Vogelhuisjes en drinkbakken winterklaar maken

Elke winter opnieuw moeten vogels een ware beproeving doorstaan. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze maar moeilijk aan voedsel kunnen komen en bovendien zijn ook de sloten vaak bevroren. Wij als mensen kunnen deze kleine dieren een hart onder de riem steken, bijvoorbeeld door het ophangen van een vogelhuisje in de tuin en het plaatsen van drinkbakken. Hoe je dat precies kan doen en met welke eventuele aandachtspunten je rekening zal willen houden wordt meteen duidelijk bij het raadplegen van de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

  • Verschillende soorten vogelhuisjes
  • Algemene tips voor het opvangen van vogelhuisjes
  • Drinkbakken lessen de dorst van de vogels

Verschillende soorten vogelhuisjes

Wanneer jij er wel voor te vinden bent om een vogelhuisje in je tuin op te hangen is het van belang om met een aantal factoren rekening te houden. Veel mensen denken namelijk dat elk vogelhuisje wel geschikt is voor elk type van vogel. De praktijk leert ons echter vaak iets helemaal anders. Wanneer we het aanbod op de markt meer in detail gaan bekijken kan er dan ook reeds worden vastgesteld dat er diverse opties bestaan.

Eén van de opties is bijvoorbeeld een halfopen nestkast welke geschikt is voor de witte kwikstaart evenals de grauwe vliegenvanger. Dergelijke vogelhuisjes beschikken zoals de naam reeds laat vermoeden over een halfopen karakter en worden het best gehangen op een beschutte plaats die zich bevindt tussen beplanting of aan een begroeide muur.

Een standaard vogelhuisje, welke de meeste vogels aan zal spreken, heeft een hoogte van zo'n 30 centimeter en beschikt over een grondvlak van om en bij de 15 centimeter. De invliegopening zal zich waarschijnlijk op 1/4 van de bovenzijde bevinden en heeft een daarboven gelegen hellend dak. Wanneer je zelf door de bomen het vogelhuisje niet meer ziet is het altijd aan te raden om even de hulp in te roepen van de persoon die ze verkoopt.


Algemene tips voor het ophangen van vogelhuisjes

Bovenstaande heeft duidelijk gemaakt dat er verschillende soorten van vogelhuisjes bestaan. Dit zorgt er voor dat het type vogelhuisje welke je moet kopen altijd afhankelijk is van het soort vogel welke je wenst aan te trekken. Naast dit gegeven zijn er ook nog een aantal andere tips waar je rekening mee zal willen houden. We hebben ook deze even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Het ophangen van het vogelhuisje gebeurt bij voorkeur reeds in de herfst. De maand november leent zich daar het best voor. Indien er reeds vroeger sprake zou zijn van erg koud weer kan ze uiteraard ook reeds in oktober worden opgehangen. In het merendeel van de gevallen is dit echter nog net wat te vroeg.
  • De opening van het vogelhuisje wordt bij voorkeur in oostelijke richting geplaatst. Vogeltjes hebben een grote voorliefde voor de ochtendzon, ook wanneer ze zich lekker in hun huisje bevinden. Eventueel is ook een opening op het noord- of zuidoosten een optie.
  • Hang het vogelhuisje op een hoogte van minstens 1,50 meter. Op deze manier wordt voorkomen dat de poezen het leven van je vogeltjes zuur maken. Algemeen wordt het aangeraden om een vogelhuisje niet hoger te hangen dan 3 meter.
  • Zorg er voor dat het vogelhuisje stevig wordt bevestigd. Van zodra ze gaat schommelen zullen het merendeel van de vogeltjes het namelijk voor bekeken houden.
  • Hang het vogelhuisje op, op een beschutte plaats en zeker niet in de volle zon. Bij voorkeur worden vogelhuisjes dan ook in een boom gehangen, onder een carport en / of meteen onder de dakrand.
  • Voorkom dat er takken in de vliegopening van het vogelhuisje komen te hangen. Op deze manier wordt ze namelijk meteen in één klap onbruikbaar.
  • Voorzie voldoende afstand tussen de verschillende vogelhuisjes in je tuin. Met name pimpelmeesjes vereisen een afstand van ten minste 10 meter rond hun huisje.
  • De opening is altijd bepalend voor het soort vogel dat je aantrekt. De kleinste openingen zullen uitsluitend worden aangedaan door mezen en winterkoninkjes. Grotere kasten zijn dan weer bestemd voor mussen, roodborstjes evenals kwikstaarten.
  • Zorg er voor dat het vogelhuisje leeg is. Vogels vinden het belangrijk dat ze hun woonplaats zelf kunnen 'inrichten'. Ze zullen dus zelf wel de nodige takjes of eventuele andere materialen verzamelen voor in hun huisje.

Wanneer de winter is afgelopen is het altijd interessant om de vogelhuisjes te verwijderen. Zijn ze gebruikt? Was ze dan uit met behulp van heet water, maar gebruik geen schoonmaakproducten! Berg ze vervolgens ergens netjes op zodat je ze het volgende jaar terug kan gebruiken. Op deze manier maak je elke winter opnieuw één of meerdere vogeltjes gelukkig!


Drinkbakken lessen de dorst van de vogels

Wanneer er sprake is van een harde winter met de nodige vorsttemperaturen spreekt het voor zich dat het niet lang duurt vooraleer de sloten in de buurt bevroren zijn. Dit betekent voor de vogels een groot probleem, want zij kunnen er niet langer gaan drinken. Ook hier kunnen wij als mensen iets aan doen. Het is namelijk mogelijk om de dorst van vogels te lessen door één of meerdere drinkbakken in je tuin te voorzien. Dergelijke drinkbakken kunnen perfect worden opgehangen waardoor ze op een veilige afstand uit de buurt van bijvoorbeeld katten kunnen worden gehouden. Ze in de directe omgeving van het vogelhuisje hangen is aan te raden.

Er voor kiezen om een drinkbak te kopen om de vogeltjes die je tuin bezoeken wat water te kunnen laten drinken is natuurlijk een nobele gedachte, maar wat wanneer ook dit water komt te bevriezen? Wanneer je bijvoorbeeld een weekendje weg bent van huis is het perfect mogelijk dat het water is omgevormd tot ijs waardoor de vogeltjes terug met een probleem geconfronteerd worden. Om een situatie als deze te voorkomen kan het altijd de moeite waard zijn om gebruik te maken van een speciale drinkbakverwarmer. Ze vergt slechts een kleine investering, maar zorgt er wel voor dat je vogeltjes de volledige winter kunnen blijven genieten van lekker vers en fris water.

Reactie plaatsen