Tuinmeubels winterklaar maken en beschermen tegen de vorst

Wanneer je er voor kiest om nieuwe tuinmeubels te kopen spreekt het voor zich dat je hier bij voorkeur zo lang mogelijk van zal willen kunnen genieten. Om dit te kunnen garanderen is het echter altijd van belang dat je, je tuinmeubels op correcte wijze onderhoudt. Dit geldt uiteraard ook voor de bescherming die er aan je meubels moet worden geboden, niet in het minst wanneer de winter om de hoek komt kijken. Door rekening te houden met de informatie op deze pagina zal je kunnen vaststellen dat jouw tuinmeubels geheel 'winterproof' zijn.

  • Tuinmeubels binnenzetten wanneer mogelijk
  • Het afdekken van je tuinmeubels
  • Plaats je tuinmeubels niet op het gazon
  • Aluminium meubels in je tuin? Geen probleem tijdens de winter!
  • Wat met kunststof tuinmeubels?
  • Extra tips voor je tuinmeubels tijdens de winter

Tuinmeubels binnenzetten wanneer mogelijk

Beschik je over een aanzienlijk tuinhuis of heb je een prachtige garage met een grote oppervlakte? In dat geval is het veelal aan te raden om je tuinmeubelen hier binnen te zetten tijdens de wintermaanden. Wanneer je er voor hebt gekozen om te investeren in houten tuinmeubelen is het wel steeds aan te raden om de nodige verluchting te voorzien. Op deze manier wordt voorkomen dat er sprake zou zijn van met name aanslag, schimmel of aantasting door insecten zoals houtworm.

Een extra interessante tip voor mensen die hun houten tuinmeubels tijdens de winter binnen plaatsen is gebruikmaken van een laagje tuinmeubelbeits. Dit interessante middeltje beschikt over een veelzijdige werking. Zo zorgt ze er voor dat de vergrijzing wordt vertraagd en voorkomt ze dat de meubels worden vervuild. Op deze manier staan ze netjes binnen te blinken tot ze na afloop van de winter terug buiten geplaatst kunnen worden.

Let op, hou ook altijd rekening met de plaats waar je tuinmeubels binnen worden opgeslagen. Doe dit bijvoorbeeld bij voorkeur niet in de buurt van een condensatieketel. De combinatie van droogte en warmte zou er namelijk zomaar voor kunnen zorgen dat je dierbare tuinmeubels gaan barsten.

Het afdekken van je tuinmeubels? Ja, maar...

Er zijn op de markt tegenwoordig verschillende mogelijkheden terug te vinden om niet alleen je tuinmeubels in hun geheel, maar ook verschillende onderdelen af te dekken. Speciale afdekhoezen en ander beschermmateriaal kunnen aan te raden zijn om te gebruiken voor je tuinkussens, plastic of kunststof tuinmeubels en de barbecue, maar let toch op bij (teak)houten tuinmeubels. Ook voor het gewoon afdekken van deze meubels geldt namelijk dat er mogelijks schimmel kan ontstaan en dat zal je zeker willen voorkomen.

Plaats je tuinmeubels niet op het gazon

Tijdens het voorjaar en de zomer kiezen veel mensen er voor om hun tuinmeubels bijvoorbeeld op het gazon neer te zetten. Men maakt deze keuze omdat vertoeven in de groene omgeving van je gazon nu eenmaal zeer uitnodigend is. Wanneer het najaar aanbreekt en de mooie dagen weer achter de rug zijn wordt het aangeraden om je tuinmeubels op het terras te zetten. Dit is uiteraard het geval wanneer je niet de mogelijkheid hebt om ze binnen te nemen.

Door er voor te kiezen om je tuinmeubels op het terras of op een andere verharding neer te zetten wordt voorkomen dat er mos en groenaanslag op zal treden. Teak hoeft in principe niet te worden behandeld om de winter door te kunnen komen. Zijn je tuinmeubels sterk vervuild of ben je geen voorstander van een zilvergrijze patine? In dat geval is het altijd mogelijk om gebruik te maken van een teakcleaner, een olie of een protector.

Aluminium meubels in je tuin? Geen probleem tijdens de winter!

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om in hun tuin gebruik te maken van aluminium tuinmeubels. Een aluminium tuinset is in aankoop dan wel net wat duurder, daar staat tegenover dat ze zich kenmerkt door een uitstekende duurzaamheid. Meubels die zijn gemaakt van aluminium mogen dan ook tijdens de winter zonder probleem buiten blijven staan. Het reinigen gebeurt door middel van een onderhoudsmiddel welke geen krassen veroorzaakt.


Wat met kunststof tuinmeubels?

De interessante aankoopprijs die is verbonden aan kunststof tuinmeubelen zorgt er voor dat deze nog altijd zeer vlotjes over de toonbank vliegen. Tuinmeubels die zijn vervaardigd uit kunststof of bijvoorbeeld synthetische materialen kunnen zonder probleem tijdens de barre wintermaanden buiten blijven staan. Het wordt wel aangeraden om ze eventueel onder een afdakje te plaatsen of gebruik te maken van een afdekzeil. Op deze manier wordt namelijk voorkomen dat de tuinmeubels gaan verkleuren onder invloed van de neerslag of vuil.

Extra tips voor je tuinmeubels tijdens de winter

Door rekening te houden met bovenstaande informatie is het reeds mogelijk om het merendeel van de tuinmeubels op meest optimale wijze te beschermen tegen de invloed van koning winter. Toch hebben we speciaal voor jou nog enkele extra, interessante tips op een rijtje gezet die absoluut de moeite meer dan waard kunnen zijn om rekening mee te houden.

  • Kies je er voor om je tuinmeubels buiten te laten staan, maar ga je ze afdekken met een afdekhoes? In dat geval kan het interessant zijn om deze extra vast te zetten met behulp van een touw of een spanband. Dit is interessant omdat de hoes er anders tijdens de winter kan afwaaien.
  • Maak je gebruik van een beschermhoes voor je tuinmeubels tijdens de winter? Dan is het altijd de moeite waard om een hoog punt in het midden van de hoes te voorzien. Op deze manier ben je er namelijk zeker van dat het water goed kan aflopen.
  • Leg je loungekussens altijd binnen! Veel mensen laten deze tijdens de winter buiten liggen onder een beschermhoes. Ze houden er echter geen rekening mee dat het optrekkende vocht zich via de naden van de beschermhoes een weg naar binnen kan dringen. Dit betekent dat ze de staat van de loungekussens kan aantasten. De enige uitzondering op deze regel wordt uiteraard gemaakt voor zogenaamde all-weather kussens. Deze kunnen in principe wel gewoon buiten blijven liggen.
R
Door

R

op 19 Mar 2019

Informatieve post! Leest goed weg.

Reactie plaatsen