Echinacea | Rode zonnehoed

Echinacea is een vaste plant die regelmatig wordt gebruikt in de medische wereld. De medicinale werking van de plant wordt vaak toegepast in de homeopathie. Hierdoor wordt nog wel eens vergeten dat Echinacea ook een mooie tuinplant is maar dat is zeker wel het geval. Deze vaste plant kent negen verschillende soorten en komt uit de composietenfamilie. Deze familie heeft twee botanische namen: Compositae en Asteraceae. Echinacea komt oorspronkelijk uit Noord-AmerikaHet is een opvallende plant die zeker kleur zal toevoegen in een tuin. De plant trekt ongetwijfeld de aandacht in het laatste deel van de zomer met zijn prachtige bloemen. De stelen kunnen vanaf de wortelstok een hoogte van zo’n 1 meter bereken. Aan het uiteinde van stevige stelen vormen zich de kenmerkende bloemen die een groot formaat hebben. Deze bloem heeft immers een gemiddelde omtrek van zo’n 10 centimeter en bestaat uit een (vaak donkerbruin) heuvelhoofdje als middelpunt dat omringt wordt door lintbloemen. De bloem heeft dus een margrietachtige uitstraling. De Echinacea zal niet alleen een echte eyecatcher zijn voor jou, maar ook bijen en vlinders voelen zich erg aangetrokken door deze plant. Ook na de bloei is de Echinacea een leuke plant om naar te kijken. De blaadjes zijn dan van de bloem gevallen maar de heuvelhoofdjes wapperen als vrolijke lolly’s mee met de wind.    

FamilienaamEchinacea
Nederlandse naam     Rode Zonnehoed
Soort plantVaste plant
GrondsoortRijke tuingrond met voldoende drainage
Planten per m²7 - 9 stuks/m², geadviseerde plantafstand 33 cm
StandplaatsVolle zon 
WinterhardJa, extreem goed zelfs. Bestand tegen temp. tot ongeveer -37,5 °C
WintergroenNee bladverliezend
BemestingFloramix Tuinmest

Rode zonnehoed

Onderhoud

Echinacea kun je het hele jaar door aanplanten maar als je de keuze hebt, doe dit dan in de periode tussen de maanden april en augustus. Let op dat de bodem dan niet te nat is, dit zou de plant kunnen beschadigen. Dit is uiteraard de periode dat de grond het warmst is en hierop voelt de Echinacea zich het beste thuis. Dit resulteert in een sterke ontwikkeling en groei van de plant. Met betrekking tot onderhoud stelt de plant niet zoveel eisen. Wat je wel het beste kunt doen, is de plant op tijd snoeien. De uitgelezen periode hiervoor is september, op het moment dat de plant is uitgebloeid. Je kunt dan de dode stengels tot op de grond afknippen. De stengels met zaad gevulde kegels kun je laten staan als voedselbron voor de vogels.   

Bemesting

Echinacea is een sterke plant en is tot op een zekere hoogte zeer zelfvoorzienend. De plant kan zich uitstekend zelfstandig van de benodigde voedingsstoffen voorzien mits deze met zijn wortels in rijke grond staat. Hierbij kun je een handje helpen door de grond te verrijken. Je kunt hiervoor het beste organische meststoffen gebruiken voor een optimale effectiviteit. 

Toepassing

Voor veel mensen is Echinacea vooral bekend als kruid dat gebruikt kan worden om de duur van het verkouden zijn en de griep in te korten en de verschijnselen hiervan (zoals keelpijn, koorts en het hoesten) te onderdrukken. Zowel de bovenste delen van deze plant als de wortels van aan aantal Echinacea soorten (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida) worden hiervoor gebruikt. We zouden de uitstraling van deze plant teniet doen als we de Echinacea alleen voor medische toepassingen zouden gebruiken. Deze plant heeft immers een prachtige en vooral kleurrijke uitstraling in tuinen.  Dit maakt deze plant uitstekend geschikt om kleur toe te voegen in borders. Je kunt de plant plaatsen in een groep maar ook solitair zal deze kleurrijke verschijning goed tot zijn recht komen. Deze plant is dan ook uitstekend te combineren met andere (groenblijvende) planten, siergrassen of struiken. Kies er wel voor om de Echinacea op een plek te zetten in de volle zon. Dit sluit immers zoveel mogelijk aan op de afkomst van de plant. Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Deze plant is géén liefhebber van natte voeten. Na drie jaar kun je deze plant delen (scheuren) en opnieuw planten. Dit is wel verstandig als je wilt blijven genieten van de kleurenpallet van de Echinacea omdat deze plant na een aantal jaren toch echt ”op” begint te raken.      

