Laurus nobilis | Laurierkers

De term 'laurier' wordt voor meerdere toepassingen gebruikt. De Laurus nobilis is een plant uit de laurierfamilie (Lauraceae) De bladeren van deze klant worden veelvuldig gebruikt voor culinaire toepassingen. Door een laurierblad aan een stoofpot of soep toe te voegen, krijgt het gerecht een karakteristieke kruidige smaak. Het blad zelf is vrij hard en wordt niet opgegeten. Dit is echter niet dezelfde laurierplant als de wintergroene haag die in Nederland en België veelvuldig wordt gebruikt als erfafscheiding.

De Laurierkers (ook wel in de volksmond afgekort als 'laurier') die als wintergroene haag wordt gebruikt, komt uit de Rozenfamilie (Rosaceae). Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus. De Laurier is uitstekend geschikt om als haag gebruikt te worden omdat deze sterke plant een snelle groeier is. Een Laurier zal direct na aanplant voor beschutting en privacy zorgen. 

Als boom kan een laurierkers een hoogte van zo’n 14 meter bereiken. Als struik wordt de laurier 6 tot 8 meter hoog.

Een Laurier is herkenbaar aan de breed gevormde en gespreide kroon. De plant heeft een bruinachtige tot grijs gekleurd schors waarin lucht poriën zitten. Deze lenticellen zijn vrij goed zichtbaar. De bladeren van de struik of boom zijn lancetvormig. De kleur van de glanzende bladeren geven een indicatie over de leeftijd van de plant. Een jongere Laurier heeft lichtgroene bladeren. Naarmate de plant ouder wordt, zal het blad een wat donkerdere kleur aannemen. De afmetingen van het blad verschillen per soort. 

Grootste verschil tussen een Laurier en een Conifeer

Laten we even beginnen met de belangrijkste toepassing van de Laurierkers te benoemen. Deze plant wordt verreweg het meeste gebruikt als haagplant. Als we het over de Laurier als haagplant hebben, spreken we automatisch over de laurierkers of een Prunus als je het heel gespecificeerd wilt hebben. Een Prunus is een cultivar van de Laurierkers dat uitstekend geschikt is om te gebruiken als haagplant. 

Als je op zoek bent naar een geschikte haagplant, zul je jezelf ongetwijfeld afvragen wat het verschil is tussen een Laurier en een Conifeer. De planten hebben zeer veel overeenkomsten maar ook één groot verschil. Dit verschil tussen een Laurier en een Conifeer is te vinden in de vormgeving. Als je een hele strakke, statige haag zoekt, is een conifeer jouw keuze. Een Laurierkers heeft een ander karakter. Deze haagplant zorgt ook in een hoog tempo voor privacy en beschutting maar wel op een bossige wijze. De plant heeft een wat informele vormgeving. Het is géén strakke plant. Veel mensen willen dat ook niet omdat dan de mooie uitstraling van het glanzende blad teniet doet. Voor de volledigheid is het goed om op te merken dat ook een informele haag een goede bescherming tegen inkijk biedt.  

Kan een laurierboom in bloei komen te staan?

Een laurier behoort tot de zaadplanten (Spermatopsida). Een laurierkers kan roomkleurige bloemen krijgen die een opvallende geur heeft. De kleine bloemen vormen rechtopstaande trossen die een afmeting hebben van 8 tot 13 centimeter. De bloemen zelf zijn opgebouwd uit een reeks van kroonbladen die een lengte hebben van enkele (4-7) millimeters. De bloeiperiode van de laurier is rond de maand mei. Hiervoor moet de plant wel volledig vrij staan waardoor de plant een maximale lichtinval krijgt. Gesnoeide Laurier struiken staan zelden in bloei. 

Is een Laurierkers giftig?

Naast een bloemproductie produceert een Laurier vruchten van zo’n 2 cm. Deze zwarte bessen worden veelvuldig gegeten door vogels maar de zaadjes zelf worden via de ontlasting afgescheiden. Dit komt omdat de bessen (net als de bladeren van de Laurier), licht toxisch zijn. De bessen en bladeren bevatten blauwzuur. Dit is een stof dat ook wordt gebruikt in ontsmettingsmiddelen en pesticiden tegen knaagdieren en insecten. Deze stof is uiteraard ook slecht voor de gezondheid van de mens.   

Wat voor ondergrond heeft een Laurierkers nodig? 

