Wanneer moet ik de tuin winterklaar maken?

Wanneer je het hele jaar door wil kunnen genieten van een mooie tuin is het van belang om er rekening mee te houden dat deze tijdig winterklaar moet worden gemaakt. Dit betekent niet alleen dat het gazon inorde moet worden gebracht, wat bovendien ook te denken van het planten van de bloemenbollen van voorjaarsbloeiers? Jammer genoeg komt het vaak voor dat mensen het winterklaar maken van hun tuin langer uitstellen dan goed is waardoor ze er helemaal niet meer aan toekomen. De informatie op deze pagina maakt duidelijk wat nu de meest aangewezen periode van het jaar is om jouw tuin winterklaar te maken.

Oktober als dé maand om je tuin winterklaar te maken

Alle experts zijn het er wel met elkaar over eens dat de maand oktober kan worden bestempeld als de perfecte maand om je tuin winterklaar te maken. Daar zijn verschillende goede redenen voor aan te halen, namelijk:

  • De temperatuur ligt tijdens de maand oktober doorgaans nog voldoende hoog om op comfortabele wijze in je tuin te kunnen werken. Dat maakt het winterklaar maken van je stukje paradijs ook nog eens een fijne gebeurtenis. We willen toch graag allemaal nog even buiten kunnen genieten van de laatste zonnestralen?
  • Het aantal regendagen tijdens de maand oktober blijft gemiddeld nog relatief binnen de perken. Dit zorgt er voor dat de bloembollen die worden geplant niet worden aangebracht in een te natte bodem. In principe kent oktober de ideale omstandigheden om voorjaarsbloeiers te planten. Eventueel kan dit ook nog in november, op voorwaarde dat de temperaturen het toelaten uiteraard.
  • Er is in oktober doorgaans nog geen sprake van vorst. Dat is nodig, want het winterklaar maken van je tuin gebeurt bij voorkeur bij temperaturen die zijn gelegen minimum rond de 5 à 10 graden. Hou er bovendien ook rekening mee dat ook je gazon tot aan een temperatuur van zo'n 6 graden zal blijven groeien.

Het feit dat oktober kan worden gezien als de perfecte maand om je tuin winterklaar te maken betekent niet dat je er na deze maand helemaal klaar mee bent. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar de ideale periode om je tuin winterklaar te maken kan wel degelijk jaar na jaar verschillen.

Invloed van het weer

Het weer speelt altijd een cruciale rol voor wat het winterklaar maken van je tuin betreft. In eerste instantie moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de temperatuur. Vriest het reeds in oktober (hoe onwaarschijnlijk die kans ook mag zijn, statistisch is het mogelijk, zeker aan het einde van de maand), dan is het volledig winterklaar maken van je tuin in deze periode niet mogelijk. Dit geldt trouwens ook voor het geval de temperatuur nog ergens rond de 20 graden uitkomt. Dan is het beter om even af te wachten en het winterklaar maken van je tuin uit te stellen tot het begin van de maand november is aangebroken.


Niet alleen de temperatuur zal een invloed hebben op de meest geschikte periode van het jaar om je tuin winterklaar te maken. Het is namelijk ook van belang dat er rekening wordt gehouden met de neerslag die wordt voorspeld. Voor het planten van bloembollen is een gunstige bodem vereist. Dit betekent dat ze niet te nat of drassig mag zijn. Wordt er heel veel regen voorspeld? Doe je zelf en je tuin dan een groot plezier en stel het winterklaar maken nog even uit. In het slechtste geval voldoet ook het begin van de maand november nog prima.

Hou de evolutie van je tuin in het oog

De maand oktober lijkt dus, indien de omstandigheden gunstig zijn, de beste periode om je tuin winterklaar te maken. Echter valt het nooit uit te sluiten dat er op een zeker ogenblik nog een warme(re) periode aankomt waardoor bepaalde elementen in je tuin alsnog wat extra aandacht vereisen. Het bekendste voorbeeld op dit vlak is uiteraard het gazon. Vanaf een temperatuur van 6 graden kan gras in principe nog groeien. Dit betekent dat je misschien ook na het winterklaar maken van je tuin in oktober alsnog één of meerdere keren het gras zal moeten afrijden. Je tuin ook na het winterklaar maken in het oog houden is dus aan te raden.Reactie plaatsen