Buitenkranen en waterleidingen beschermen tegen de vorst

Veel mensen kiezen er voor om in hun tuin of bijvoorbeeld aan de oprit een buitenkraan te voorzien. Buitenkranen zijn zeer interessant omdat ze het mogelijk maken om bijvoorbeeld tijdens het voorjaar en de zomer eenvoudig de auto af te spoelen, het gras en de bloemen en planten water te geven en ga zo maar door. Toch moet het gezegd dat hier ook een bepaald gevaar in schuilt. Buitenkranen en overige waterleidingen moeten namelijk op passende wijze worden beschermd tegen de winter. Doe je dat niet, dan is de kans op z'n minst bestaande dat ze komen te vervriezen met alle vervelende gevolgen van dien.

  • Het isoleren van je waterleidingen
  • Waterleidingen isoleren met glaswol of polyethyleenschuim
  • Het beveiligen van waterleidingen met een verwarmingskabel
  • Het beveiligen van de buitenkraan tegen de winter

Het isoleren van je waterleidingen

Wanneer er waterleidingen worden geplaatst wordt er lang niet altijd aan gedacht om deze ook meteen te isoleren. Toch is dit absoluut noodzakelijk. Door het isoleren van je waterleidingen, in het bijzonder degene die buitenshuis zijn gelegen, kan namelijk heel veel ellende worden voorkomen. Wanneer jij hier eveneens wel voor te vinden bent is het van belang om er rekening mee te houden dat er meerdere soorten isolatiematerialen bestaan die hiervoor in aanmerking komen. Het gaat hierbij om de volgende opties:

  • Glaswol
  • Polyethyleenschuim
  • Een verwarmingskabel

De eerste twee aangehaalde opties zijn meteen de voordeligste wanneer het aankomt op het isoleren van je waterleidingen. Daar staat echter tegenover dat gebruikmaken van een vorstbeveiligingskabel je de grootste garantie biedt dat de leidingen tijdens de winter gevrijwaard worden van vorstschade. Voor welke van deze opties je dus uiteindelijk zal kiezen zal altijd een beetje afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeur.

Hoe waterleidingen isoleren met glaswol of polyethyleenschuim?

Heb je er voor gekozen om gebruik te maken van glaswol of polyethyleenschuim voor het isoleren van je waterleidingen? In dat geval wordt het aangeraden om als volgt te werk te gaan:

  • De glaswol wikkel je in stukken om de buizen heen. Vergeet niet om ze vast te kleven met behulp van tape of ijzerdraad.
  • Wanneer je de voorkeur geeft aan polyethyleenschuim is het interessant om gebruik te maken van speciale buisisolatie. Deze is bijzonder eenvoudig over de buizen heen te klikken. Let op, bepaalde buisisolatiesystemen hanteren een speciale ritssluiting. Er kan ook sprake zijn van een zogenaamde zwaluwstaartverbinding. Het afplakken met tape is in deze situatie niet langer een vereiste.
  • Het isoleren van de bochten gebeurt door de buisisolatie aan te brengen met de opengesneden kant aan de binnenzijde.
  • Een optimale aansluiting van het isolatiemateriaal op een T-verbinding wordt gerealiseerd door met behulp van een breekmes eerst een gat in het polyethyleenschuim te maken.


Het beveiligen van waterleidingen met een verwarmingskabel

Heb je de beschikking over een verwarmingskabel welke is uitgerust met een thermostaat? In dat geval dient deze te worden aangebracht op de koudste plaats van de leiding. Hou er rekening mee dat de temperatuursensor aan de kant van de leiding moet zitten. De thermostaat zorgt voor het aansturen van de verwarmingskabel in situaties waarin dit is vereist. Dit zorgt er voor dat vorstschade op efficiënte wijze kan worden voorkomen. Bovendien wordt het aangeraden om nog rekening te houden met deze extra tips:

  • Voorzie altijd een stopcontact in de directe nabijheid van de waterleiding. Vanaf het ogenblik dat de winter begint kan de verwarmingskabel daarop worden aangesloten.
  • Leg de verwarmingskabel goed vast over de volledige lengte van de waterleidingsbuis. Om er zeker van te zijn dat de kabel goed aansluit is het aan te raden om gebruik te maken van een pvc-tape of spanbandjes.
  • Beschik je over buizen die erg aan koude blootgesteld worden? In dat geval is het altijd nog een mogelijkheid om deze extra te beveiligen. Dit kan je doen door het isoleren van de verwarmingskabel met behulp van glaswol of polyethyleenschuim. Dit zal bovendien ook een positieve invloed hebben op het verbruik van de verwarmingskabel.

Het beveiligen van de buitenkraan tegen de winter

Wanneer je rekening hebt gehouden met de hierboven aangegeven tips kan je er vrij zeker van zijn dat jouw leidingen goed zijn beschermd tegen de invloed van de winter. Hiermee wordt dan ook reeds het hoofd geboden aan diverse risico's waarmee je kan worden geconfronteerd. Er is echter meer. Wat namelijk ook te denken van een buitenkraan? Ook deze kan bij (extreme) vorst een zeker risico met zich meebrengen. De onderstaande aandachtspunten zorgen er voor dat je, je ook hier geen zorgen om hoeft te maken.

  • Voor de buitenleidingen geldt altijd dat je er goed aan doet om deze af te sluiten tijdens de winter. Dit geldt eveneens voor een buitenkraan. Wanneer er zich geen water in de leiding en de kraan bevindt kan ze logischerwijs ook niet kapotvriezen.
  • Kies er voor om de stopkraan dicht te draaien en de buitenkraan open te zetten. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat het eventuele water dat zich nog in de leiding bevindt er uitloopt.
  • Is het niet mogelijk om de buitenkraan af te sluiten? In dat geval wordt het aangeraden om er een doek omheen te binden en er een plastikzak rond te hangen. Op deze manier wordt er toch reeds een bepaalde bescherming voorzien.

Veel mensen zien het beschermen van hun buitenleidingen evenals hun buitenkraan over het hoofd. Anderen vinden het vaak helemaal niet nodig om hier extra aandacht aan te besteden. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat voorkomen beter is dan genezen. Stuk gevroren leidingen zijn vaak niet alleen alles behalve eenvoudig te vervangen, daarnaast zijn hier ook nog eens behoorlijk stevige kosten aan verbonden. Voorkom dergelijke vervelende gevolgen door het grondig isoleren van je waterleidingen en buitenkranen!

Reactie plaatsen