Hoe moet ik mijn tuin bemesten? | Tuinonderhoud tips
03 mei 2016 
6 min. leestijd

Hoe moet ik mijn tuin bemesten? | Tuinonderhoud tips

Hoe moet ik mijn tuin bemesten? | Per seizoen hebben planten bepaalde meststoffen nodig. Dit omdat planten en bloemen uit de bodem hun energie halen. Om te voorkomen dat de grond arm wordt, is bemesten aan te raden. In de border van de tuin staan meestal diverse planten, het is dus zaak je goed te verdiepen in wat welke plant nodig heeft.

Kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit

Net zoals wij mensen hebben bomen, planten, gazons en andere levende elementen in de tuin voeding nodig. Nu is het zo dat een groot deel van de voeding al in de grond aanwezig is maar, je ziet een groot verschil tussen tuinen die wel en tuinen die niet zijn bemest.

En dat is natuurlijk waar je naar opzoek bent. Je wil dat het ‘gras bij jou thuis groener is dan bij de buren!’

Wij vinden het altijd prachtig om te zien (en om te horen) wat het resultaat is van de meststoffen die wij gebruiken. Bij normale weersomstandigheden zie je al na een paar dagen resultaat. Je merkt dat de groei erin komt en de kleuren worden een stuk frisser.

In de loop der jaren hebben we diverse meststoffen gebruikt. Maar na ruim 10 jaar ervaring kiezen we unaniem voor organische meststoffen. Hiermee hebben we de beste resultaten en voorkomen we dat de grond verontreinigt wordt door allerlei (vreemde) chemische behandelingen. Wij houden het liever natuurlijk!

Om geen producenten voor te trekken geven we in dit artikel geen namen van merken en soorten tuin bemesting. De kans is te groot dat we merken overslaan die ook prima resultaten halen. Als je meer wil weten over de meststoffen die wij gebruiken dan mag je natuurlijk contact met ons opnemen. Of, als je hulp nodig bent bij het bemesten van je tuin laat het ons dan ook zeker weten. We zijn er namelijk van overtuigd dat, als je het op de juiste manier doet mooie resultaten gaat behalen.

Door selectief te bemesten en niet ‘zomaar wat te gaan strooien’ hoef je vaak veel minder kilo’s bemesting te gebruiken. En dat scheelt natuurlijk weer in de kosten.

Ga dus niet alleen maar af op de aanbiedingen in de folder voor een paar kwartjes maar kies bewust voor de voedingsstoffen die jouw tuin specifiek nodig heeft. Daarmee kies je voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Tuin bemesten? Hoe doe je dat nu precies:

Tip! Om te weten welke voedingsstoffen de grond nodig heeft is het raadzaam om een bodemanalyse uit te laten voeren. Het rapport wat je ontvangt van een erkend laboratorium verteld exact welke voedingswaardes de grond bevat en welke aangevuld moet worden.

Met deze informatie kun je doelgericht gaan bemesten en zullen de resultaten veel beter zijn.

mecklenfeld-tuinen-moderne-tuin-strakke-tuin

Tuin bemesten in het voorjaar

Wij adviseren organische meststoffen. Hiermee zien we mooie resultaten en voorkom je verbranding. Het is altijd aan te raden om, na het snoeien de borders af te strooien met een laag compost of bemeste tuinaarde. Dit zorgt niet alleen voor voeding maar ook dat het vocht langer in de toplaag blijft hangen. Gevolg is dat (jonge) planten sneller groeien en voeding beter tot recht komt in de bodem.

”Tuin bemesten is hetzelfde als vitaminepillen slikken”

Wat bedoelen we daar nu weer mee?

Nou, eigenlijk heel eenvoudig. Je hebt vast wel eens een vitamine supplement gehad, of misschien wel 2 tegelijk als je dacht dat je het extra nodig had. Maar hoe weet je of het de juiste dosering is geweest? Misschien krijg je wel veel te veel binnen, of juist te weinig. Bij het bemesten van je tuin werkt het ook zo.