We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Rode zonnehoed

Echinacea pallida (Egel zonnehoed)

Echinacea is een mooie sierplant waarmee je de horizontale lijnen in je tuin meer accent kunt geven. Het geslacht bestaat uit negen bloeiende soorten waarvan een aantal ook gebruikt worden als tuinplant. De Echinacea pallida (Egel zonnehoed) is hier een opvallend voorbeeld van. Deze is onderscheidend van andere soorten doordat de lichtlila bladeren wat naar beneden hangen rond het conische centrum van de bloem, dit in tegenstelling tot de andere Echinacea soorten. Deze fijn getande bladeren zijn licht lila van kleur. 

FamilienaamEchinacea pallida)
Nederlandse naam     Egel zonnehoed
BloemkleurLichtlila
BladkleurGroen
Hoogte80 - 90 cm
Hoogte bloem80 - 90 cm

Echinacea purpurea 'Alba' (Witte zonnehoed)

Echinacea purpurea 'Alba' is een vaste plant die met betrekking tot de uitstraling veel weg heeft van de Margriet. Het conische centrum van de bloem heeft een gele kleur. De bladeren die hier parmantig omheen wuiven zijn wit van kleur. Dit verklaart dan ook direct de naam die hier gebruikelijk is als we het over de Echinacea purpurea 'Alba' hebben: de Witte zonnehoed. Een toepasselijkere naam kan er niet gegeven worden aan deze plant want met zijn witte hoedje op is deze plant een echte zonaanbidder.    

FamilienaamEchinacea purpurea 'Alba'
Nederlandse naam     Witte zonnehoed
BloemkleurGeel / Wit
BladkleurGroen
Hoogte90 cm
Hoogte bloem90 cm

Echinacea purpurea 'Green Jewel' 

Het groene juweel, zo kunnen deze Echinacea soort zeker omschrijven. Hoewel deze vaste plant “Rode Zonnehoed” als de Nederlandse naam draagt, is er van de kleur rood niets te bespeuren in deze plant. De bloem dat boven op de staal rust, heeft een volledig groene kleur. Dit is een kleurstelling die je niet vaak ziet bij bloemen dus als je ervoor kiest om de Echinacea purpurea 'Green Jewel' in je tuin te plaatsen, heb je echt wel iets bijzonders. Je kunt hier ook wat langer van genieten. De bloeiperiode van deze Echinacea is van de maand juli tot en met oktober. De Echinacea purpurea 'Green Jewel' is mooi te combineren met siergrassen om een dynamische tuin te creëren die toch een vorm van rust uit zal stralen.     

FamilienaamEchinacea purpurea 'Green Jewel'
Nederlandse naamRode zonnehoed
BloemkleurGroen
BladkleurGroen
Hoogte50 - 60 cm
Hoogte bloem50 - 60 cm

Echinacea purpurea 'Hot Summer'

De vormgeving en de kleurstelling van de Echinacea purpurea 'Hot Summer' past volledig bij het karakter van deze vaste plant. De kleurstelling van de mooi vormgegeven bloem laat zich lastig omschrijven. Er zitten rode, roze en oranje tinten in deze prachtige bloem verwerkt. Het wat donkere conische centrum van de bloem in combinatie met de lichtere kleurstelling van de bladeren passen volledig bij de bloeiperiode. Als het volop zomer is, dus in juli en augustus staat deze plant in volle bloei en kun je genieten van een prachtig kleurenpalet. Zoals de naam al aangeeft, kun je deze plant gerust in de volle zon zetten. Op deze plek komt deze Echinacea purpurea het beste tot zijn recht. De plant hoopt zelfs op een 'Hot Summer'. Jij toch ook?

