Gazon bemesten | Welke bemesting gebruiken voor gazon onderhoud?
08 mei 2016 
2 min. leestijd

Gazon bemesten | Welke bemesting gebruiken voor gazon onderhoud?

Gazon bemesten | Het gazon bemesten, kun je het best met regelmaat doen. Het gazon is door de bemesting minder gevoelig voor ziektes, is minder bevattelijk voor weersinvloeden en heeft een dichtere groei. Hoe pak je de bemesting aan en welke bemesting kun je het best gebruiken?


Waarom moet het gazon bemest worden?

Gras heeft continue onderhoud nodig. Dat het in het vanaf het voorjaar met regelmaat gemaaid moet worden, is de meeste mensen wel duidelijk. Dat het maaien ervoor zorgt dat er voedingsmiddelen uit het gras gehaald wordt, is minder bekend. Gelukkig is het mogelijk om zelf iets te doen aan de voedselvoorziening van gras: bemesten.

Reguliere bemesting voor gazon onderhoud bevat sporenelementen, stikstof, kalium en fosfor. Elk onderdeel zorgt voor zijn eigen aandeel in de groei van gras. De sporenelementen zorgen er namelijk voor dat het gras een donkergroene kleur krijgt. Stikstof heeft het gras nodig voor het groeien, kalium maakt het gazon bestand tegen ziekten en fosfor vormt de wortels.

groen-gazon-moderne-tuin-grote-landelijke-tuin

Gazon bemesten

De soorten bemesting zijn grofweg te verdelen in organische en kunstmeststoffen. Verdiep je voor je iets gaat kopen in wat je nu eigenlijk nodig hebt. De verschillende bemestingen hebben namelijk allemaal zo hun na- en voordelen. Wil je een snelwerkend middel, zoek je iets voor de lange termijn, wil je graag dat het middel organisch is of heb je behoefte aan een middel dat gelijk korte metten maakt met onkruid of mos? Er is heel veel keus, dus als je door de bomen het bos niet meer ziet, is het verstandig informatie in te winnen.

Wij gebruiken altijd organische meststoffen. Wil je hier meer over weten? Laat dan een reactie achter onder dit artikel of neem contact met ons op.

Gazon bemesten, hoe pak je dat aan?

Hoe je het best kunt bemesten, vergt een beetje kennis. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de mest goed over het gazon verdeeld wordt en dat het na de bemesting water krijgt. Het best kun je zo sproeien dat het voor het gazon lijkt of het regent. Bemesten als het heel warm is, is niet aan te raden, beter is het dan te wachten tot het avond is.

Het is belangrijk dat je het gazon een dag met rust laat na het bemesten, dus niet te snel betreden en huisdieren uit de tuin houden. Voor het beste resultaat is het slim om elke maand bezig te zijn met wat het gras nodig heeft.

In het voorjaar zorg je voor een ‘boost’ en wil je zo snel mogelijk dat je gazon hersteld van de winter. Gedurende het jaar adviseren we om eens in de 4-6 weken bij te mesten om de groei er goed in te houden. In het najaar (na de laatste keer maaien) kun je gaan bemesten met kalk en eventueel een najaar bemesting.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!