Wanneer moet ik kalk strooien? | Tuin bemesten
03 mei 2016 
2 min. leestijd

Wanneer moet ik kalk strooien? | Tuin bemesten

Wanneer moet ik kalk strooien? | In het najaar is het slim jaarlijks kalk over het gazon te strooien. Kalk pakt mosgroei aan en zorgt ervoor dat het gras weer fris en groen wordt. Het middel zorgt ervoor dat bemesting beter zijn werk kan doen.


Wanneer moet ik kalk strooien?

Kalk strooien doe je in het najaar nadat je de laatste keer het gazon hebt gemaaid. Bij voorkeur strooi je korrelkalk. Werk je met poeder? Ook prima, maar let er dan op dat het nagenoeg windstil is. Anders heeft het weinig effect en maak je allen de buren blij.

Tuinkalk verandert de zuurgraad

Kalk heeft als eigenschap dat het de zuurgraad (pH) veranderd. Kalk met magnesium zorgt er ook nog eens voor dat het gras weer fris en groen wordt. De graswortels zijn door de hogere zuurgraad beter in staat mest op te nemen, zodra de zuurgraad te laag is, zijn de celwanden niet stevig genoeg meer, waardoor opname van voeding tegengegaan wordt.

Het best kun je de kalk in de winter strooien en tussen bemesten en het strooien van de kalk moet minimaal een week of zes zitten. Sneeuw hoeft geen belemmering te zijn, zodra het sneeuw gesmolten is, is het middel ook tussen het gras gezakt en kan het zijn werk doen. Strooi je kalk in de lente, dat zal de groei van de wortels belemmeren.

grote-tuin-modern-tuinontwerp-tuinaanleg-groen-gazon

pH is afhankelijk van grondsoort

Kalk is niet alleen goed voor het gazon, ook bomen, planten en bloemen floreren bij het middel. Het is zelfs zo dat een buxus echt kalk nodig heeft om te kunnen groeien. Het is echter niet zo dat alle planten beter groeien met kalk, sommige planten hebben juist een zuurdere grond nodig. Grond verzuurt bijvoorbeeld door extreme regen.

Het tempo van verzuren is afhankelijk van de grondsoort, zo verzuurt zware klei veel minder snel dan zand. Het is dus slim eerst te bepalen welke grondsoort er in je tuin te vinden is. Vervolgens kan een grondmonster genomen worden, waarmee de zuurtegraad van de grond gemeten wordt.

Om misverstanden te voorkomen: hoewel het anders doet vermoeden, zorgt verzuring ervoor dat er minder zuur in de grond zit. Hoe hoger de pH-waarde, hoe lager de zuurgraad. Een grondmonster kun je laten nemen, maar er zijn ook zelftests te koop.

Kalk strooien is bemesten

Door kalk te strooien wordt mosgroei minder. Een oorzaak van veel mos is verzuring van de grond. Ook onkruid groeit harder bij een verzuurde grond. Door het kalkgehalte jaarlijks op peil te brengen, wordt dus niet alleen de grond gezonder, ook wordt mos en onkruid tegengegaan. Het is niet de bedoeling dat je te vaak kalk strooit, een te veel aan kalk zorgt er voor dat de grond geen voedingsstoffen meer bevat.

Kalk strooien zou voor elke tuinbezitter gewoon goed moeten zijn, evenals bemesten of composteren. Let wel dat zodra je kalk strooit, bemesten een logisch gevolg is.

Extra tip uit de praktijk

Wij analyseren binnen ons hoveniersbedrijf continu onze processen en resultaten. Het bemesten van de tuin is hiervan een belangrijk onderdeel. Door de toename van hevige regenbuien waar ik meer water in korte tijd valt zien we dat er meer waterproblemen ontstaan. Op zandgronden zal het water nog altijd sneller wegzakken dan op bijvoorbeeld leem en klei. Een gevolg van deze waterproblemen is dat de zuurgraad sneller verandert en dat mossen sneller groeien. Wij raden het daarom aan om 2x per jaar kalk te strooien om de zuurgraad op peil te houden. Doe dit in het najaar (eind oktober – november) en vlak voor het voorjaar (februari/ maart).

Kalk bestellen?

Floramix biedt drie verschillende varianten kalk voor elk gazon. Bekijk of er momenteel kortingen lopen op Kalk producten >>>


Over de schrijver
Aangenaam. Mijn naam is Peter Mecklenfeld en ik ben initiatiefnemer van tuin inspiratieplatform florum.nl. Het is mijn missie om bezoekers die zich online oriënteren voor hun tuin de best mogelijke informatie en inspiratie aan te bieden. Ik ben zelf ruim 15 jaar werkzaam in de groene sector en sinds 2009 eigenaar van een hoveniersbedrijf (Mecklenfeld Tuinen) en tuinontwerp studio (Studio Florum). Ik werk samen met een specialistisch team om onze klanten te verrassen met prachtige ontwerpen en ambachtelijk vakmanschap op gebied van tuinaanleg, renovatie en professioneel onderhoud.
D
Door

D

op 25 Mar 2017

Ook kalk rondom azalea's, rododendron camelia? Of juist niet.

