Asarum europaeum | Mansoor

De Asarum europaeum wordt in het Nederlands ook wel Mansoor genaamd. Het is een bodembedekkende en groenblijvende vaste plant. De mansoor is familie van de Aristolochiaceae. Door middel van wortelstokken spreidt de plant zich langzaam uit zodat na verloop van tijd de gehele bodem is bedekt. Mansoor heeft wel wat tijd nodig om zich te vestigen in de tuin. Het is absoluut geen snelle groeier dus enig geduld is vereist. De glanzende bladeren zijn groen van kleur en ovaalvormig. In de maanden april en mei bloeit de vaste plant met onopvallende en kleine, bruinrode bloempjes die zich wat verschuilen tussen de bladeren. 

Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere volwassen bomen en heesters. De Asarum europaeum verlangt een plekje in de halfschaduw en een humusrijke bodem. Het blad kan slecht tegen direct zonlicht. Zorg dus voor gefilterd licht door de plant in de schaduw van hogere beplanting te plaatsen. Deze plant komt het beste tot zijn recht in een wat vochtige en humusrijke grond. Daarnaast is deze vaste plant in borders en in vak beplantingen erg decoratief. De Asarum europaeum bereikt uiteindelijk een hoogte van zo'n 15 tot maximaal 20 cm. Deze onderhoudsarme tuinplant laat zich goed combineren met andere schaduw minnende planten en is volledig winterhard.

De geur die deze plant verspreidt, komt je wellicht bekend voor. De Asarum europaeum ruikt immers naar gemberwortel. Daarom wordt deze plant in het Engels ook wel ‘Wild Ginger’ genoemd. Gebruik deze plant echter niet in het eten of de thee, want in tegenstelling tot de echte gember bevat deze plant namelijk giftige stoffen.

FamilienaamAsarum europaeum
Nederlandse naam     Mansoor
Soort plantVaste plant
GrondsoortVochtige en humusrijke grond
Planten per m²11 – 15 stuks per m2
StandplaatsHalfschaduw, schaduw
WinterhardJa
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

Qua onderhoud is de Asarum europaeum ideaal om in de tuin te hebben. De plant vraagt namelijk zo goed als geen onderhoud. Knip alleen na de winter het oude blad af. Deze zijn aan het einde van een strenge winter wat gelig geworden niet mooi is als er weer fris jong blad aangroeit. Je kunt er heel simpel met de heggenschaar overheen gaan. In no time groeit er weer nieuw groen blad voor terug.

Bemesting

Heel veel mesting heeft deze plant eigenlijk niet nodig maar om ervoor te zorgen dat de Asarum europaeum goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.   

Toepassing

De Asarum europaeum is een mooie bodembedekker die weinig onderhoud vraagt. Dit maakt deze plant veelzijdig inzetbaar. Je kunt deze plant uitstekend gebruiken als borderplant, mits deze plant voor een groot deel wel in de schaduw staat en niet te veel direct zonlicht opvangt. De Asarum europaeum is uiteraard een uitstekende keuze voor een onderhoudsarme tuin en als je schaduwplekken hebt waar je zelf moeilijk bij komt (zoals in een rotstuin) is deze mooie plant een goede keuze. 

Beplantingsplan maken