Melica ciliata | Wimperparelgras

Melica ciliata (in het Nederlands Wimperparelgras genaamd) is prachtig siergras. De bladeren zijn wat blauw/grijs groen met bruine punten. De aren zijn langwerpig en behaard en deze verkleuren naar bleekgeel. Melica ciliata is een keurig rechtopstaand gras dat goed geschikt is voor de border. Melica ciliata beschikt over een smalle, zijdeachtige witte bloei. Deze bloeiperiode vindt plaats rond de maanden mei en juni. Daarna vervagen de aren van wit naar een crèmekleurig. Dit is het moment dat de papierachtige aartjes beginnen af te sterven.

Melica ciliata, heeft een bladhoogte van zo’n 30 cm. Het is een plant die al vroeg in het seizoen blad begint te ontwikkelen. De dikke, witte aren staan op een steeltje van 60 cm. hoog. Melica ciliata staat graag op een plaats in de volle zon of in de lichte schaduw. 

Deze plant is weliswaar een inheems siergras maar komt bij ons niet overvloedig voor. Het wimperparelgras zaait zich overvloedig uit in de border, dus hou er rekening mee dat de schoffel flink en vaak gehanteerd moet worden als je deze plant in de border hebt staan. Door het flinke uitzaaien, ontstaan echter wel vaak de meest prachtige combinaties met andere beplanting. Na de bloei blijft er van de aar weinig over en kun je deze in het voorjaar volledig terugsnoeien. Op de Melica ciliata komen veel hommels en bijen af dus kan een uitstekende plant zijn voor een diervriendelijke tuin.

FamilienaamMelica ciliata
Nederlandse naam     Wimperparelgras
Soort plantVaste plant
GrondsoortDroge, kalkrijke, vaak stenige grond.
Planten per m²8 tot 12 per m2
StandplaatsZonnige, warme plaatsen
WinterhardMatig winterhard
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Melica ciliata stelt eigenlijk vrij weinig eisen. De plant staat graag in een kalkrijke, goed doorlatende, droge tot licht vochtige grond. Aangezien deze plant een flinke woekeraar is, is het na de bloei mogelijk om de plant terug te knippen om zo uitzaaien te voorkomen. In de laatste wintermaanden of het vroege voorjaar snoei je de plant tot kort aan de grond terug. Hiermee kan weer een nieuw seizoen beginnen. 

Bemesting

Aangezien Melica ciliata een kalkminnende plant is, is het belangrijk om één keer per jaar kalk te strooien. Doe dit echter wel in het najaar of in de winter om de wortelgroei in het voorjaar niet te belemmeren. Het is voldoende om eenmaal per jaar kalk te strooien. Hou er rekening mee dat er altijd minimaal een week tijd moet zitten tussen het strooien van kalk en het bemesten. De kalk heeft namelijk tijd nodig om te worden opgenomen en goed te gaan werken. Pas hierna kan er worden bemest. Je kunt hiervoor het beste Floramix tuinmest gebruiken. Bemest kalkminnende planten nooit met tuinturf. Tuinturf is immers géén organische meststof. Daarnaast is tuinturf zuur, waardoor het alleen geschikt is voor zuurminnende planten. Kalkminnende planten kan je beter bemesten met compost.

Toepassing

Melica ciliata is een siergras dat je op vrijwel iedere plek kunt plaatsen om mooie combinaties met andere planten te vormen maar ook solitair zal deze plant tot zijn recht komen. Je kunt Wimperparelgras plaatsen in een border maar juist ook plekken waar je zelf wat minder goed bijkomt. Dit komt omdat dit siergras voor een groot deel zelfvoorzienend is en nauwelijks een onderhoudsbehoefte heeft.

Beplantingsplan maken