Belangrijk! Zorg dat dieren iets te drinken hebben tijdens deze hittegolf!
24 juli 2018 
3 min. leestijd

Belangrijk! Zorg dat dieren iets te drinken hebben tijdens deze hittegolf!

Voor vogels is het heel belangrijk dat er voldoende water is om in te badderen en om te drinken. Nu het al lange tijd zo heet is en water ook voor ons steeds moeilijker te vinden is, hebben vogels het al helemaal moeilijk.

Vogels zweten niet, maar verliezen wel vocht via ontlasting en door adem te halen. Ze hebben weliswaar minder vocht nodig dan zoogdieren, maar moeten toch vaak nog minstens 2 keer per dag drinken om aan hun dagelijkse hoeveelheid water te voldoen.

Doordat het water overal lager staat dan normaal en in de natuur geen regenwater meer te vinden is, is het voor vogels en andere dieren enorm lastig om aan water te komen.

Hoe kan je helpen?

Iedere vorm van water in je tuin helpt de natuur een handje zich beter in stand te kunnen houden in de buurt van bebouwing. Zo heeft een vijver, maakt niet uit hoe groot en welke vorm, waarde voor de natuur in jouw omgeving!

Een vogelbadje

We kennen vogelbadjes alleen maar van de winters, om vogels van water te voorzien als alles dichtgevroren is. Maar met de droge zomers die we de laatste jaren hebben is het ook nodig om ze in de zomer bij te vullen.

Leuk!: Maak met de kinderen een vogelbadje voor in de tuin! Lees hier hoe!

Zorg voor schoon water!

Het is heel erg belangrijk om schoon water te hebben, zodat de vogels niet ziek kunnen worden. Zorg er dus voor dat het water minstens iedere week ververst wordt. Met deze hete dagen kan vaker verversen al helemaal geen kwaad, omdat organismen door de hitte sneller groeien. Let vooral goed op vogelpoep, bladeren of algen in het vogelbad, want dan kan je beter meteen het water verversen.

Mocht je er toch een keertje te laat mee zijn, dan kan je het vogelbadje schoonmaken met aangelengde huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Zorg er wel voor dat je het badje extra goed afspoelt zodat de vogels geen chemicaliën binnenkrijgen.


TIP: Zet ook een kommetje water en wat nat kattenvoer, vogelpindakaas en meelwormen of gedroogde insecten op de grond, zodat egels er ook wat aan hebben!


Een vijver in de tuin

Vijvers heb je in vele verschillende vormen en maten. Zo kan in bijna iedere tuin wel een vijver worden geplaatst. Vijvers zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor verkoeling bij warm weer. Als je ervoor zorgt dat een vijver niet té steile randen heeft, kunnen dieren er ook zonder risico uit drinken.

Lees hier meer over het aanleggen van een vijver.

Een vogelbadje maken!

Heel leuk om nu met de kinderen te doen is een vogelbadje maken.

Wat heb je nodig?

De meeste spulletjes die je nodig hebt om zelf een leuke vogelbadje te maken kan je vinden bij de lokale bouwmarkt. Dat begint al makkelijk dus!

Benodigdheden:

 • 3 Terracotta bloempotten van verschillende groottes
 • 1 Terracotta schotel die bij de grootste bloempot hoort
 • Pot Gesso of een andere grondverf
 • Acryl verf in allerlei kleuren
 • Goede lijm om alles goed
 • Heldere spuitlak

Alles in huis? Dan gaan we beginnen! De volgende stappen benoemen alleen de potten, maar deze bewerking geldt natuurlijk ook voor de schotel.

Stap 1: Stapel de potten op elkaar, zodat je precies kan zien tot waar je kan schilderen. Je mag natuurlijk ook de hele pot doen, maar dan zie je een deel niet. Teken een lijnt op potten om aan te geven tot waar je creaties nog zichtbaar zijn.

Stap 2: Verf een laagje Gesso of andere grondverf over de potten, zodat de acrylverf later ook goed blijft zitten bij natte omstandigheden. Laat de grondlaag goed drogen.


Let op! Zet wel de hele pot in de grondverf en niet alleen het deel onder het lijntje!


Stap 3: Als de grondlaag droog is, dan kan je lekker losgaan met je eigen creaties! Gebruik de Acrylverf en sta versteld van je eigen creativiteit! Als je eenmaal klaar bent laat je de potten goed drogen, voor je aan stap 3 begint.

Stap 4: Tijd om alles waterbestendig te maken! Spuit zowel de binnen- als buitenkant van de gehele pot in met lak zodat ook via de binnenkant geen water bij de verf kan komen. Terracotta kan namelijk water opnemen. Laat ook de lak weer drogen!

Stap 5: Stapel de potten van groot naar klein op en zorg dat je ze goed vastlijmt. Lijm als laatste de schotel bovenop en vul deze met water.

polkadot vogelbadje

Een voorbeeld via: Bron

Drinkbakken winterklaar maken

Als de zomer eenmaal weer voorbij is, dan kan je de bakken makkelijk laten staan. Want ook in de winter kan het gebeuren dat drinkwater moeilijk te vinden is. Je hebt dus het hele jaar plezier aan een mooie drinkbak in de tuin!

Lees hier meer over vogelbadjes in de winter

Tuinideeën

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

 • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

 • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

 • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

 • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

 • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

 • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

 • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

 • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

 • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

 • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!