Agastache | Dropplant of Anijsplant

De Agastache is familie van de Lamiaceae. De plant wordt in Nederland en België ook wel de Dropplant of Anijsplant genoemd. Dit is niet verwonderlijk want dit is een muntachtig kruid waarvan de bladeren naar anijs smaken. De plant heeft een geur die je direct aan drop doet denken maar dit is niet de plant die gebruikt wordt om drop te maken. De Agastache is een statige plant die stevige opgaande stengels heeft. Aan deze stengels ontstaan aren waaraan in de zomer buisvormige bloemen verschijnen. Deze bloemen hebben vaak een violetblauwe kleur. De plant bereikt een hoogte van 80 tot 120 cm. De bladeren zijn grijsgroen van kleur en worden ongeveer 40 cm hoog. Het is een fanatieke bloeier die soms nauwelijks toekomt aan het ontwikkelen van nieuwe scheuten. Daarom is het goed om de rijkbloeiende soorten in het najaar zeker flink terug te knippen. De Agastache kan uitstekend tegen droogte en houdt juist niet van een hele natte ondergrond. Een aantal soorten zijn prima in staat om zich uit te zaaien wat erg handig is. Niet iedere soort is immers in staat om zich lang te handhaven. Daarnaast is het soort niet erg wintervast. Het is dan ook heel belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst als je een poging wilt doen om deze planten langer dan een jaar te behouden. De Dropplant (Anijsplant) is een plant waar veel insecten zoals bijen en vlinders graag op af komen. Daarnaast kunnen wijzelf ook op diverse manieren van de kleine lipbloempjes van de plant genieten. De bloemen van de plant zijn immers lekker in salades en zorgen ook voor decoratie van je gerecht.       

FamilienaamLamiaceae
Nederlandse naam     Dropplant/Anijsplant
Soort plantVaste plant
GrondsoortDroog, rijk aan voeding
Planten per m²7-9 stuks
StandplaatsZonnig
WinterhardNee
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Je kunt een Agastache het beste in het voorjaar zaaien (dus in de maanden maart en april). De plant is makkelijk in de omgang en vraagt weinig onderhoud. Het is wel goed om de plant in het najaar, dus in de maanden september of oktober, goed terug te snoeien om het groen de ruimte te geven voor ontwikkeling. 

Bemesting

Een Agastache kan zich het beste ontwikkelen op een rijke grond. Je kunt de natuur hierbij een handje helpen door de bodem regelmatig te bemesten. Gebruik hiervoor een organische mest van goede kwaliteit om het meeste effect hiervan te hebben.  

Toepassing

Zoals aangegeven is de Agastache een echte zonaanbidder, dus als je een zonnige plek hebt in een border, zou dit een uitstekende plaats zijn voor deze plant. Een tuin op het zuiden zou perfect zijn! Je kunt de plant solitair in een open ruimte of in groepjes plaatsen. Het is wel van belang dat de plant in een goed doorlatende grond staat, aangezien deze geen overvloedige vocht kan verdragen. De plant woekert niet en laat zich goed combineren met andere planten.

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Agastache 'Blackadder'

De Agastache 'Blackadder' is een compacte variant van deze plant dat lijnrecht de lucht in groeit. Je kunt zo’n 7 tot 9 planten op een vierkante meter plaatsen. Het is een plant dat zeer veel insecten aantrekt zoals bijen, hommels en vlinders. Het is een plant die een lange bloeiperiode heeft. In de maanden juni tot en met eind september zal deze plant op z’n mooist zijn en zullen de blauwpaarse bloemen volop te zien zijn. De plant wordt zo’n 80 tot 100 cm hoog. Dat plant heeft weinig tot geen eisen met betrekking tot de tuingrond maar hou er wel rekening mee dat dit een echte zonaanbidder is.  

FamilienaamLipbloemenfamilie
Nederlandse naam     Dropplant/Anijsplant
BloemkleurBauw - paars
BladkleurGroen
Hoogte80 - 100 cm
Hoogte bloem80 – 100 cm

Agastache 'Blue Fortune'

De Agastache 'Blue Fortune' is een plant dat in Nederland en België het meest gekweekt wordt van alle Agastache soorten. Dit is niet verwonderlijk want het is een mooie plant die de hele zomerperiode een echte eyecatcher zal zijn in je tuin. De Agastache 'Blue Fortune' behoort tot de groep vaste planten maar is geen soort die heel erg wintervast is. Het is dus zeker van belang om de plant te beschermen als de vorstperiode zich in ons land aandient. De plant bereikt een hoogte van 85 cm en wordt hiermee niet zo hoog als andere Agastache soorten. Dit is dus zeker wel iets waar je rekening mee moet houden als je van de blauw – paarse bloemen wilt genieten. Dit is zeker de moeite waard want de plant heeft een lange bloeiperiode. In de maanden juni tot en met september is deze plant op z’n mooist. De plant heeft is niet veeleisend met betrekking tot de ondergrond maar wel met betrekking op de hoeveelheid zon. Dit is immers echt een zonaanbidder. De plantafstand van deze variant is zo’n 40 cm. Je kunt zo’n 6 planten op een vierkante meter plaatsen.   

FamilienaamLipbloemenfamilie
Nederlandse naamAnijsnetel, dropplant, Koreaanse munt
BloemkleurBlauw Lila
BladkleurGroen
Hoogte85 cm
Hoogte bloem85 cm

Agastache foeniculum 'Alabaster'

De Agastache foeniculum 'Alabaster' is een plant met een karakteristieke uitstraling. Het is een stevige recht opgaande plant met hoekige stengels en lancetvormig getande bladeren. De witte bloemen aan de verdikte toppen van de plant geeft de plant een vrolijke uitstraling. De bloemen prijken hoog boven de plant uit. De grijsgroene balderen van de plant bereiken immers een hoogte van 40 cm maar de pant zelf bereikt een hoogte van 90 cm. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Het is verstandig om je hier zeker aan te houden want de plant heeft veel zon nodig. De plant heeft een iets kortere bloeiperiode dan andere Agastache soorten. Deze variant in gedurende de maanden juni tot en met augustus op zijn mooist. Deze plant is uitstekend te combineren met andere witbloeiende vaste planten. De plant vraagt weinig onderhoud maar wel een goede tuingrond die niet te nat mag zijn.    

FamilienaamLipbloemenfamilie
Nederlandse naamDropplant/Anijsplant
BloemkleurWit
BladkleurGrijs groen
Hoogte90 cm
Hoogte bloem90 cm

Beplantingsplan maken