Peter
Door

Peter

op 26 Mar 2017

Daar juist niet. Die beminnen een zure grond. Dat kun je verbeteren met tuinturf.

D
Door

D

op 25 Mar 2017

Veel mos tussen de stoeptegels. Wat moet ik hieraan doen?

Peter
Door

Peter

op 26 Mar 2017

Ik heb afgelopen week zelf mijn terras schoongemaakt met CT cleaner (algenreiniger). Aanmaken volgens omschreven verhouding en schrobben met een harde bezem. Daarna afspoelen met de tuinslang (niet met de hogedrukspuit). De mossen zijn inmiddels ook dood en kan ik eenvoudig verwijderen.

Bertha Wijnstra
Door

Bertha Wijnstra

op 24 Apr 2017

Ik heb een paar dagen geleden kalk op mijn gazon gestrooid. Wanneer mag ik mest strooien?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 24 Apr 2017

Bemestingen kun je nu gaan strooien.Tip! Strooi in vervolg kalk in het najaar. Kalk heeft 100 dagen nodig voordat het begint te werken. Als je dan in het najaar (bijvoorbeeld na de laatste keer maaien) strooit werkt het in het voorjaar. Bijkomend voordeel is dat de meststoffen dan beter opgenomen worden.

E. Vogelaar
Door

E. Vogelaar

op 09 Aug 2017

Ik wil in kleigrond zwarte bessenstruik planten. Hoe voeg ik nu de kalk toe?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 10 Aug 2017

Zodra je van plan bent om te gaan planten zou ik het als volgt doen:Ga eerst de ondergrond spitten/ frezen en breng desnoods drainzand aan in de toplaag om de waterdoorlatendheid te verbeteren. Dit voorkomt straks wateroverlast in de tuin.Mocht je veel last hebben van water dan is het misschien raadzaam om een drainage slang in te graven.Breng de kalk aan voor het frezen zodat je het goed in de grond kunt verdelen. Daarna zal het ongeveer 100 dagen nodig hebben om resultaten te zien.Daarna raad ik aan om ieder jaar in het najaar kalk te gaan strooien. Dan kan het de winter over (+ 100 dagen) en heeft het optimale werking in het voorjaar als alles weer begint te groeien.Mocht je nog meer tuinvragen hebben mag je die ook gaan stellen in mijn nieuwe Community:https://leden.florum.nl/

M.Krikke
Door

M.Krikke

op 25 Oct 2017

Eindelijk een duidelijke geschreven uitleg over tuinonderhoud e.d bedankt Peter Mecklenveld .

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 27 Oct 2017

Bedankt voor het compliment. Daar doe ik het voor!

Wijmpje
Door

Wijmpje

op 24 Jan 2018

Ik heb veel mos in de tuin. Kan ik nu nog kalk strooien. ( eind januari ). Wanneer moet ik beginnen met bemesten Zowel border als gras. De grasmat krijg ik maar niet dicht. Elk jaar zaai ik ook graspad.

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 25 Jan 2018

Goedemorgen, deze vraag krijg ik regelmatig. Hier ben ik dan ook mee aan de slag gegaan en of het toeval is weet ik niet, maar we lanceren in februari onze nieuwe lijn (floramix) tuinonderhoud producten inclusief instructies om deze problemen te verhelpen. Ik zal je per mail op de hoogte gaan houden.

harry
Door

harry

op 30 Jan 2018

kan ik nu al kalk strooien op gazon en de graskanten af stekken?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 30 Jan 2018

Dag Harry,Wij beginnen altijd in februari met kalk strooien. Afhankelijk van het weer kun je dan ook prima kanten steken. Met verticuteren zou ik wachten tot het voorjaar om geen onnodige schade aan te richten.Welke kalk gebruik je altijd? 1 februari (donderdag aanstaande) lanceren wij onze eigen lijn meststoffen Floramix. We gaan een totaalpakket aanbieden wat volledig is afgestemd op grondsoorten in Nederland. Heb je interesse? Stuur dan even een mailtje naar info@mecklenfeldtuinen.nl

Ellen Deimann
Door

Ellen Deimann

op 02 Feb 2018

ik wil alleen in de borders kalk strooien, voor het mos vooral. Hoe vaak en wanneer doe ik dat nou precies ?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Feb 2018

Hoi Ellen, wij raden 2x per jaar aan (oktober/ november en februari). Meer informatie en ons aanbod vind je op https://florum.nl/floramix" target="_blank" rel="noopener nofollow">florum.nl/floramix