‘Ook voor tuin bemesten geld ; Meten = weten!’

Wij raden je aan om eerst te weten aan welke voedingswaarden de grond voldoet. Dat kun je laten onderzoeken door een erkend laboratorium. Met een aantal bodemmonsters op diverse plekken genomen in de tuin krijg je een rapport waarin exact staat welke bemestingen je moet toevoegen om optimaal rendement te halen. Op basis daarvan krijg je veel betere resultaten dan wanneer je zomaar wat mest gaat gooien…

tuin-bemesten-in-het-voorjaar

In het vroege voorjaar beginnen bloembollen te bloeien. Om zolang mogelijk te genieten van de bollen kun je deze bemesten met een organische, gemengde bemesting. Met gemengd bedoelen we dat je kiest voor een organische (natuurlijke) bemesting waarin meerdere voedingswaardes zitten, bijvoorbeeld Calcium, kalium en nitraten.

Geef planten de voeding die ze nodig zijn

Waar je altijd goed aan doet in het voorjaar is om de border te bemesten met compost, bemeste tuinaarde, molm mest of, voor zuur minnende planten tuinturf.

Tuin bemesten in de zomer?

Ook in de zomer is een gemengde bemesting perfect. De borderplanten zullen rijk groeien en bloeien en de border zal een fraai deel van de siertuin zijn. Met bemesten van de border wil je er voor zorgen dat je tuin nog mooier, vaker en langer gaat bloeien.

In de zomer raden we het ook aan om uitsluitend organische bemesting te gebruiken. Ga je bijvoorbeeld werken met stikstof houdende bemesting en de zon schijnt fel? Dan is de kans op verbranding groot. En dat is niet wat je wilt. Met een natuurlijke bemesting ga je dit voorkomen.

Eenjarigen kun je ‘bijmesten’ door vloeibare bemesting toe te voegen aan het water. De eenjarigen in potten of bakken kun je ook voeding geven door ze af en toe water te geven voorzien van langdurige bemesting. Kuipplanten en eenjarigen hebben hun energie nodig voor de bloemenpracht, zorg er dus voor dat ze die energie uit de bodem kunnen halen.

Bemesten in het najaar (voor de winter)

Bemesting die geschikt is voor gebruik in het najaar zorgt er ook voor dat mos minder snel gevormd wordt. Vorming van mos gebeurt vooral in de maand oktober. Met bemesting in het najaar zorg je ervoor dat je de tuin optimaal voorbereid op de winterperiode en het komende voorjaar.

Als je in het najaar bemest heb je een enorme voorsprong in het voorjaar.

Is je grond aan de zure kant? Dan raden we het aan om tuinkalk te strooien. Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad omlaag gaat. Let op! Dit geld niet voor zuur minnende planten. Die doen het juist beter op een zure ondergrond.

Een groen gazon door bemesting?

Voor het gazon geld hetzelfde. Ook hier wil je eerst weten wat de grond tekort komt en wat je moet toevoegen. Bij de betere tuincentra kunnen ze je adviseren over bemesting voor het gazon. Gebruik bij voorkeur weer organische meststoffen.

strakke-tuin-tuinaanleg-neuenhaus-garten-betrieb-mecklenfeld

Kuipplanten en perkgoed bemest je met watergeven

Zodra je kuipplanten of eenjarigen geplant hebt, moet je ze watergeven. Speciale vloeibare mest in het water zorgt ervoor dat de planten mooi en rijkelijk bloeien. Een langwerkende meststof is hierbij het meest geschikt. Ook bloembollen en sierplanten in de border houden van extra voeding, hiervoor kan weer de gemengde organische mest gebruikt worden. In de zomer heeft de tuin minder bemesting nodig, de groei van de planten wordt al wat vertraagd. Dit is noodzakelijk om de planten te beschermen tegen winterse invloeden. In de winter groeit een plant nauwelijks en kan het alle krachten gebruiken voor het overleven.

