Acanthus | Akant

Acanthus is een statige, decoratieve plant die zich het meest thuis voelt in een goed doorlatende grond. De planten bloeien in de periode tussen de maanden juni tot september. De plant heeft zijn oorsprong in Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied, Noord Afrika en de Balkan. Deze plant is dus en groot liefhebber van zonlicht en staat dus graag in een tuin op het zuiden. In de meeste gevallen wordt de Acanthus zo’n 100 tot 150 cm hoog. De wortelstandige bladeren zijn enigszins behaard en kunnen wel 50 à 60 cm lang worden. De bladeren hebben stekels maar zijn niet giftig. De bladeren zijn donkergroen van kleur en bieden ook na de bloeiperiode een mooie sierwaarde in de tuin. De bloemen zijn wit, soms wat roze geaderd en steken fraai af tegen de paarse schutbladeren. Ook na de bloei blijven de planten de moeite waard om naar te kijken. De Acanthus kan zowel gebruikt worden als borderplant in combinatie met andere planten maar als je een exotische tuin hebt, is deze plant ook uitstekend geschikt om solitair te plaatsen. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. De eerste winter na het planten kun je de Acanthus het beste afdekken. Bij strenge winters kunnen de bovenste delen van de plant immers afvriezen, waardoor ze het daaropvolgende jaar niet zullen bloeien. Leuk weetje over deze plant is dat de grote geveerde bladeren in de oudheid als symbool en decoratie werden gebruikt in de architectuur. Je vindt ze onder meer terug op de Korinthische zuilen van de tempels.

FamilienaamAcanthus
Nederlandse naam     Zachte acanthus
Soort plantVaste plant
Grondsoortkalkrijke grond, voldoende vochthoudende, maar goed doorlatende grond. 
Planten per m²     3-5 planten/ m2
StandplaatsZonnig
Winterhardja tot ongeveer -20. Wel een beschermende mulchlaag geven
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Acanthus kun je het beste in het voorjaar in potten zaaien. Aangezien deze plant van oorsprong uit Zuid-Europa komt, houdt deze plant van warmte. Het zaaien kun je dus het beste doen vanaf een temperatuur van rond de 18°C. Zorg er in de zomer wel voor dat deze planten niet uitdrogen. De eerste winter na het planten moet men de planten afdekken en niet meer verplanten. In strenge winters kunnen de bovenste delen van de plant afvriezen, waardoor ze het daaropvolgende jaar niet zullen bloeien. Een licht winterdek in de vorm van een mulchlaag is absoluut noodzakelijk. In het najaar de stengels niet afsnijden. Doe dat pas in het voorjaar. De Acanthus heeft in de winter grote sierwaarde. Aangezien de Acanthus gestekelde bloeiaren heeft wordt het gebruik van handschoenen en beschermende kleding aangeraden.

Bemesting

De Acanthus geeft de voorkeur aan een doorlatende grond en het liefst een kalkhoudende bodem. Rijke bemesting komt de bloei niet ten goede en kan zelfs de vatbaarheid voor meeldauw vergroten. Ze hebben een gemiddelde mestbehoefte. Dat wil zeggen dat als je in het voorjaar bemest met een langdurige meststof dat dit voldoende is voor het gehele groeiseizoen. In de zomer dient de bodem voldoende vocht te bevatten en in de winter is het belangrijk dat de vaste plant juist niet te vochtig staat.  Een jaarlijkse kalkbemesting vindt deze plant erg fijn.

Toepassing

De Acanthus heeft een prachtige en vooral kleurrijke uitstraling in tuinen. Dit maakt deze plant uitstekend geschikt om kleur toe te voegen in borders. Je kunt de plant plaatsen in een groep maar ook solitair. Deze kleurrijke verschijning zal zeker goed tot zijn recht komen. De Acanthus is dan ook uitstekend te combineren met andere (groenblijvende) planten, siergrassen of struiken. Kies er wel voor om de Acanthus op een plek in de volle zon te zetten. Dit sluit immers zoveel mogelijk aan op de afkomst van de plant. Ook in een rotstuin komt deze plant erg goed tot z’n recht. Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Deze plant is immers géén liefhebber van natte voeten.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Acanthus mollis

De Acanthus mollis is een imposante en opvallende vaste plant. De decoratieve donkergroene en glimmende bladeren zijn onregelmatig geveerd en grof getand. In de maanden mei, juni en juli bloeit de Acanthus mollis met stijf opgaande aarvormige bloemen. Deze hebben de kleuren wit, lila en paars. Rondom de bloemen ontwikkelen zich stekelige en getande schutbladeren die een grote sierwaarde hebben. Deze plant dient op een zonnige plek in de tuin te staan. Het liefste in een kalkhoudende bodem. In de winter is het juist belangrijk de plant niet te vochtig staat. De Acanthus mollis kan een hoogte bereiken van zo'n 125-150 cm. Hierbij leent de plant zich goed voor een border, zowel in kleine als grote groepen bij elkaar. Als solitaire plant zal de Acanthus mollis het echter ook goed doen. Vooral jonge planten zijn matig winterhard en dienen bij matige vorst beschermd te worden. Hoe ouder de Acanthus mollis wordt, hoe beter deze plant tegen vorst kan. 

FamilienaamAcanthus mollis
Nederlandse naam     zachte acanthus
Bloemkleurwit, lila en paars
BladkleurGroen
Hoogte125-150 cm
Hoogte bloem30-40 cm

Beplantingsplan maken