Een Laurierkers kan zich in iedere grondsoort ontwikkelen. Daarnaast is de plant absoluut niet kritisch met betrekking tot de standplaats. De boom of struik kan zich goed handhaven op zowel een zonnige- als schaduwrijke plek. Uiteraard kan deze wintergroene plant zich goed handhaven gedurende de milde winters zoals wij die kennen. Het is uiteraard wel van belang dat de grond voldoende voedingsrijk is. Dit kun je voor een deel beïnvloeden door de bodem te verrijken met organische meststoffen zoals Floramix Tuinmest. Deze meststoffen hebben een effectievere werking dan kunstmest.     

Stappenplan om een Laurierkers aan te planten

Het is goed om er rekening mee te houden dat je ongeveer 3 Laurier planten per strekkende meter nodig hebt om een dichte haag aan te leggen. Doordat een Laurierkers een sterke plant is en zich op een relatief makkelijke manier kan wortelen, zal de plant binnen een korte tijd voor de nodige bescherming en beschutting zorgen. De meest ideale periode voor het aanplanten van een Laurier plant is het najaar en het voorjaar.

Voor het aanplanten van een Laurierplant doorloop je de volgende stappen

  • Graaf een geul die minimaal 50 cm diep én breed is. Deze afmeting moet twee keer de omvang van de kluit hebben.
  • Zorg ervoor dat de grond om en onder de plantgeul voldoende losgemaakt en voedingsrijk is. Het is een uitstekende optie om hiervoor Vivimus te gebruiken. Dit is een bodemverrijker dat speciaal is ontwikkeld om het inwortelen van beplanting te stimuleren. Bij het gebruik van Vivimus is het verstandig om twee delen van het bodem verrijkende middel te combineren met één deel uitgegraven grond.
  • Zorg dat de grond rondom het plantgat voldoende vochtig is maar niet te nat. 
  • Haal de plant indien nodig uit de pot en dompel de wortels even onder in een bak met water. Let op, je moet er niet voor kiezen om de plant in de bak met water te zetten omdat de wortels dan kunnen rotten.   
  • Plaats de Laurierplanten in de plantgeul op de juiste diepte. De plant mag niet de diep in de grond. De bovenzijde van de plant moet nog nét zichtbaar zijn.
  • Vul het plantgat met voedingsrijke aarde en stamp dit wat aan.
  • Zorg dat de planten in de eerste periode van voldoende water worden voorzien en zorg ervoor dat de grond voedingsrijk blijft.

Laurierkers snoeien

Zoals aangegeven is een laurierkers een snelle groeier. Om deze groei binnen de perken te houden, moet een laurierhaag twee keer in het jaar gesnoeid worden. Zowel in het voorjaar (dus in de maanden april of mei) als in het najaar (rond de maand september), moet je hiervoor de snoeischaar ter hand nemen. We wijzen je bewust op het gebruik van de snoeischaar omdat je met een heggenschaar al snel te rigoureus te werk zult gaan. Hierdoor loop je de kans om grote bladeren te beschadigen, wat uiteraard ten koste gaat van de uitstraling. 

Het is wel van belang dat je goed materieel gebruikt. Als je met een botte schaar aan het werk gaat, zul je de boom veel meer beschadigen want dan krijg je rafels rond de snoeiwond. Hierdoor kan de boom worden aangetast door schimmels. Daarnaast is het belangrijk om de plant net boven een blad of de jonge scheut weg te knippen. Het kan zeker géén kwaad om de plant flink te snoeien. Een Laurier kan hier zeer goed tegen en zal ook uitlopen op het kale hout.

Doelstelling van het snoeien van een laurier in het voorjaar

Tijdens de voorjaar snoei, verwijder je de dode takken en de takken met bruine bladeren. Het kan hierbij zelfs geen kwaad om te kiezen om de dikkere takken weg te halen waarbij je een klein zaagje gebruikt. De snoei vindt plaats voordat de takken uit gaan lopen. Dit betekent dat er al snel niets meer van deze snoei zichtbaar zal zijn. Uiteraard zul je bij deze snoeibeurt ook naar de vorm kijken en de haag waar nodig bijsturen.

Doelstelling van het snoeien van een laurier in het najaar

Tijdens de najaar snoei richt je jezelf voornamelijk op de vorm van de haag. De Laurier zal gedurende de zomerperiode nieuwe scheuten hebben gevormd. Gedurende de snoei in september of oktober, zorg je ervoor dat de haag weer terug in vorm komt. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je bij lange hagen een touwtje spannen waarlangs naar van beneden naar boven geknipt kan worden.

De beste vorm voor een haag is een beetje taps: onderaan wat breder dan bovenaan. Zo heeft de wind er minder vat op en krijgen de laagste takken genoeg licht. Als je een mooie (relatief) dichte haag wilt, moet je vooral de bovenkant flink terug snoeien. Nogmaals: een Laurierkers heeft een wat informele (bossige) bloeiwijze dus helemaal strak zul je deze haagsoort niet krijgen. 