Wim Immers
Door

Wim Immers

op 19 Feb 2018

Nu snap ik iets niet. Je geeft eerst aan dat je in het najaar kalk moet strooien zodat de kalk 100 dagen nodig heeft en op 30 januari zeg je dat jullie kalk in februari beginnen met kalk te strooien. Wat is nu de standaard? Wij hebben mei 2017 een heerlijk huis met dito tuin gekocht waar nog wel een en ander aan gedaan moet worden. De grasmat is daar 1 van. Heb vorig jaar al flink geverticuteerd en bijna een groenbak mos afgevoerd maar de ondergrond is flink kleiig. (wij wonen in Den Haag tegen Wateringen aan) Wanneer het geregend heeft blijft het gras lang nat. Heb al een en ander geprobeerd (zand en onlangs op de natste plekken compost opgehoogd. Wat kan ik nog meer doen?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 19 Feb 2018

Dag Wim, een terechte opmerking die inderdaad wat extra uitleg nodig heeft. Het proces van kalk strooien hebben we onlangs wat bijgesteld. Dat wil zeggen dat we aanraden om 2x per jaar kalk te strooien (in oktober/ november en in februari). De voornaamste reden hiervoor is dat we steeds vaker een (langdurige) natte periode kennen met als gevolg dat we de zuurgraad sneller zien veranderen. Het gevolg daarvan is weer dat mossen sneller gaan groeien en de overhand krijgen in gazons maar ook in de border of moestuin. Door dit proces te beheersen is het noodzakelijk om vaker kalk te strooien.Mocht je meer willen weten over ons aanbod bemestingen, tuinonderhoud producten en kalk bekijk dan https://florum.nl/floramix" target="_blank" rel="noopener nofollow">florum.nl/floramix

ray
Door

ray

op 05 Aug 2019

Wanneer je kalk strooit vervliegt stikstof (N) als amonia en kan N dus niet door de plant worden opgenomen. Daarom wordt aangeraden geen kalk te geven samen met npk bemesting. Bovendien gaat kalk een goede wortelgroei tegen. Wanneer ik in februari kalk geef, is dit dan niet te laat tav wortelgroei van planten in voorjaar; en wanneer kan ik dan bemesten zodat het geen last heeft van de kalk?

Henk
Door

Henk

op 07 Mar 2018

Dank je wel voor de heldere uitleg!

Rob Buskens
Door

Rob Buskens

op 15 Apr 2018

Wat te doen aan kaal wordende taxus ( 18 jaar oud) van ongeveer 1.80 meter hoog?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 15 Apr 2018

Dag Rob, ik kan niet geheel inschatten waar het probleem zet maar voeding tekort zou een van de redenen kunnen zijn. Bemesten is altijd aan te raden. Ook voor een haag. Zie hierboven in het artikel de link (met kortingscode) naar de webshop van Floramix.

Ellen
Door

Ellen

op 28 Aug 2018

Hoe lang wachten met bemesten na het kalken in het voorjaar? Ben mijn tuinagenda aan het maken, vandaar al de vraag..

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 28 Aug 2018

Als je in februari kalk gaat strooien kun je prima in maart de bemesting aanbrengen. Check floramix.nl voor de kalk en organische meststoffen die wij gebruiken en adviseren.

Nine
Door

Nine

op 07 Oct 2018

Hoi Peter. Ik heb een beukenhaag die inmiddels een meter breed is geworden. Mag ik hem smaller maken nu ? Kan dat ?

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 08 Oct 2018

Hoi Nine, Dat kun je nu prima doen. Ik raad je aan om de haag ook te bemesten om hem extra sterk de winter in te laten gaan. Wij adviseren hier de Floramix Tuinmest voor (check www.floramix.nl)

Reactie plaatsen

Stappenplan met belangrijke lessen voor jouw nieuwe tuin (XL inspiratiegids)

  • Kijk anders naar tuinplannen en voorkom hiermee onnodige kosten

  • Voorkom valkuilen die je achteraf spijt opleveren

  • Wees bewust van de complexiteit van tuinplannen en hoe je hiermee omgaat

  • Ontdek mijn kernwaarden en de nr. 1 reden waarom ik hiervoor kies

  • Hoe je niet verstrikt raakt in een wirwar van inspiratie 

  • Hoe je ervoor zorgt dat het ontwerp haalbaar is en niet in de prullenbak belandt

  • Ontdek welke elementen veel belangrijker zijn dan stijl en design

  • 80% van de wensenlijsten komen overeen, ik laat je zien hoe dit kan

  • Mijn ontwerpstijl uitgelicht en in beeld gebracht met exclusieve projecten

  • Hoe je het ontwerp voorbereid op de aanleg zonder dat je voor (dure) verrassingen komt te staan

Meer tuininspiratie?

Wij hebben inmiddels meer dan 600 tuin artikelen in ons archief!