Terras winterklaar maken | Zo pak je het aan

Het terras is een bijzonder fijne plaats om te vertoeven, zowel in het voorjaar als tijdens de zomer. Wanneer de winter er langzaam maar zeker zit aan te komen is het echter ook een onderdeel van onze tuin waar we de nodige, extra aandacht aan moeten spenderen. Het winterklaar maken van een terras vergt enige aandacht en tijd, maar eenmaal gedaan kan je met een gerust hart de koudste en donkerste periode van het jaar tegemoet zien. Ben jij eveneens op zoek naar interessante tips met betrekking tot het winterklaar maken van je terras? Dan kan de informatie op deze pagina je ongetwijfeld verder helpen!

  • terrasplanten
  • Het opruimen van je terras
  • Het verwijderen van groene aanslag van je terras
  • Extra tips voor je terras tijdens de winter

Wat met je terrasplanten?

Het winterklaar maken van je terras doe je uiteraard niet zonder stil te blijven staan bij de planten die er op zijn terug te vinden. Waarschijnlijk heb je er namelijk voor gekozen om op je terras enkele zogenaamde kuipplanten te plaatsen. Deze dienen tijdens de winter bij voorkeur op een koele, lichte plek te worden geplaatst. Geef ze tijdens de winterperiode geen voeding en slechts een beperkte hoeveelheid aan water. Vaste planten of zogenaamde winterharde heesters kunnen tijdens de winter zonder probleem in hun pot worden gehouden.

Wel wordt het aangeraden om deze planten (in hun pot) te beschermen met een vliesdoek tegen de vorst. Beschik je over exotische of mediterrane planten in je tuin? Dan wordt het aangeraden om deze binnen te halen of te beschermen met behulp van een noppenfolie, een beschermfleece of beschermhoezen. Van zodra het niet meer vriest is het wel aan te raden om deze bescherming terug te verwijderen. Zo krijgt de plant in kwestie terug voldoende licht, lucht en regenwater.

Laat je bepaalde planten tijdens de winter gewoon op je terras staan? Dan is het bij een grote hoeveelheid regen of vorst steeds aan te raden om voetjes onder de potten te zetten. Op deze manier kan het water op optimale wijze wegvloeien. Planten die niet winterhard zijn overwinteren bij voorkeur op een vorstvrije en bovendien ook lichte plaats. Zijn er nog bloempotten op je terras terug te vinden met eenjarige planten? Leeg ze dan en ruim ze op. Eenjarige planten kunnen elk voorjaar terug worden gekocht en gezaaid.

Het opruimen van je terras

Wil je na afloop van de winter terug ten volle kunnen genieten van je prachtige terras? In dat geval is het aan te raden om in eerste instantie je tuinmeubelen evenals de kussen voor de herfst goed schoon te maken. Beschik je over houten (teak)meubelen op je terras? Bescherm ze dan door gebruik te maken van een teakolie. Deze zorgt niet alleen voor een goede bescherming van het hout, maar voedt ze ook meteen. Plaats de meubelen vervolgens bij voorkeur op een droge plaats. Beschikt je terras over een afdakje? Dan voldoet deze prima! Het spreekt voor zich dat je jouw tuinmeubelen ook gewoon ergens binnen in een tuinhuis neer kan zetten.

Voor het schoonmaken van je tuinkussens wordt het aangeraden om gebruik te maken van een speciale tuintextiel reiniger. Een dergelijke reiniger kan niet uitsluitend worden gebruikt voor het schoonmaken van de kussens voor in je tuin, wat bovendien ook te denken van je luifel en de parasol? De schoon gemaakte kussens berg je tot slot op in een opbergbox van bijvoorbeeld Sunware of Keter. Onderin de box kan je tuinslang en tuingereedschap worden opgeborgen. Is er op je terras een barbecue terug te vinden? Dek deze dan af met een speciale barbecuehoes en / of zet ze binnen tot de winter achter de rug is.


Het verwijderen van groene aanslag van je terras

Het merendeel van de mensen met een terras zullen geconfronteerd worden met een bepaalde groene aanslag. Het betreft hier een vorm van algengroei. In het bijzonder tijdens de herfst, maar ook gedurende het voorjaar kan deze aanslag zich bijzonder snel vermenigvuldigen. Dit zorgt er voor dat het wordt aangeraden om ze reeds voor de herfst te verwijderen. Hetzelfde zal wel moeten worden herhaald bij het aanbreken van de lente.

Voor het verwijderen van de groene aanslag kan er gebruik worden gemaakt van een bepaalde 'groenreiniger'. Dien je vast te stellen dat er niet uitsluitend sprake is van algengroei, maar tevens ook van mos op je terras? Dan is het de moeite waard om daarvoor gebruik te maken van een speciale mosverwijderaar. Een ander aandachtspunt met betrekking tot het netjes houden van je terras is het regelmatig verwijderen van gevallen bladeren tijdens de herfst. Wanneer dergelijke bladeren nat worden kunnen ze niet alleen erg gevaarlijk zijn, daarnaast kunnen ze ook zeer vervelende vlekken maken op je terrastegels.

Extra tips voor je terras tijdens de winter

Tot slot zijn er nog een aantal laatste tips die we je niet willen onthouden voor wat het winterklaar maken van je terras betreft. We hebben deze laatste tips dan ook nog even in een handig overzichtje gestopt:

  • Heb je een buitenkraan op je terras? Sluit ze dan af en / of pak de kraan in met behulp van noppenfolie.
  • Koppel de tuinslang die op je terras is terug te vinden af en leg ze in een opbergbox in een schuur of binnen.
  • Leeg de regentonnen en zet ze eveneens binnen in een schuur of een tuinhuis.
  • Zijn er bladhoudende planten terug te vinden op je terras? Controleer dan regelmatig, ook tijdens de winter, of ze water nodig hebben.
  • Controleer of alle bloempotten die op je terras blijven staan drainagegaten hebben. Wanneer het water in de bloempot blijft staan kunnen de planten of bloemen rotten of bevriezen.

Het winterklaar maken van je terras heeft dus een klein beetje voeten in de aarde. Wanneer je het echter goed doet en er de nodige aandacht aan besteed zal je kunnen vaststellen dat je terras de barre winter probleemloos zal weten te doorstaan. Bovendien heb je dan in het voorjaar ook veel minder werk om ze klaar te maken voor de mooie zomer die er staat aan te komen. Je terras elk jaar winterklaar maken is dus zeker en vast aan te raden!

Reactie plaatsen