Cortaderia selloana | Pampasgras

Pampasgras is een siergras dat herkenbaar is aan de prachtige witte pluimen. Het siergras staat bij ons ook wel bekend als Cortaderia selloana. Veel mensen zien pampasgras als een juweel onder de siergrassen. Het zijn planten die oorspronkelijk in de subtropische natuurlijke grasvlaktes (pampa’s) en bergen in Zuid-Amerika groeien. pampasgras komt voort uit de Embryophyta stam en behoort dus tot de categorie van landplanten. Binnen deze categorie behoort pampasgras tot de Spermatopsida. Dit is de benaming voor zaadplanten die gekenmerkt worden door het bezit van zaadknoppen. pampasgras is een tweehuizige plant, er zijn dus zowel mannelijke- als vrouwelijke varianten. Vooral de vrouwelijke varianten geven de mooiste pluimen

Als je pampasgras ziet, weet je direct waarom dit soort onder de siergrassen valt. De opvallende witte pluimen van pampasgras zijn gedurende de bloeiperiode van het gras (rond september), echte blikvangers in de tuin. Onder normale weersomstandigheden blijven deze witte pluimen maandenlang mooi. De lange, smalle bladeren maken de mooie uitstraling van deze plant compleet.

Pampasgras

Pampasgras is een grasachtige plant met een hele hoge decoratieve waarde. De naam 'siergras' zegt het al, deze planten worden in een tuin geïntegreerd doordat ze een hoge decoratieve waarde hebben. Je geeft je tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Siergrassen brengen sfeer, rust en kleur in de tuin, eigenlijk zoals een gazon. Daarnaast kun je met behulp van siergras ook een bepaald element uit je tuin meer accent geven. pampasgras brengt dus veel dynamiek aan je tuin. De plant brengt een natuurlijke beweging in de zichtlijnen van de tuin en het terras. Daarnaast heeft de toepassing als pampasgras het grote voordeel dat het de hoogte ingroeit en veel soorten precies die hoogte bereikt waarop niet veel planten groeien. Dit heeft uiteraard te maken met het soort waarvoor je kiest. Er zijn soorten die wel een hoogte van 3,5 meter kunnen bereiken. Het is hierbij ook goed om te realiseren dat het pampasgras dat in een pot staat, minder hoog zal worden dan de planten die met hun 'voeten' in de vrije natuur staan. 

Het pampasgras wat bij ons in de tuin staat, is de vrouwelijke variant van de Cortaderia selloana. Dit is een tweehuizige soort dat zich uitstekend kan ontwikkelen in ons klimaat. De planten zijn zeer goed bestand tegen de vorst en de zeewind zoals wij die kennen. De stelregel hierbij is eenvoudig: hoe groter de plant is, hoe beter bestand deze is tegen extremere weersomstandigheden. Daarnaast is pampasgras niet erg kritisch met betrekking tot de hoeveelheid zon en schaduw mits de grond niet té koud is. pampasgras woekert niet maar kenmerkt zich onder gunstige omstandigheden wel door een snelle groei. De pol zal zich snel uitbreiden en groter worden.  

FamilienaamCortaderia selloana
Nederlandse naam     Pampasgras
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²1 tot 3 stuks per m2
StandplaatsZon / halfschaduw
WinterhardJa
WintergroenJa
BemestingFloramix Tuinmest

Welke grondsoort heeft pampasgras nodig?

Pampasgras kan zich ontwikkelen op iedere grondsoort al heeft deze beplanting een sterke voorkeur voor een goed doorlatende grond. Deze grond mag niet te koud (dus té schaduwrijk) zijn. Het is geen probleem als het gras in de volle zon staat. Het gras heeft echter wel een voorkeur voor een goed doorlatende grond. De oorsprong van het pampasgras, de meeste soorten komen uit het Zuidelijk Halfrond, speelt hierbij een rol. Doordat pampasgras een rietachtig uiterlijk heeft, wordt dit siergras vaak rond vijvers geplaatst. De grond is juist op dit soort plekken echter nét te vochtig. Hierdoor bestaat er een kans dat de wortels gaan rotten, zeker bij jongere beplanting.    

Toepassing pampasgras 

Pampasgras is een uitstekende keuze voor een siertuin maar ook voor een onderhoudsarme tuin. Het is immers een plant dat een relatief kleine onderhoudsbehoefte heeft. Daarnaast is pampasgras een bodembedekker. Deze planten hebben zowel een esthetische als een praktische functie. Bodembedekkers zijn doorgaans lage kruipende planten die snel een netwerk van wortels en bladeren vormen. Wanneer de bodembedekkers zich eenmaal geworteld hebben, zal onkruid geen kans meer krijgen op deze plek. Dit komt door de dichte en krachtige groei van de bodembedekkers. Dit soort planten worden dus voornamelijk gebruikt om een groot oppervlak van de bodem af te dekken, in veel gevallen tussen grote planten en struiken. Het is een vorm van onder-beplanting onder solitairen en heesters. Bodembedekkers vormen een groen tapijt. Deze planten zullen een rust uitstralen zoals je ook bij een gazon kunt ervaren. 

