Handige tips voor een groen gazon tijdens je vakantie
26 mei 2017 
5 min. leestijd

Handige tips voor een groen gazon tijdens je vakantie

Net als ieder jaar is de tuinier weer druk aan het werk om zijn gazon mooi groen te krijgen, maar hoe houd je het groen als je zelf 3 weken op vakantie bent? Want wat we allemaal niet willen zijn grote bruine vlekken in het gazon, mos op de schaduwplekken en woekerend onkruid waar de grasmat ergens onder is verstopt.

Ieder jaar lopen tuinmannen en tuinhobbyisten weer tegen deze uitdagingen aan, want hoe voorkom je dit alles als je zelf niet aanwezig bent? Daarom geven wij je hieronder goede tips om je grasmat, nou ja, zo groen als gras te krijgen. Ook als je zelf 3 weken niet de handen uit de mouwen kan steken.

Vriendschap testen of gewoon zelf bemesten?

Je kan natuurlijk familie, buren of vrienden vragen om 3 weken voor je grasmat te zorgen, maar willen ze dat wel? Het is makkelijker om de grasmat goed voor te bereiden op de vakantieperiode en dat begint bij een goede bemesting.

Veel tuiniers bemesten een paar dagen voor de vakantie de grasmat. Dat klinkt best logisch, want de geconcentreerde voedingsstoffen in gazonmest stimuleren het metabolisme van planten. Alleen moet je tijdens het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest wel meer sproeien. Als je dit niet goed doet, dan branden de niet opgenomen mestresten het groene gras weg, vooral in de warme zomerperiode.

Daarom kan je beter een paar weken voor vertrek al beginnen met het bemesten van je grasmat en eventueel ook met een onkruidverdelger. Je kan zelf genoeg water toevoegen, waardoor de stoffen goed worden opgenomen in de bodem. De schadelijke stoffen zijn dan niet meer werkzaam en de grasmat is sterk genoeg om een paar weken op eigen kracht door te kunnen. Natuurlijk moet je met het gebruik van onkruidverdelgers wel goed op de kinderen en huisdieren letten!

Maar ik ken wel iemand die wil sproeien!

Als het mogelijk is de grasmat tijdens je vakantie van voldoende water te voorzien door het gebruik van een automatisch sproeisysteem, of een kennis die af en toe komt sproeien, dan kan je ook vlak voor vertrek bemesten. Dit is ook veiliger voor de kinderen, want die komen zo gegarandeerd niet in aanraking met gifstoffen. 

Niet te kort knippen

In tegenstelling tot een leuk zomerkapsel, is het bij je grasmat geen goed idee om zo kort mogelijk te knippen. Als je het gras namelijk te kort maait, dan verhoog je het risico op uitdroging en verdamping. Aan het begin van je vakantie is het dus het beste om het gras wat langer te laten groeien, zodat het zelf schaduwen creëert waardoor vochtverlies binnen de perken wordt gehouden.

Als je een automatisch sproeisysteem hebt, dan kan je de timer het best op de vroege ochtend of late avonduren instellen. Als de sproeier overdag aanstaat, dan zullen de waterdruppels als een soort vergrootglas werken en de zonnestralen versterken. Hierdoor worden gaten in het gras gebrand, hierdoor kan de grasmat snel verslechteren. Dit geldt ook voor die goede kennis, die graag voor je zou willen sproeien. Vaak vinden zij de avonduren prettiger, want zij hebben natuurlijk ook vakantie.

Als je overdag sproeit verdampt ook een groot deel van het water direct, wat het sproeien zeer ineffectief maakt en in tijden van droogte is dit ook slecht voor het milieu. Door zonlicht en water nemen planten ook minder water op en zou je meer moeten sproeien.

Als je in het voorjaar op vakantie gaat, dan kan je het gras wel iets korter maaien, het is dan zelfs zo dat hoe vaker je maait, hoe dichter de grasmat wordt.