Belangrijk om rekening mee te houden bij het snoeien van een Prunus

Knip of snoei een Prunus zeker niet in de volle zon, om het verbranden van het blad te voorkomen. In dat geval zullen de bladeren bruin worden. De Laurierhaag heeft immers bladeren die na het snoeien gevoelig zijn voor verbranding. Je kunt overigens talkpoeder gebruiken om de bladeren van de Prunus tegen de zon te beschermen. Daarnaast is het van belang dat je de Laurier na het snoeien voldoende organische mest en water geeft waarmee je de planten de gelegenheid geeft om te herstellen. Floramix tuinmest is hier uitstekend geschikt voor.

Moeten de uitgebloeide bloemen van een Laurier weggeknipt worden? 

Als je er niet voor kiest om een Laurier te snoeien, als bijvoorbeeld een vormsnoei niet nodig is en er géén dode takken zijn ontstaan, kun je er voor kiezen om het snoeien in het voorjaar een keer over te slaan. Het gevolg is dat er (rond de maand mei) bloemen in de laurier zullen vormen. Zoals je nu zult begrijpen, is dat niet het geval bij een gesnoeide Laurierplant. De mooie witte bloemtrossen staan in de maand mei in bloei. Het is zeker wel verstandig om de uitgebloeide bloemen na de bloeiperiode (je kunt hiervoor dus het beste de maand juni aanhouden), weg te knippen. Je voorkomt hiermee dat de plant zijn energie gaat stoppen in zaadvorming. Dit is uiteraard nutteloos en gaat ten koste van de ontwikkeling van de plant.  