Als je een beplantingsplan aan het maken bent, hoef je bijna géén rekening te houden met de specifieke wensen van pampasgras met betrekking een zonnige- of schaduwrijke plek. Je kunt deze siergrassen op een fantastische manier combineren met vaste beplanting maar er ook voor kiezen om pampasgras solitair toe te passen. Daarnaast is het erg mooi om een border te gebruiken om een combinatie van een aantal soorten siergrassen te maken waarvan pampasgras een onderdeel is. Je border of bloembak wordt hierdoor een soort van levende schilderij. 

Hoe moet je pampasgras planten? 

Je kunt pampasgras het gehele jaar planten, mits de grond niet bevroren is. De grond is in dat geval niet goed te bewerken en uiteraard niet luchtig genoeg. Het is absoluut aan te raden om de grond vooraf even om te spitten en wat te verrijken met organische meststoffen. Zorg hiervoor dat het plantgat twee tot drie keer zo groot is als de pol en plant het pampasgras voldoende diep in de grond. De geadviseerde plantafstand is 58 cm. Dit komt neer op 1 tot 3 stuks per m2. Maak voor het planten de wortels goed los.

Let op bij het planten, onderhouden en snoeien van het pampasgras. 'Cortar' (uit Cortaderia selloana) betekent 'snijden' als je deze term letterlijk naar het Spaans zou vertalen. Dit is niet voor niets. De bladeren kunnen vlijmscherp zijn. Het is dus zeker raadzaam om handschoenen te dragen tijdens het werken met deze plant om te voorkomen dat je jezelf bezeerd!

Hoe moet pampasgras onderhouden worden?

Ondanks dat pampasgras misschien een iets grotere onderhoudsbehoefte heeft in vergelijking met de meeste andere siergrassen, heeft deze plantensoort nog altijd vrij weinig verzorging nodig. Deze onderhoudsbehoefte onder andere betrekking op de vochtbehoefte van dit siergras. Als je de plant net in je tuin geplaatst hebt, is het van belang dat deze in de eerste periode (de eerste paar weken) voldoende vocht beschikbaar heeft om te kunnen ontwikkelen. Het is echter wel van belang om dit niet maanden achtereen vol te houden. De vochtvoorziening moet worden afgebouwd omdat de wortels anders 'lui' worden. Dan gaan ze rekenen op water en is er minder drang om zich te ontwikkelen. Hierdoor krijgt de plant een minder sterke structuur.

Bescherming van pampasgras tegen winterse invloeden

Hoewel het pampasgras uitstekend geschikt is tegen de herfstperiode en de winters zoals wij die kennen, kiezen veel mensen er wel voor om het gras rond die periode bij elkaar te binden. Hiermee wordt voorkomen dat de overvloedige neerslag het hart van de plant kan aantasten waaruit rotting gevaar zou kunnen ontstaan. Een rietmat of noppenfolie biedt een beschermende waarde als er sprake is van een echt strenge vorstperiode. Dit is in veel gevallen niet noodzakelijk in ons land maar je biedt de plant wel een extra laag. 

Let hierop bij het bemesten van pampasgras!

Pampasgras is een sterke plant dat zich gedurende het gehele jaar in ons klimaat zal weten te handhaven. Het kan uiteraard geen kwaad om ook dit siergras van water te voorzien in een echt droge zomerperiode als je de andere beplanting ook van water voorziet. Doordat pampasgras een sterke wortelstructuur zal ontwikkelen is het géén plant dat een specifieke behoefte heeft aan bemesting of andere grondverijkende middelen. Door deze sterke wortelstructuur kan pampasgras prima 'tegen een stootje'.  

Het kan uiteraard geen kwaad om de natuur af en toe 'een handje te helpen' en van wat extra voedingsstoffen te voorzien in vorm van compost of bemesting. Het is wel van belang dat je dit met mate doet, overbemesting zal immers de groei vertragen! Pampasgras wordt immers op z’n sterkst als het in eigen tempo kan groeien. 

Als je ervoor kiest om de bodemstructuur te verrijken, kies dan voor een goede kwaliteit organische bemesting (zoals Floramix Tuinmest). Dit een veel effectievere werking heeft dan kunstmatige middelen. Je de grond het beste bemesten vlak voordat het gaat regenen of voordat je gaat sproeien. Het water zorgt dan voor de verspreiding van de voedingsstoffen van de meststoffen.     

Pampasgras snoeien? 