Slim sproeien

Het is mogelijk om met behulp van een app op afstand te sproeien, dit doe je met de nieuwste sproeisystemen. Sommige systemen hebben zelfs een ingebouwde regenmeter die in verbinding staat met je app, waardoor je precies kan zien of je gras water nodig heeft. Ook robotmaaiers zijn op afstand bestuurbaar, waardoor je vanaf het ligbed aan het zwembad je grasmat in perfecte staat kan houden.

De sensoren bieden accurate informatie over bodemvochtigheid, omgevingstemperatuur en lichtintensiteit, waardoor je vanaf ieder vakantieoord precies de nodige handelingen kan verrichten om je gras het perfecte kleurtje groen te geven.

Hiervoor heb je natuurlijk wel het juiste materiaal nodig en als je alles vanuit de app wil regelen, kan je het beste direct groots uitpakken. Per app zorg je er dan voor dat de sproeier op precies de juiste tijd wordt geactiveerd, waardoor het water tenminste twee tot drie centimeter de grond in gaat.

Extra sensoren kunnen temperatuur, luchtdruk, lichtintensiteit en bodemvochtigheid voor je in de gaten houden waardoor je de irrigatie precies kan afstemmen op de omstandigheden.

Wat als dit niet lukt?

Het gazon herstelt relatief snel van de droogte, maar dan moet je na terugkomst wel regelmatig wateren en van opnieuw willen beginnen je grasmat op te bouwen. Vooral als je wat later in het seizoen terug komt van je vakantie kan het gebrek aan onderhoud tot een zwakkere grasmat leiden.

Het gras laten maaien

Met moderne, slimme oplossingen kan je ook het gras vanaf een afstand laten maaien. Deze oplossing is geen pseudoniem voor ‘’kennis’’, maar is de bekende robotmaaier. Deze robot ziet er hetzelfde uit als ondertussen meer bekende robotstofzuiger en werkt bijna hetzelfde.

Met een draad die bij de robot wordt geleverd kan je de grens van je gazon markeren, waardoor de grasmaaier precies weet waar hij moet maaien. De robotmaaier wordt gekoppeld aan een laadstation, waardoor hij altijd van energie wordt voorzien en de weg terug kan vinden.

Bij de grasmaaier worden ook regensensoren geleverd, waardoor deze direct teruggaat naar zijn laadstation als de eerste druppels beginnen te vallen. De grasmaaier gaat vanzelf weer verder als het droog is. Zelfs hellingen tot 36 procent zijn voor sommige robotmaaiers geen probleem, dus let hier op als je tuin iets heuvelachtig is.

Gemiddeld moet het gazon vanaf de late lente tot het najaar ongeveer om de twee weken gemaaid worden, als de watervoorziening goed is, mag dit zelfs vaker. In de lente mag het gras korter gemaaid worden dan in de zomer, maar minder dan vier centimeter is nooit aan te bevelen. Iets hoger gras in de zomer kan, zoals eerder gezegd, geen kwaad en komt het gras juist ten goede.

Geen mos tussen mijn gras!

Als je in het vroege voorjaar op vakantie gaat is het belangrijk dat je herfstblad van het gazon verwijderd. Het blad dat is blijven liggen stimuleert namelijk de groei van mos. Mocht er toch mos zijn ontstaan, dan is het belangrijk dat je het er meteen uit harkt. Je kan het gazon bestrooien met magnesiumhoudend of dolomiet kalksteen, waardoor de pH-waarde van de bodem wordt verhoogd.

Ook onkruid zoals paardenbloemen, madeliefjes of weegbree kan je het beste verwijderen, dit moet wel afzonderlijk uit de grond worden gekerfd met een speciaal onkruidmes. Doe dit voordat het onkruid tijd heeft om te bloeien, want dan kan het zich snel verspreiden.

Het hele jaar een mooi gazon

Als je je aan deze tips houdt, dan heb je het hele jaar door een mooie grasmat in de tuin en kan je ondertussen lekker van je vakantie genieten. Want niks is fijner dan thuiskomen van een lange reis en de vakantie verder vieren in een tuin die er strak bij ligt!

Wil je meer weten over je gazon en de beplanting in je tuin. Lees dan eens mijn e-book over het maken van een beplantingsplan.


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!