Schuur opruimen: volg deze 10 stappen en tips!
13 december 2018 
5 min. leestijd

Schuur opruimen: volg deze 10 stappen en tips!

Wil je jouw schuur opruimen? Het najaar of de winter zijn ideale perioden om eens lekker de schuur op te ruimen. Veel mensen hebben wel dit goede voornemen, maar hebben eigenlijk géén idee waar ze moeten beginnen. Ik zal je een eindje op weg helpen met dit stappenplan. Als je deze stappen volgt zul je mooie slagen kunnen maken bij het opruimen van je schuur!

Gedurende het jaar kan het zomaar gebeuren dat het een beetje (of meer dan dat) een rommeltje wordt in je schuur. Het is natuurlijk makkelijk om alles even binnen handbereik te houden als het weer is om lekker van je tuin te genieten of als je aan het werk bent in de tuin. Hierdoor ontstaat er ongemerkt wel een rommel in de schuur.

Waarom het af en toe gewoon noodzakelijk is om je schuur op te ruimen

Daarnaast, laten we eerlijk zijn, is de schuur wel erg handig om spullen op te bergen, waar we niet dagelijks (meer) naar omkijken. Het staat uit het zicht en niet in de weg. Zo’n schuur is dan ideaal toch?!

Veel mensen zijn ook vaak voorzichtig met het weggooien van spullen. We vinden het moeilijk om spullen weg te doen. Misschien kunnen we het ooit nog ergens voor gebruiken…..

Herken je dit?

Geeft niet, met jou zijn het veel mensen die zo denken.

Dat kan wel, maar er komt een moment dat je echt je schuur moet opruimen.

Het is soms zelfs wel eens gewoon noodzakelijk om je schuur op te ruimen!

Waarom dat zo is?

Omdat er gewoon niets meer bij kan, omdat je door de grote hoeveelheid spullen iets niet meer kan vinden of…..omdat je niet meer bij je kerstspullen kunt komen.

Alleen daarom is het najaar een perfect moment om je schuur op te ruimen.

Het is in die periode meestal wat minder weer, je hebt alle mogelijkheden om je gereedschap te onderhouden (slordig = duur) en niets is prettiger dan opgeruimd en georganiseerd het nieuwe seizoen in te gaan.

Geen idee hoe je het opruimen van je schuur moet aanpakken en waar je moet beginnen?

Volg dan deze 10 stappen!

Ok, ik geef toe. Deze stappen zijn samengesteld op basis van ervaring……..

Zelf een schuur bouwen

10 stappen voor het opruimen van je schuur

Stap 1:

Kijk naar de weersverwachting en zorg dat het in ieder geval droog is.

Stap 2:

Kijk even wat je nodig hebt om overzicht te creëren of te bewaren in je schuur. Het werken met open stellingkasten is hierbij vaak de beste keuze. Je ziet dan altijd waar je spullen zijn. Misschien moet je zo’n kast hiervoor aanschaffen. Het is natuurlijk het beste om dit van te voren te doen. Je kunt ook kiezen om te werken met planken tegen de muur en eventueel kisten. Als je de ruimte niet op de grond hebt, kun je natuurlijk ook gewoon de lucht in gaan. The Sky is the limit!

Stap 3:

Zorg dat je een vrije ruimte tot je beschikking hebt in de tuin of op je oprit. Verdeel deze ruimte in denkbeeldige sectoren. Een groot gebied waar je spullen zet die je zeker wilt houden en een gebied met spullen die weg kunnen. Overigens, twijfel niet te lang. Meteen de knoop doorhakken is de beste keuze.

Stap 4:

Het gebied waar je je spullen hebt neergezet die je wilt houden heb je bewust groter gemaakt dan het andere gebied. Dit gebied moet je namelijk nog eens opdelen in een stuk waar je spullen zet die je dagelijks gebruikt en een stuk waar je spullen zet die je niet dagelijks gebruikt maar je niet wilt weggooien. Als je bijvoorbeeld denkt aan gezinsuitbreiding zou je het kinderbadje die je nu nog niet gebruikt wel eens hier komen te liggen.

