Hoe je zelf een kerststukje stap voor stap kan maken in 7 stappen
Kerststukjes zijn één van de meest traditionele versieringen die verbonden zijn aan de feestdagen. Het is helemaal niet moeilijk om een kerststukje zelf te maken. Daarnaast is het erg leuk om te doen. In dit artikel deel ik 10 voorbeelden om zelf een kerststukje te maken. Je zult merken dat je veel mogelijkheden hebt om een kerststukje zelf te maken. Ik laat je ook zien hoe je dat moet doen door de 7 eenvoudige stappen met je door te nemen.
Als je naar de winkel gaat om een kerststukje te kopen ben je best wel wat geld kwijt als je wat goeds wilt hebben. Bij een goede bloemist ben je onder de twintig euro zeker niet klaar. Je kunt natuurlijk wel bij de supermarkt terecht om goedkoper uit te zijn, maar dat merk je direct in de kwaliteit van het stuk.
Wat mij betreft kun je er gewoon beter voor kiezen om het kerststuk zelf te maken. Dit is niet alleen een veel voordeligere optie maar ook erg leuk om te doen. Ik ken mensen die er een ware traditie van maken om jaarlijks met een groepje mensen kerststukjes te maken. Ieder jaar worden de mooiste creaties vormgegeven.
Als jij ook eens zelf kerststukjes wilt maken lees dan zeker deze blog even verder door.
Ik zal je laten zien welke materialen je nodig hebt om een kerststuk te maken, hoe je dit moet aanpakken en 10 voorbeelden geven om zelf een kerststukje te maken.
Welke materialen heb je nodig om een kerststukje te maken?
Er is eigenlijk géén vastgestelde lijst van materialen om een kerststukje te maken. Je kunt hier je creativiteit volledig in laten gaan. Je bent er zelfs vrij in of je een kaars gebruikt of niet. Er zijn namelijk diverse mooie kerststukken waar géén kaars in is verwerkt. Je kunt kleine kerstballetjes, dennenappeltjes, slingers, kerstmannetjes, huisjes of paddenstoeltjes gebruiken.
Daarnaast heb je ook wat groen nodig om een kerststuk te maken. Bij groen voor een kerststuk kun je denken aan:
Er twee manieren om deze materialen te verzamelen. Je kunt natuurlijk naar het tuincentrum rennen en deze materialen aanschaffen, maar je kunt ook op een veel voordeligere manier aan je spullen komen. Het bos is een geschikte om materiaal te verzamelen.
Je zou zelfs eens in je eigen achtertuin kunnen kijken en een paar mooie takken kunnen afknippen. Een andere optie is om eens wat in de buurt rond te kijken. Als je een mooie tak bij de buren ziet, zou deze misschien wel goed in jouw kerststuk staan.…….
Vraag wel eerst even of je deze mag gebruiken, op een burenruzie met kerst zit natuurlijk niemand te wachten….. waarschijnlijk mag je wel een stukje gebruiken.
Spullen die je nodig hebt om een kerststuk te maken
Het kan zijn dat je toch nog even naar het tuincentrum moet om de spullen die je nodig hebt om een kerststuk te maken te verzamelen. Deze materialen en gereedschap zul je niet uit het bos of de tuin van de buren kunnen halen.
Je hebt bijvoorbeeld het materiaal nodig om je spullen in te kunnen steken. Denk hierbij aan groene oase (schuim) of klei. Je hebt ijzerdraad nodig om je materialen bij elkaar te kunnen binden. Daarnaast is het handig om een tangetje, snoeischaar en een scherp mesje binnen handbereik te hebben. Hiermee kun je je takken op maat knippen om je kerststuk verder vorm te kunnen geven.
10 voorbeelden om zelf een kerststukje te maken
Voordat ik verder ga met het uitleggen hoe je een kerststukje kunt maken, zal ik 10 voorbeelden met je delen om zelf een kerststukje te maken. Hiervoor zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Je kunt een:
- Kerststukje maken in een plastic bakje;
- Platte schaal gebruiken;
- Houten bak vullen met kerstversiering;
- Rieten mand opvullen;
- Terracotta potjes vullen
- Krans op een mooie manier opmaken;
- Guirlande decoreren;
- Kerstlaars opvullen;
- Kerststuk in een vaas vormgeven;
- Kerststuk maken door het materiaal aan elkaar te binden met touw en op te hangen.
Hoe je zelf een kerststukje stap voor stap kunt maken in 7 stappen
Het is niet moeilijk om zelf een kerststukje te maken. In principe kan je niets verkeerd doen en zijn er geen regels voor. Je kunt je creativiteit volledig laten gaan. Voor alle bovengenoemde voorbeelden hanteer je dezelfde werkwijze, behalve natuurlijk voor het kerststuk waarbij je je spullen met touw moet samenbinden.
Hou er rekening mee dat het maken van een kerststukje wel wat tijd kost. Je zult je materialen stap voor stap in de oasis moeten steken. Dit is ook de reden dat een kerststuk uit de winkel relatief veel geld kost. Ook dan moet het materiaal handmatig in het stuk worden gestoken. Gelukkig is het wel leuk werk en is het dus niet erg dat je zeker wel een vol uur kwijt bent aan het maken van een mooi kerststuk.
Zelf een kerststukje maken in 7 stappen
Stap 1:
Maak de oasis nat en laat het goed vollopen. Het verstandigste is om het groene schuim minimaal een uur voordat je begint in het water te leggen. Zoals aangegeven kun je ook kiezen voor klei.
Stap 2:
Snij de oase voordat je gaat beginnen op de juiste maat. Het oase moet stevig zitten maar ook weer niet te strak. Het schuim moet 1 à 2 centimeter boven het bakje of één van de andere voorbeelden uitsteken.
Stap 3:
Je kunt het beste beginnen met de zijkanten als je kiest voor een laag stuk of de achterkant als je kiest voor een hoog stuk. Om de takken goed te kunnen steken, kun je deze het beste schuin afknippen. Daarnaast heeft dit als voordeel dat de takken makkelijker water kunnen opnemen en het stuk langer goed blijft.
Stap 4:
Steek nu de kaars of kaarsen in het stuk. Hier is slechts één gouden regel voor: denk aan de veiligheid. Er mogen geen materialen tegen de kaars aankomen of in aanraking kunnen komen met de vlam als de kaars brandt. Veiligheid staat voorop.
Stap 5:
Je kunt nu het stuk verder vormgeven. Als je een laag stuk maakt, werk je naar het midden toe, als je een hoog stuk maakt werk je van achter naar voren. Het hoge materiaal plaats je natuurlijk achteraan zodat je een soort “tribune stijl” krijgt.
Stap 6:
Je kunt nu de eventuele versiersels tussen het groen steken. Denk hierbij aan de kerstmannetjes, kerstballetjes, appeltjes, huisjes of slingers. Het is zeker geen verplichting om deze versiersels te gebruiken. Er zijn mensen die dit absoluut niet mooi vinden en deze spulletjes niet gebruiken. Je krijgt dan een iets moderner vormgegeven stuk. Dit is dus echt een kwestie van smaak.
Stap 7:
Je kunt je kerststuk nu gaan afwerken en zorgen dat iedere plek die nog niet gevuld is alsnog wordt gevuld met een besje of wat mos. Als je hiermee klaar bent, staat of ligt jouw eerste kerststuk voor je.
Tijd om ervan te genieten of er nog één te maken als je de smaak te pakken hebt en die kans is wel groot. Het maken van een kerststuk is leuk om te doen. Daarnaast heb je altijd een andere decoratie omdat er geen kerststuk hetzelfde is.