FamilienaamEchinacea purpurea 'Hot Summer'
Nederlandse naam      Rode zonnehoed
BloemkleurEen combinatie van rode, roze en oranje tinten 
BladkleurGroen
Hoogte60 - 70 cm
Hoogte bloem60 - 70 cm

Echinacea purpurea 'Magnus'

De Echinacea purpurea 'Magnus' is een opvallende Echinacea soort. Deze plant zal zich in de zomerperiode letterlijk van zijn beste kant laten zien doordat de purperroze, margrietachtige bloemen met een in het oog springend oranjebruin centrum in volle bloei staan. Deze plant valt nog wat extra op omdat de bloemen een echt sprekende kleurstelling hebben waar je oog wel op moet vallen. Daarnaast zijn de bloemen van net een iets groter formaat dan bij andere Echinacea soorten het geval is en groeit deze plant net even wat meer de hoogte in. Je kunt met de Echinacea purpurea 'Magnus' de meest mooie kleurencombinaties maken door deze plant bij andere kleurrijke vaste planten te zetten. Let hierbij wel op dat de andere planten niet te veel zonlicht van deze “Rode Zonnehoed” ontnemen want een Echinacea is een echte zonaanbidder. Het is wel belangrijk om de plant iedere drie jaar te delen om de bloei ten goede te komen. 

FamilienaamEchinacea purpurea 'Magnus'
Nederlandse naam     Rode Zonnehoed
BloemkleurPurperroze
BladkleurGroen
Hoogte80 cm
Hoogte bloem80 cm

Rode zonnehoed

Echinacea purpurea 'Summer Cloud'

De naam Echinacea purpurea 'Summer Cloud' is maar voor een deel toepasselijk voor deze plant. Echinacea is een echte zonaanbidder en staat het liefst op een plek in de volle zon. De plant is minder een liefhebber van bewolking of andere schaduw. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je met deze plant mooie kleurencombinaties gaat maken in je tuin. Daar is de Echinacea purpurea 'Summer Cloud' overigens uitstekend voor geschikt. De plant heeft met de zwarte stengel en de paarsrode bloemen met het bruine hart een opvallende kleurstelling. Als deze plant in volle bloei staat, zal dit de absolute eyecatcher zijn in je tuin. Je kunt hier gelukkig de hele zomer van genieten. Deze plant heeft een bloeiperiode van juni tot en met september en staat hiermee langer in bloei dan vele andere Echinacea soorten.

FamilienaamEchinacea purpurea 'Summer Cloud'
Nederlandse naamRode Zonnehoed
BloemkleurPaars Rood
BladkleurGroen
Hoogte50 - 70 cm
Hoogte bloem50 - 70 cm

Echinacea purpurea 'White Swan' 

Als je de naam Echinacea purpurea 'White Swan' leest, zal het je niets verbazen dat dit de wit bloeiende Echinacea variant is. De bloem van de plant heeft een iets andere uitstraling dan andere Echinacea soorten. Bij deze 'White Swan' staan de bloemblaadjes iets naar beneden gebogen, zonder volledig te gaan hangen. Hierdoor komt er meer accent op het gele centrum van de bloem. Dit vormt immers het hoogste punt van de bloem. Deze vormgeving is uiteraard perfect voor bijen en vlinders die deze bloem dan ook graag een bezoek brengen. Je kunt hier dan ook een mooi levendig kleurenspel van maken door de Echinacea purpurea 'White Swan' te combineren met andere wit bloeiende borderplanten of siergrassen. Het mooie van deze Echinacea soort is dat de bloemen een vrij lange bloeiperiode hebben. Je kunt hier vrijwel de volledige zomer van genieten, iets wat zeker niet het geval is bij alle Echinacea soorten.    

FamilienaamEchinacea purpurea 'White Swan'
Nederlandse naam     Rode Zonnehoed
BloemkleurWit
BladkleurGroen
Hoogte90 - 100 cm
Hoogte bloem90 - 100 cm

Beplantingsplan maken