Pampasgras is een niet groenblijvend siergras. Deze siergrassen kun je aan het eind van de winter snoeien, het liefst nét voor het voorjaar begint. In de meeste gevallen is dit het geval in de maanden februari en maart. Hiermee zorg je er automatisch ook voor dat de beplanting zichzelf beschermd tegen winterse invloeden. Daarnaast is pampasgras gedurende de hele winter nog decoratief dus het zou zonde zijn als je ervoor zou kiezen om eerder te snoeien.  

De timing van het snoeien is wel belangrijk want als je hiermee te lang wacht, komen de nieuwe scheuten tevoorschijn en loop je kans om die te beschadigen. Je kunt het pampasgras best wat rigoureus snoeien. De stengels zijn misschien afgestorven, maar de wortels zijn nog springlevend. Je snoeit pampasgras door het oude blad en de pluimen weg te knippen en op deze manier ruimte vrij te maken voor nieuwe groei. Je kunt de oude stengels gerust tot vlak boven de grond (op wel 25 cm boven de grond) wegknippen.

Pampasgras

Is pampasgras te vermeerderen?

Pampasgras is zeker niet de voordeligste plant die je in een tuincentrum of bij een kweker kunt krijgen. Het is echter een eenmalige aankoop want je kunt pampasgras op een eenvoudige manier vermeerderen. Deze handeling wordt ook wel het scheuren of het delen genoemd. Bij de kleinere soorten kun je het gras uitgraven en de wortels in twee stukken breken. Plant de twee delen op de gewenste plaats terug en zorg in de eerste periode voor voldoende water als het gras bezig is met 'de herstart: 

Als je een groter soort hebt staan, of een soort dat al verder ontwikkeld is, heb je een scherpe spade of zaag nodig om de bol (de wortelkluit) in twee of drie delen te splitsen. Je kunt dit gerust doen als de plant nog in de grond staat. Hiermee maak je het jezelf uiteraard meteen eenvoudiger om een deel van de plant uit te graven en op een nieuwe plaats neerzetten. Het is van belang om eerst alle stengels af te knippen voordat je het 'nieuwe deel' in de grond zet. Zorg er hierbij voor dat de plant in een voedselrijke grond staat en geef de plant gedurende de eerste periode voldoende water. 

Pampasgrassoorten

Zoals aangegeven zijn er diverse pampasgras soorten in ons land verkrijgbaar. We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.
  • Pampasgras ‘Rosea’: een soort met lichtroze pluimen
  • Pampasgras ‘Mini Goldpampas’: een soort dat slechts 1 meter hoog wordt
  • Pampasgras ‘Pulila’: een laagblijvend soort dat zo’n 1,25 meter hoogte bereikt
  • Pampasgras ‘Rendatleri’: een soort dat 2,5 meter hoog wordt en prachtige rozeviolet kleurige pluimen heeft
  • Pampasgras ‘Selloana Senior’: een soort dat zo’n 2,5 meter hoogte bereikt
  • Pampasgras ‘Sunningdale Silver’: een soort dat een hoogte bereikt van 3,5 meter en dikke witte pluimen heeft.

Oorzaken waarom pampasgras (nog) niet in bloei staat

Hoewel pampasgras een sterke plant is dat weinig onderhoud vraagt, zijn er een aantal veel voorkomende redenen te benoemen, waardoor pampasgras (nog) niet bloeit. We zetten de veel voorkomende oorzaken hieronder voor je op een rijtje:
  • De grond is te koud. pampasgras heeft warmte nodig om te kunnen ontwikkelen en te bloeien. Als het siergras op een té schaduwrijke plek staat, zal de plant niet gaan bloeien.
  • De grond is niet doorlatend en rijk genoeg. Ondanks de sterke wortelstructuur, heeft ook pampasgras uiteraard wel een voedselbehoefte. Als de grond niet rijk genoeg is, zal dit vooral tot uiting komen in de bloeifase. Daarnaast moet de grond doorlatend genoeg zijn om in staat te zijn om de voedingsstoffen op te nemen waarbij ook licht, en water van belang zijn (het fotosynthese proces).
  • Eerstejaars pampasgras komt in de meeste gevallen nog niet direct in bloei.
  • te weinig vocht in de grond. pampasgras moet eerst aanslaan voordat de droogte kan verdragen. Als dit proces nog niet helemaal voltrokken is, moet er voldoende beregend worden.
  • Als er te veel vocht in de grond is, kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant beschadigen, dit komt vooral tot uiting als het pampasgras niet in bloei komt te staan.       

Wat kost pampasgras?

De prijs voor pampasgras wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid. 

Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Pampasgras kopen?

Heb je interesse om pampasgras te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor het antwoord op al jouw vragen over pampasgras die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van dit mooie siergras. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om pampasgras te kopen.

Beplantingsplan maken