Bloempotten winterklaar maken en beschermen tegen de vorst

Wanneer je in je tuin verschillende bloempotten hebt staan waar de meest kleurrijke bloemen in zijn terug te vinden is het aan te raden om rekening te houden met de komst van koning winter. Experts raden mensen met bloempotten in hun tuin dan ook altijd aan om deze binnen te zetten in een tuinhuis of bijvoorbeeld een serre. Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat wanneer je niet over een dergelijke ruimte beschikt? De kans is groot dat je er niet meteen voor zal staan springen om al je bloempotten zomaar een plaatsje te geven in je woning. Dat hoeft ook niet. Door rekening te houden met de interessante tips op deze pagina kan er voor worden gezorgd dat jouw bloempotten zonder probleem de winter door kunnen komen!

  • Welke bloempotten kunnen probleemloos buiten blijven staan
  • Terracotta bloempotten
  • Houten bloembakken
  • Jouw bloempotten beschermen tegen de winter

Welke bloempotten kunnen probleemloos buiten blijven staan?

De voorzorgsmaatregelen die je zal moeten treffen tegen de komst van koning winter is een beetje afhankelijk van het materiaal waaruit de bloempotten bestaan. Verschillende exemplaren zijn dan ook per definitie perfect bestand tegen de invloed van de koudste en donkerste dagen van het jaar. Een bekend voorbeeld van een dergelijk materiaal is beton. Betonnen bloempotten komen steeds vaker voor in een tuin omdat ze niet alleen duurzaam, maar ook zeer neutraal zijn. Dit zorgt er voor dat ze in principe in elk type tuin perfect geïntegreerd kunnen worden.

Naast bovenstaande kunnen betonnen bloempotten probleemloos het hele jaar door buiten blijven staan. Let wel op, dit geldt niet noodzakelijk voor de bloemen of planten die je er in gaat plaatsen. Wil je er zeker van zijn dat ook deze niet het loodje leggen voor de winter? In dat geval is het altijd aan te raden om gebruik te maken van winterharde planten. Wil je er zeker van zijn dat je betonnen bloempotten niet worden aangetast door mos of algen wanneer ze in een groene omgeving staan? Dan kan het interessant zijn om ze te impregneren.

Wat met prachtige, terracotta bloempotten?

Wanneer je graag in je tuin wil kunnen genieten van een luxueuze aanblik is de kans bestaande dat je er voor hebt gekozen om gebruik te maken van terracotta bloempotten. Terracotta kunnen we eigenlijk het best omschrijven als gebakken klei. Het betreft hier een materiaal dat bij strenge vorst al snel kapot kan vriezen. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om dergelijke bloempotten passend te beschermen tegen de winter. Dit kan op de volgende manieren:

  • Door ze tijdens de winter binnen of in ieder geval op een vorstvrije plek te zetten;
  • Door ze te omwikkelen met een speciale noppenfolie;

Hou er bij het gebruik van terracotta bloempotten eveneens altijd rekening mee dat planten die je hier in plant meer water nodig hebben. Dit heeft alles te maken met het feit dat terracotta een materiaal is die ademt. Dit heeft als gevolg dat de wortels kunnen rekenen op een grotere toevoer van zuurstof, maar anderzijds komt het vocht ook sneller te verdampen. In het bijzonder wanneer er sprake is van droog weer is een aanzienlijke hoeveelheid extra water geven altijd interessant.

Houten bloembakken, het hele jaar door genieten

De keuze voor houten bloembakken is voor veel mensen al snel gemaakt. Dergelijke bloembakken beschikken dan ook niet alleen over een mooie, natuurlijke, maar ook warme en gezellige uitstraling. In het merendeel van de gevallen zijn de houten bloembakken voor in de tuin gemaakt van geïmpregneerd tuinhout. Dit zorgt er voor dat ze zonder probleem zowel tijdens de zomer als tijdens de winter buiten mogen blijven staan.