Het is waarschijnlijk niet het antwoord geweest wat je had verwacht. Maar ik hoop dat we je wel bewust hebben gemaakt van het feit dat je niet zomaar met mest moet gaan strooien. Het is maar de vraag hoeveel effect het heeft en je geeft onnodig (veel) geld uit.

moderne-tuin-mecklenfeld-hovenier-hardenberg-tuinaanleggen-tuinontwerp

Vragen over dit artikel?

Je merkt dat we dit artikel heel algemeen hebben geschreven. Daarmee willen we je het belang van het bodemonderzoek laten inzien. Het is eeuwig zonde om dure mest te kopen terwijl je niet eens weet wat het doet met je tuin. Naast het bemesten, kun je natuurlijk nog veel meer doen in je tuin. Wil je weten wat je welke maand moet doen? Download dan mijn gratis jaarkalender, waarin ik je een overzicht geef voor het hele jaar.

Jaarkalender tuin

Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Edith Bal Verbeek
Door

Edith Bal Verbeek

op 07 Feb 2017

Wij hebben een rhodondendron staan. Nu zijn de bladeren weer heel erg aan het hangen. Wij hebben dit eerder gehad en door te bemesten kwam de plant weer bij. Mijn vraag is hoe weet je hoeveel je aan korrels moet strooien. Heb nu twee handjes gedaan Hopelijk niet teveel

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 08 Feb 2017

Hallo Edith,Welke meststof heb je gebruikt? Als je organische mest hebt gebruikt gaat het hoe dan ook goed. Dit richt over het algemeen geen schade aan. Staan de Rodo's misschien op een te natte, of juist te droge plek? Of is de grond gewoon arm? Wat je zou kunnen doen als aanvulling om straks in het voorjaar tuinturf door de toplaag te spitten. Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad omhoog gaat. Dat is waar deze soorten goed op gaan.Mocht je nog andere vragen hebben stel ze dan gerust.

Elke
Door

Elke

op 10 Feb 2017

Beste Peter, Ik heb zware kleigrond/leem. Het is een nieuwbouwwijk en er kome, na twee jaar nog geregeld stukken bouwpuin naar boven. Ondanks dat we drainagebuizen hebben en ik kleingrondverbeteraar heb gebruikt blijft de grond nat en erg vast. Daarnaast bloeien niet alle planten/struiken even goed. De Hortensia's doen het wel goed, de skimmia's en rhodo's minder goed. De Magnolia bloeit en groeit als kool. Maar de twee esdoorn bolbomen doen het minder. Daarnaast heb ik vorig jaar een Prunus Subhirtella Autumnalis rosea geplant (lievelingsboom) maar helaas is hij niet tot bloei gekomen. Ik heb vorig jaar organische compost gestrooid, maar aan voedingstoffen in kleigrond niet te kort toch?Hoe kan ik de kleigrond het beste bemesten en zorg ik dat hij niet te nat blijft..groeten, Elke Cobbenhagen

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 13 Feb 2017

Hallo Elke,Bemesten zal voor jullie geen directe oplossing zijn. Ik heb ook een artikel geschreven over wateroverlast in de tuin. Daar hebben jullie in dit geval meer aan:http://mecklenfeldtuinen.nl/wateroverlast-de-tuin/

Hetty Hagen
Door

Hetty Hagen

op 02 Apr 2018

Dag Peter, Van een boer heb ik fijne koemest die is gedroogd. Ik heb een vraag over bemesten. Er staan heel wat vaste planten in mijn tuin die ik graag wil bemesten. Moet ik nu al die planten er uit spitten om vervolgens mest door het zand te doen en daarna de plant er weer in te zetten? Of strooi ik mest over de planten heen en zakt het dan met en door de regen , naar beneden?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 03 Apr 2018

Dag Hetty,Gaat het om korrels of om koemest uit de stal? In dat laatste geval zou ik het tussen de planten in de grond spitten. Ik ben persoonlijk veel meer voorstander van korrels. Dit strooit makkelijk, neemt snel op in de bodem en het oogt veel netter. Daarnaast heb je veel minder last van de stank.

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!