijenhuis

op 14 Nov 2018

de eerste week van sept had ik een expositie ik had van een van de gasten lelies gekregen ,niet wetende dat ze zwaar giftig waren. ik had 2 poesjes broer en zus 2 jaar ,het vrouwtje heeft op een blad van de lelie gekauwd ,de dierenarts heeft van alles gedaan heeft niet mogen baten. ze is eraan dood gegaan. heel erg verdrietig ook voor haar broertje we missen haar heel erg. nu ben ik al een tijd aan het kijken naar planten die niet giftig zijn ben ook huiverig en bang dat die andere het mannetje iets overkomt. ik zie hier staan dat de hertzhoorn niet giftig is ,op andere sites staat van wel ,kunt u mij zeggen is de plant nu wel of niet giftig? Groetjes Margriet

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 15 Nov 2018

Hoi Margriet, wat een triest verhaal. Erg sneu en ik snap dat jullie haar missen. Dit artikel heb ik niet zelf geschreven. De auteur heb ik een tijd niet gesproken maar ik zal het voor je navragen.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!