DE KONMARI-METHODE: In 6 stappen naar minimalisme! (ontspullen)
03 juli 2017 
5 min. leestijd

DE KONMARI-METHODE: In 6 stappen naar minimalisme! (ontspullen)

 

Je bent niet de enige! Nederlanders leven in een economie waarin wij veel kopen. Vooral vrouwen denken vaak super veel nodig te hebben. ‘Ik heb toch echt niets om aan te trekken’, hoor ik mezelf vaak zeggen. Ook al is mijn kast zo vol dat af en toe de planken naar beneden storten. Dit onderstaande stappenplan zorgt in zes stappen dat jij kan gaan: #Ontspullen.

(Photo: Lawsoflife)

Stap 1. Bedenk wat je wil bereiken met je opruimsessie

Denk na over het doel van de ruimte die je gaat opruimen. Het is namelijk niet alleen het opruimen van de kamer. Maar ook het doel bepalen en daar plaats voor maken. Als je jouw doel visualiseert is het gemakkelijker hiernaar toe te werken. Voorbeelden van vragen die je jezelf kan stellen zijn:

  • Moet het je creativiteit bevorderen?
  • Een werkruimte waar je kalm van wordt en comfortabel kan werken?
  • Een inspirerende, gezellige maar ook sociale plek?
  • Ruimte maken voor een nieuw gezinslid?

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd!

Wat wij eigenlijk willen bereiken met de minimalisme trend is rust in ons zelf. Hoe meer keuzes jij hebt uit spullen, des te meer stress je kan ervaren. Chaos in de tent!

Het is belangrijk om niet te veel van jezelf te vragen als je hieraan begint. Doe elke dag twee lades of bijvoorbeeld één kast. Zo blijft het overzichtelijk en behapbaar. Ik heb er ook wel een houtje van om alles in één keer te willen doen. Helaas werkt dat niet. Kies dagen uit dat je iets opruimt en dan bedoel ik niet heel de dag.

Lichamelijke inspanning

Als je veel achter de computer zit is het fijn om dit af te wisselen met lichamelijke inspanning. Dit kan sporten zijn maar ook opruimen en schoonmaken is een fijne bezigheid om even je gedachten te verzetten. Ik zit vaak meer dan acht uur per dag achter een computer en dit is niet heel gezond voor de body. Opruimen is dan ook een goede afwisseling want je ruimt niet alleen je spullen op… Ook mentaal is dit een vorm van ontspanning.

Be proud of yourself!

Als stok achter de deur heb ik een 30 dagen plan opgesteld waarin ik opschrijf hoeveel en wat ik per dag heb weggegooid. Zo blijft het overzichtelijk. Ook als ik een dag geen tijd heb is dat geen ramp. Maak daarentegen wel af met waar je aan begonnen bent. Pak de draad in een regenachtig weekend weer op.

Ruimte

Wat zou het fijn zijn als je weer wat ruimte hebt in huis! Zo ben ik begonnen met mijn schuur. Een week lang elke dag een uur. Nu heb ik weer plek om een fiets te stallen, hoe fijn is dat! Plastic doorzichtige bakken aanschaffen, spullen uitzoeken en stapelen maar.

Winter en zomerspullen afwisselen is ook een manier om ruimte in huis te creëren. In de zomer gaan de winterse spullen de schuur in en in de winter berg ik de zomerse accessoires op. Dit staat natuurlijk los van de KonMari-methode dat je ruimte maakt door afscheid te nemen van spullen. Hier ga ik met de volgende stappen nog meer op in.

(Photo: Cambria Bold) 

Stap 2. Categoriseer

Volgens het boek: The life-changing magic of tidying up (2014), ruim je per categorie op en niet per kamer. Vaak doen we onze hele keuken in keer en ook bijvoorbeeld de woonkamer maar dit is volgens de KonMari-methode verkeerd. Soms heb je namelijk boeken in de woonkamer en één in de slaapkamer liggen. Het is dan handiger om het per categorie te verzamelen en het in één keer op te ruimen. Zo wordt je er bewust van wat je allemaal hebt en waar het allemaal ligt. Ook kan je het handiger op één plaats opbergen.

Stap 3. ‘Does it spark joy?’

