Wanneer moet ik kalk strooien? | Tuin bemesten
Gazon onderhoud
Peter Mecklenfeld
Gazon onderhoud
05/03/2016
2 min
26

Wanneer moet ik kalk strooien? | Tuin bemesten

05/03/2016
2 min
26

Wanneer moet ik kalk strooien? | In het najaar is het slim jaarlijks kalk over het gazon te strooien. Kalk pakt mosgroei aan en zorgt ervoor dat het gras weer fris en groen wordt. Het middel zorgt ervoor dat bemesting beter zijn werk kan doen.


Wanneer moet ik kalk strooien?

Kalk strooien doe je in het najaar nadat je de laatste keer het gazon hebt gemaaid. Bij voorkeur strooi je korrelkalk. Werk je met poeder? Ook prima, maar let er dan op dat het nagenoeg windstil is. Anders heeft het weinig effect en maak je allen de buren blij.

Tuinkalk verandert de zuurgraad

Kalk heeft als eigenschap dat het de zuurgraad (pH) veranderd. Kalk met magnesium zorgt er ook nog eens voor dat het gras weer fris en groen wordt. De graswortels zijn door de hogere zuurgraad beter in staat mest op te nemen, zodra de zuurgraad te laag is, zijn de celwanden niet stevig genoeg meer, waardoor opname van voeding tegengegaan wordt.

Het best kun je de kalk in de winter strooien en tussen bemesten en het strooien van de kalk moet minimaal een week of zes zitten. Sneeuw hoeft geen belemmering te zijn, zodra het sneeuw gesmolten is, is het middel ook tussen het gras gezakt en kan het zijn werk doen. Strooi je kalk in de lente, dat zal de groei van de wortels belemmeren.

grote-tuin-modern-tuinontwerp-tuinaanleg-groen-gazon

pH is afhankelijk van grondsoort

Kalk is niet alleen goed voor het gazon, ook bomen, planten en bloemen floreren bij het middel. Het is zelfs zo dat een buxus echt kalk nodig heeft om te kunnen groeien. Het is echter niet zo dat alle planten beter groeien met kalk, sommige planten hebben juist een zuurdere grond nodig. Grond verzuurt bijvoorbeeld door extreme regen.

Het tempo van verzuren is afhankelijk van de grondsoort, zo verzuurt zware klei veel minder snel dan zand. Het is dus slim eerst te bepalen welke grondsoort er in je tuin te vinden is. Vervolgens kan een grondmonster genomen worden, waarmee de zuurtegraad van de grond gemeten wordt.

Om misverstanden te voorkomen: hoewel het anders doet vermoeden, zorgt verzuring ervoor dat er minder zuur in de grond zit. Hoe hoger de pH-waarde, hoe lager de zuurgraad. Een grondmonster kun je laten nemen, maar er zijn ook zelftests te koop.

Kalk strooien is bemesten

Door kalk te strooien wordt mosgroei minder. Een oorzaak van veel mos is verzuring van de grond. Ook onkruid groeit harder bij een verzuurde grond. Door het kalkgehalte jaarlijks op peil te brengen, wordt dus niet alleen de grond gezonder, ook wordt mos en onkruid tegengegaan. Het is niet de bedoeling dat je te vaak kalk strooit, een te veel aan kalk zorgt er voor dat de grond geen voedingsstoffen meer bevat.

Kalk strooien zou voor elke tuinbezitter gewoon goed moeten zijn, evenals bemesten of composteren. Let wel dat zodra je kalk strooit, bemesten een logisch gevolg is.

Extra tip uit de praktijk

Wij analyseren binnen ons hoveniersbedrijf continu onze processen en resultaten. Het bemesten van de tuin is hiervan een belangrijk onderdeel. Door de toename van hevige regenbuien waar ik meer water in korte tijd valt zien we dat er meer waterproblemen ontstaan. Op zandgronden zal het water nog altijd sneller wegzakken dan op bijvoorbeeld leem en klei. Een gevolg van deze waterproblemen is dat de zuurgraad sneller verandert en dat mossen sneller groeien. Wij raden het daarom aan om 2x per jaar kalk te strooien om de zuurgraad op peil te houden. Doe dit in het najaar (eind oktober – november) en vlak voor het voorjaar (februari/ maart).

Kalk bestellen?

Floramix biedt drie verschillende varianten kalk voor elk gazon. Bekijk of er momenteel kortingen lopen op Kalk producten >>>


Reacties
Categorieën