Meest voorkomende Laurier (Prunus) soorten

Er zijn verschillende Laurier soorten verkrijgbaar. Het onderscheid tussen deze soorten wordt vooral gemaakt door de groeiwijze. Daarnaast zie je dat de onderstaande Laurier soorten allemaal onder de naam 'Prunus' worden geïdentificeerd. Dit komt omdat de groeiwijze van een 'reguliere' Laurier niet geschikt is om de plant te gebruiken als haagplant. Een Prunus is een cultivar van de laurier en is dit wel. We hebben de meest gangbare variëteiten van deze cultivar voor je op een rijtje gezet met uiteraard de karakteristieke kenmerken.
  • Prunus laurocerasus 'Zabeliana' behoort tot de laurier struiken die uitstekend toepasbaar zijn in siertuinen om plantvakken op te vullen. Deze lauriersoort is zeker niet geschikt als haagplant omdat de Prunus laurocerasus 'Zabeliana' een hoogte bereikt van slechts 1 meter en vooral de breedte in zal groeien. Maak gerust flink wat ruimte voor deze mooie plant vrij want deze 'dikkerd' wordt wel 2 meter breed. De plant heeft een rijke bloei met roomwitte bloemen. Deze opgaande bloemtrossen zullen niet alleen in het oog springen maar ruiken ook nog eens heel lekker. 
  • Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' is een zeer populaire Laurierstruik. Het is een echte sierplant en zeker geen optie om een hoge erfafscheiding te creëren. De Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' bereikt slechts een hoogte van zo’n 1 meter. Als je een Laurierplant op een openbare gelegenheid tegenkomt, is de kans groot dat dit deze soort is. De Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' wordt immers veelvuldig gebruikt in dit soort plantvakken. De sierwaarde van deze groenblijvende plant wordt versterkt door een relatief uitbundige bloeiperiode in het voorjaar, want nog eens herhaald wordt in het najaar.
  • Prunus lusitanica 'Tico' is een relatief opvallende Laurierstruik. De plant wordt niet veel hoger dan 1 meter en kan dus prima gezien worden als een soort van bodembedekker. Deze laurierstruik heeft lichtgroene bladeren die door de glimmende structuur wat fel overkomen. In het voor- en najaar krijgen de bladeren echter een koperachtige kleur waardoor er wat variatie in je tuin ontstaat. Je kunt de Prunus lusitanica 'Tico' het beste op een beschutte plaats zetten. Deze plant is wat wind gevoelig. 
  • Prunus laurocerasus 'Mano' is een Laurierplant die uitstekend geschikt om een lage haag van te maken. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 150 cm. Prunus laurocerasus 'Mano' s onderscheidend doordat de Laurierstruik een wat glanzend donkergroen blad heeft die een wat klein formaat heeft en een ovale vorm heeft. Daarnaast is deze plant goed te onderscheiden door de rode gloed die in het voorjaar over de plant zichtbaar is als er nieuw blad is gevormd. 
  • Prunus laurocerasus 'Etna' is een relatief laag blijvende Laurier soort. Deze Laurier zal slechts 2 meter de hoogte in groeien en wat breder uitdijen. Hierdoor is dit een Laurier die je uitstekend kunt gebruiken in een siertuin of kasteeltuin. Het is echter nog altijd ook mogelijk om de Prunus laurocerasus 'Etna' te gebruiken als haagplant.
  • Prunus laurocerasus 'Herbergii' is meer een sierstruik dan een haagplant. Deze wintergroene Laurier bereikt een hoogte van zo’n 2 meter. De smalle bladen van de plant hebben een donkergroene kleur en kunnen een mooie achtergrond vormen voor kleurrijke beplanting.
  • Prunus lusitanica 'Angustifolia' is een Portugese Laurier soort. Als je niet kiest voor een Laurier met 'Nederlandse roots, kies dan voor het groen uit Portugal. De Prunus lusitanica 'Angustifolia' is een relatief trage groeier en heeft een kleiner blad dan de meeste Laurier soorten. Hierdoor is deze Laurier soort uitstekend geschikt voor vormsnoei van een haag die (als je ervoor zou kiezen om de bovenkant niet te snoeien) wel 3 meter hoog kan worden. 
  • Prunus Caucasica, een wintergroene haagplant met een zeer opgaande groei. Deze haagplant is uitstekend geschikt voor het creëren van een smallere haag. Deze Prunus Caucasica is een lauriersoort met een wat spitsvormig blad met een donkergroene kleurstelling. Deze laurier kan tot een hoogte van 3 meter groeien.
  • Prunus laurocerasus 'Elly', een relatief smalle wintergroene plant die een opgaande groeiwijze heeft. Doordat deze Laurier niet veel meer dan 80 centimeter breed wordt, is dit een uitstekende optie om de Prunus laurocerasus 'Elly' als solitaire potplant te houden. Het gebruik in vorm van groepsbeplanting (voor een erfafscheiding) kan uiteraard wel. De plant bereikt een hoogte van 4 meter.
  • Prunus lusitanica is een Lauriersoort uit Portugal. Deze haagplant wordt, net als een aantal andere Laurier planten uit Portugal, steeds meer gebruikt in Nederland en België. De Prunus lusitanica is de populairste Laurier soort die uit het Zuid-Europese land afkomstig is. De glimmende, lichtgroene bladeren kenmerken de mooie uitstraling van deze plant. Een volgroeide Prunus lusitanica bereikt een hoogte van 4 meter. Het zal wel even duren voordat de plant deze hoogte bereikt. Het is immers een vrij trage groeier. Het voordeel hiervan is dat deze Laurier soort wat minder aandacht van je vraagt. 
  • Prunus laurocerasus 'Reynvaanii' is ijverige lauriersoort. De plant heeft een compacte- maar vooral snel groeitempo en een hoogte van zo’n 5 meter bereiken. Dit maakt een Prunus laurocerasus 'Reynvaanii' een uitstekende haagplant met glanzend groene bladeren en die als uitstekende achtergrond zullen dienen voor kleurrijke beplanting.
  • Prunus Rotundifolia. Deze Lauriersoort hoeft eigenlijk niet geïntroduceerd te worden want dit is een veelgebruikte haagplant. De Prunus Rotundifolia is zelfs een van de meest voorkomende variëteit van de lauriersoorten die we hier benoemen en zelfs vaak geïdentificeerd wordt als dé Prunus. De plant is uitstekend toepasbaar als haagplant omdat het een dichte groei heeft en hierdoor snel ondoordringbaar wordt. De plant bereikt een hoogte van 5 meter.
  • Prunus laurocerasus 'Novita' is een echte haagplant. Deze Laurier heeft een opgaande- en snelle groei. Als je deze ijverige Lauriersoort niet letterlijk een kopje kleiner maakt, zal deze plant wel 6 meter de hoogte in groeien. De Prunus laurocerasus 'Novita' wordt wel eens verward met de 'Rotundifolia'. De 'Novita' is alleen een veel sterkere Lauriersoort en heeft een donkerder blad. Laat je dus niet foppen.

Wat kost een Laurierkers?

De prijs voor een Laurierkers wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid en het soort. Daarnaast zijn er verschillende afmetingen van de haag- of sierplant verkrijgbaar en kun je kiezen voor een laurierplant met naakte wortel of in een pot. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Laurier (Prunus) kopen?

Heb je interesse om een Laurier (Prunus) te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over de Laurier die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie struiken of bomen. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om een Laurier te kopen.

Beplantingsplan maken