Begin met je kledingkast. Haal alles eruit en maak vervolgens je kast schoon. Misschien is het handig om dit per deur te doen. Leg alle items op je bed of bank. Wat jij jezelf moet afvragen volgens de KonMari-methode is: ‘Word je er blij van?’ Ga bij al je spullen na of je ervan houdt, of je er blij van wordt en of je er wat aan hebt. Je kan dit natuurlijk op meer dingen loslaten, dan alleen kleding. Daarnaast moet je volgens Marie Kondo ieder kledingstuk bedanken voordat je het wegdoet. Ook is het goed om een concentratie nummer op te zetten zodat je niet te veel wordt afgeleid. Op Spotify en Youtube heb je hier lijsten van, wat je tot rust brengt.

Je kan je kleding weggeven, verkopen of weggooien in de kledingcontainer. Zolang het maar uit je huis is.

Sokken en lingerie doe je een andere dag. Probeer niet alles in één keer te willen doen. Sokken kan je beter niet bolletjes van maken. Het beste is om ze te vouwen tot kleine pakketjes en deze rechtop in de lade te zetten.

Stap 4. Let it go!

Heb jij ook een overvolle boekenkast en stapels tijdschriften die al lange tijd op je to-do list staan om te lezen? Boeken waaraan je niet meteen begonnen bent, ga je ook niet aan beginnen. De kans is in ieder geval klein. Zet drie dozen neer, en deel ze in drie categorieën: weggeven, weggooien of houden en gaan lezen. Spullen die er alleen maar staan om ooit eens te gaan lezen, kan je beter iemand anders een plezier mee doen. Zet papierwerk verticaal neer in plaats van te stapelen. Gooi paperassen weg en blader niet in tijdschriften. Hierdoor wordt je afgeleid door te gaan lezen. Lees de boeken en tijdschriften waar je blij van wordt en die je echt interessant vindt. Laat de rest los.

(Photo: Karwei)

Stap 5. Kitchen gear

In de keuken heb ik elk keukenkastje schoongemaakt. Vervolgens heb ik de borden en schoteltjes weggedaan die ik in de afgelopen twee jaar niet heb gebruikt. Vaak heb ik een paar borden van een oud servies nog over, de rest is dan helaas gesneuveld. Toch bewaar ik die enkelingen zonder het te gebruiken. De stapels met servies waren erg hoog en bleven onnodig in de kastjes staan. Ik ben tenslotte maar alleen dus waarvoor heb ik twintig borden nodig. Ik besloot het servies wat ik niet gebruikte weg te geven. Zo krijgt het servies toch nog een tweede leven. Ook heb ik een nieuwe indeling gemaakt van de kastjes die er nu netter en overzichtelijker eruitzien. Ideaal, want zo kan ik snel kan zien wat ik heb. Planken overzichtelijker indelen is ook erg fijn. Spullen die je dagelijks gebruikt zet je vooraan zodat je er snel bij kan, ideaal!

(Photo: Wildhagen Design)

Stap 6. Emotie is slechts een gevoel

Volgens de KonMari-methode hoef je je niet schuldig te voelen om cadeaus weg te doen. Cadeautjes zijn namelijk geen dingen maar een gevoel wat iemand uitdrukt naar jou toe. Het is het gevoel en de gedachte die telt! Als je het op deze manier bekijkt kan je er makkelijker afstand van nemen. Ook andere spullen met emotionele waarde komen als laatste stap. Kijk fotoboeken niet in, op het moment dat je het opruimt. Bij het lezen van je oude liefdesbrieven en het inkijken van je schoolschriften kan je niet doorpakken. Door alle emotionele items vast te houden en op dat moment te beslissen door te denken aan maakt dit mij blij? Beslis je of je het houdt of wegdoet en verwerk je vroeger. Als je alle emotionele items houdt en opbergt wordt je verleden een last waar je in het hier en nu last van kan blijven houden.

Ben jij ook een beetje een sloddervos of juist heel geordend? Deel hieronder jouw ervaringen, leuk als je een reactie achterlaat!

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Jens
Door

Jens

op 12 Jul 2017

Leuk blog, met handige tips & tricks!

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 13 Jul 2017

Mee eens Jens! Super handig.

Daisy
Door

Daisy

op 15 Jul 2017

Leuk! Ik ben benieuwd naar meer stappenplannen! :) heel handig

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!