Stap 5:

Je schuur is nu leeg, je hebt nu alle gelegenheid om deze even schoon te maken. Dit hoeft vaak geen grote schoonmaak te zijn, maar een bezem door de schuur heen kan vaak geen kwaad. Misschien kun je direct ook even alle ergste stof wegvegen.

Stap 6:

Nog een kans die je moet pakken als je schuur leeg is: je kunt nu misschien verlichting in je schuur aanleggen of kleine reparatie klusjes in je schuur uitvoeren. Je hebt nu alle ruimte!

Stap 7:

Als je een stellingkast moet opbouwen in je schuur, is dit het moment! Kijk wat de meest efficiënte oplossing is en verlies hierbij de veiligheid niet uit het oog. Zet je kast tegen de muur aan en zorg voor een stevige constructie. Je zet hier meestal wat zwaardere spullen op. Kijk maar eens wat bijvoorbeeld een goed gevulde gereedschapskist weegt.

Stap 8:

Tijd om je schuur in te richten en het vak in je tuin of je oprit leeg te maken. Pak je wel het juiste vak? Let ook op dat je eerst je spullen pakt die je niet dagelijks gebruikt. Om even op het bovenstaande voorbeeld door te gaan, het kinderbadje zul je dus als eerste opbergen. Op deze manier hou je je dagelijkse spullen letterlijk binnen handbereik als je ze nodig hebt.

Stap 9:

Weet je over een aantal maanden nog waar je al je spullen hebt gelaten en weten je partner en kinderen dit ook? Om te voorkomen dat je snel weer voor deze klus staat is het misschien handig om je kasten, kisten en lades even te labelen. Op dat moment weet iedereen waar ze de spullen kunnen vinden en ook waar ze de spullen weer moeten terugleggen. Hiermee voorkom je de ergernis dat je binnen korte tijd wéér je schuur moet opruimen!

Stap 10:

Er is nog een denkbeeldig vak in je tuin of op je oprijlaan waar nog spullen staan. Deze moeten dus nog worden afgevoerd. Doe dit meteen om te voorkomen dat deze weer terug gaan in de schuur en weer in de weg staan. Dan zou je van voor af aan kunnen beginnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Misschien kun je iemand blij maken met de spullen, de spullen wegbrengen naar de vuilstort of misschien wel verkopen aan iemand die er wél waarde in ziet!

Ben je klaar met het opruimen van je schuur?

Dan is het nu tijd om van het resultaat te genieten en…… dat is misschien wel de moeilijkste stap, je schuur netjes houden!  Als dat niet is gelukt kan ik je één tip geven. Begin dan gewoon weer bij stap 1 en dan komt het wel goed!

Houten schuur | Zelf een schuur bouwen

3 Tips bij het opruimen van de schuur

Naast deze 10 stappen hoe je het beste je schuur kunt opruimen, wil ik ook nog een paar tips met je delen die het opruimen misschien nog wat makkelijker maken:

  • Afscheid nemen is moeilijk en ook het afscheid nemen van spullen is vaak niet makkelijk. Heroverweeg alles wel nog een keer als je je schuur aan het opruimen bent. Voorkom dat het antieke kastje of die oude skelter een interieurstuk van je schuur wordt en dat je die als gewoonte weer lekker neerzet of laat staan tot de volgende opruiming. Rommel trekt rommel aan. Soms moet je rigoureus zijn. Opruimen is eigenlijk niets anders dan beslissingen nemen!
  • Wees creatief in je mogelijkheden. Zoals al aangegeven kun je prima de hoogte in. Een aantal haken aan het plafond bieden veelzijdige mogelijkheden om spullen zoals een fiets op te hangen. Let er wel op waar je dit doet zodat je niet je hoofd kunt stoten als het donker is (dit kun je ook oplossen door verlichting in je schuur aan te leggen of deze te repareren).
  • Ook je schuur kun je het beste inrichten in sectoren. Zet je tuingereedschap bij tuingereedschap, je fietsen in de buurt bij de fietsspullen en je barbecue spullen ook bij elkaar. Hiermee maak je het voor jezelf veel gemakkelijker!

Misschien is je schuur nu wel helemaal opgeruimd, maar wil je aan de slag met je tuin. Doe dan eerst eens wat inspiratie op met mijn gratis Tuinideeën Gids. Download de gids hier helemaal gratis. 

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!