Bloembollen planten in de winter (tips)

Je tuin winterklaar maken betekent dat je rekening zal moeten houden met verschillende zaken. Eén van deze zaken is het planten van de bloembollen. De herfst is de ideale periode om verschillende bloembollen in je tuin te planten waardoor je vanaf het voorjaar terug kan rekenen op een ware kleurenpracht en de nodige, aanstekelijke en heerlijke geuren. Is de winter in aantocht en wil je nog snel je bloembollen planten? In dat geval is het absoluut de moeite waard om rekening te houden met de informatie op deze pagina!

  • Het planten van voorjaarsbloeiers
  • Wachten met planten van verschillende bloembollen
  • Grondwerken voor bloembollen planten
  • Het planten van je bloembollen
  • Bloembollen planten in potten en bakken
  • Bloembollen planten in volle grond

Het planten van voorjaarsbloeiers

Veel mensen houden van voorjaarsbloeiers in hun tuin. Wanneer jij na afloop van de winter wil kunnen rekenen op de aanwezigheid van prachtige bloemen als tulpen, narcissen, hyacinten en krokussen in je tuin doe je er goed aan om de bloembollen in de herfst in te planten. Je moet er wel rekening mee houden dat dergelijke bloembollen niet meer kunnen worden geplant op het ogenblik dat de vorst reeds in de grond zit. Ook wanneer de grond waarin de bloembollen moeten worden toegepast kletsnat is wordt het aangeraden om hiermee te wachten.

Wachten met planten van verschillende bloembollen

Bovenstaande informatie geldt specifiek voor de aangehaalde voorjaarsbloeiers. Het spreekt namelijk voor zich dat lang niet alle bloemen bestand zijn tegen de invloed van koning winter. Dit geldt in het bijzonder voor de zomerbloeiers. Het betreft hier bloemen zoals begonia's en dahlia's die in Nederland toch wel een bijzondere populariteit genieten. Dergelijke bloemen houden van warme en vochtige omgevingen en zijn bijgevolg niet winterhard. Het wordt dan ook aangeraden om deze pas te planten wanneer de winter reeds voorbij is. In het meest ideale geval beschikt de grond hierbij over een temperatuur van minimaal 10 graden.

Grondwerken voor bloembollen planten

Wanneer je overgaat tot het planten van bepaalde bloembollen is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat er bepaalde, specifieke grondwerken dienen te worden uitgevoerd. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten met betrekking tot dit gegeven alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

  • Worden de bollen in een pot of een bak geplant? In dat geval moet er altijd voor worden gezorgd dat het overtollige water eenvoudig weg kan vloeien. Dit kan gerealiseerd worden door het maken van een gat aan de onderkant van de bak of pot.
  • Zorg voor een afdekking van het drainagegat. Dit kan gedaan worden met scherven of kiezels.
  • Ga naar de gespecialiseerde tuinhandel om grond te kopen om je bollen in bakken of potten in te planten. Op deze manier ben je er zeker van dat de grond die je gebruikt ziektevrij is.
  • Plant je de bloembollen in de volle grond? Hou er dan rekening mee dat de grond luchtig moet worden gemaakt. Dit kan je doen door het harken van de grond. Eventueel aanwezig onkruid dient net als stenen te worden verwijderd.
  • Plant de bloembollen nooit onderaan een heuveltje of een plaats waar het water slecht weg kan vloeien. Doe je dit wel, dan loop je namelijk het risico dat ze gaan rotten en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Het planten van je bloembollen

Heb je alle hierboven aangegeven voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd? In dat geval is het tijd geworden om je bloembollen daadwerkelijk te gaan planten. We onderscheiden op dit vlak uiteraard twee verschillende situaties. Zo is er de situatie waarin de bloembollen in een pot of bak worden geplant, maar kan je er ook voor kiezen om ze gewoon in de volle grond te stoppen. Wij hebben voor beide situaties de belangrijkste aandachtspunten verzameld.


Bloembollen planten in potten en bakken

Wanneer je bovenstaande gaat doen is het altijd van belang om rekening te houden met de geldende vuistregel. Deze stelt namelijk dat de bloembol twee keer zo diep moet worden geplant als de bol hoog is. De minimumdiepte is vastgesteld op 5 centimeter. Daarnaast wordt het sterk aangeraden om de bloembollen niet te dicht tegen de rand van de pot of bak aan te zetten.

Op deze manier ondervinden ze namelijk niet zoveel last van de vorst. Vul de pot ongeveer voor één vierde tot maximaal één derde met grond, en plant de bloembol met de puntige kant naar boven. Tot slot voeg je nog wat extra grond toe tot één centimeter onder de rand. Dit is van belang omdat er alleen op deze manier op zo efficiënt mogelijke wijze water kan worden gegeven.

Bloembollen planten in volle grond

Wanneer je er voor kiest om je bloembollen te planten in een volle grond zijn er in principe slechts een paar belangrijke aandachtspunten. Bloembollen kunnen dan ook per definitie in elke omgeving groeien. Je moet er alleen rekening mee houden dat dit niet geldt voor extreem natte grond. Alle bolgewassen prefereren een plaatsje op een zonnige plaats. Ook locaties die half in de schaduw zijn gelegen zijn echter geschikt. Krokussen en tulpen vereisen zelfs een beetje extra zon. Ook voor het planten van bloembollen in de volle grond geldt dat ze tweemaal zo diep moeten worden geplant als de bol hoog is. De minimumdiepte moet ook hierbij 5 centimeter bedragen.

De onderlinge afstand die moet worden gehanteerd tussen de verschillende bloembollen is sterk afhankelijk van de soort die wordt geplant. De nodige informatie op dit vlak is terug te vinden op de verpakking van de bloembol in kwestie. Voor zomerbloeiers (die dus pas na afloop van de winter worden geplant!) geldt dat ze wat dichter tegen de oppervlakte moeten worden ingegraven. De grond hier beschikt over een hogere temperatuur en dat weten deze bloemen meer dan te waarderen. Plaats de bol zachtjes in de grond en zorg ervoor dat de puntige kant naar boven wijst. Duw de bloembol niet te hard aan!

Wist je tot slot dat het eveneens mogelijk is om bloembollen in het gras te planten? Om dit te kunnen realiseren maak je in eerste instantie een opening in het gras waarna de bollen er in worden geplaatst. Bedek ze vervolgens en je bent helemaal klaar. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om deze bloembollen in een rij of patroon te plaatsen waardoor er een extra mooi effect wordt gerealiseerd. Bij bloembollen planten in het gazon is het uiteraard wel van belang om er aandachtig voor te zijn dat de grasmaaier er geen stukken van mee maait.

Reactie plaatsen