Moet je tijdens het najaar of de winter vaststellen dat je houten bloembakken een matte kleur krijgen of bijvoorbeeld sporen van schimmel gaan vertonen? In dat geval is het sterk aan te raden om deze te behandelen met olie. Het onderhouden van een bloembak van hout gebeurt in principe op dezelfde manier als het onderhouden van houten tuinmeubelen.


Jouw bloempotten beschermen tegen de invloed van de winter

Bovenstaande informatie zal je reeds een degelijk beeld geven van de wijze waarop je bloempotten kan beschermen tegen de invloed van de winter. Er is echter meer. Om er zeker van te zijn dat jouw bloempotten zonder kleerscheuren de winter overleven hebben we namelijk nog een aantal interessante tips voor jou verzameld en op een rijtje gezet:

  • Controleer de aanwezigheid van een drainagegat 

Het is steeds van belang om goed te controleren of een bloempot is voorzien van een drainagegat of niet. Een dergelijk gat is vereist om het water op efficiënte wijze af te kunnen voeren. Wanneer dit niet het geval is wordt het aangeraden om door middel van een steenboor één of meerdere kleien gaten te boren aan de onderzijde van de pot. Een drainagegat zorgt er niet alleen voor dat het overtollige water kan wegstromen, daarnaast wordt ook voorkomen dat de pot onder invloed van de vorst gaat breken.

  • Een impregnerende beschermer kan wonderen doen

Het impregneren van een bloempot zorgt er voor dat de piepkleine luchtdoorlatende gaatjes van de potten dicht worden gemaakt. Het gebruik van een dergelijk middel is niet in het minst aan te raden wanneer je er voor hebt gekozen om te investeren in terracotta potten. Het impregneren van deze bloempotten kan zelfs interessant zijn wanneer je ze tijdens de winter binnen gaat zetten.

  • Het gebruik van een winterafdekhoes voor je bloempotten

Heb je meerdere bloempotten buiten staan die zijn gevuld met planten of bloemen met een matig winterhard karakter? In dat geval kunnen ze vaak een beetje extra bescherming gebruiken. Een eenvoudige manier om je potplanten te beschermen tegen de vorst is door gebruik te maken van een winterafdekhoes. Vaak wordt deze verkocht als 'thermohoes'. Dergelijke vliezen zijn in het merendeel van de gevallen ook lucht- en water doorlatend waardoor de onderliggende planten altijd goed kunnen blijven ademen.

  • Zet je bloempotten op een beschutte, droge plek

Je kan dan misschien niet al je bloempotten binnen zetten tijdens de winter, dat neemt niet weg dat er mogelijks wel nog sprake is van een droog en beschut plaatsje in je tuin. Zet je bloempotten bij voorkeur zoveel mogelijk uit de wind en plaats ze dicht tegen elkaar aan. Indien je ze nog wenst te voorzien van een extra bescherming is het mogelijk om de tussenliggende ruimte te vullen door middel van bijvoorbeeld riet of stro. Het geheel inpakken in een noppenfolie kan zoals eerder reeds aangegeven eveneens een optie zijn.

Wil je er altijd op kunnen rekenen dat jouw bloempotten de winter probleemloos door kunnen komen? In dat geval is het ook altijd interessant om te kijken in de richting van vorstbestendige bloempotten. Deze kunnen perfect buiten blijven staan tijdens de winter en kunnen net als andere bloempotten over een zeer mooie uitstraling beschikken.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 05 Sep 2019

Bedankt voor het delen van deze tips rondom bloembakken. Ik heb er ook veel in mijn tuin staan maar weet niet zo goed of ik deze in de winter ook buiten kan laten staan. Ik ga kijken of ik thuis nog wat afdekhoezen heb. Zo houd ik mijn houten bakken in ieder geval mooi!

Atneira
Door

Atneira

op 05 Jan 2024

Een tip voor het beschermen van bloempotten tegen vorst. Bedek de binnenkant van de pot voordat de plant gepoot wordt, met noppenfolie. Deze zorgt voor een tussenlaag waardoor de vochtige aarde in de pot kan uitzetten bij vorst.

Reactie plaatsen