Monarda | Bergamotplant

Monarda is een vaste plant die wij in Nederland ook kennen onder de naam Bergamotplant. Deze naam is makkelijk te verklaren. In de Italiaanse stad Bergamo ligt immers de oorsprong van deze plant. De inwoners van deze stad hadden eeuwen geleden al in de gaten dat er olie geperst kon worden uit de sterk aromatische bladeren van de Monarda. Deze olie ruikt hetzelfde als de olie die men perst uit de schillen van de vruchten van de bergamotboom. Bergamotolie wordt gebruikt voor het maken van parfum maar ook bij de bereiding van allerlei likeuren. De bladeren worden ook gebruikt om er thee van te maken. Deze thee verlaagt koorts, verbetert de spijsvertering en is slijmoplossend. In de aromatherapie wordt Bergamotolie gebruikt tegen depressies en om infecties tegen te gaan. 

Bergamotplant

De bergamotplant is een sterke zomerbloeiende vaste plant. De Monarda valt in de tuin op vanwege de eigenaardig gevormde in kransen staande bloemen. Vrij speciaal daaraan is dat er vanuit het midden van zo’n bloemenkrans een stengeltje omhoog kan groeien waarop een kleinere krans met bloemen zal verschijnen. Dit wordt etagebloei genoemd. De bloemkleur is rood en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus. De sterk geurende bloemen trekken veel insecten aan zoals vlinders en bijen. 

De Monarda is van oorsprong terug te vinden in Canada en in het noorden van Amerika. Daar vindt men ze op vochtige plaatsen langs beken en rivieren waar ze er lustig op los woekeren. De Bergamotplant stelt weinig eisen aan de grond en groeit graag in de zon of in de halfschaduw. Deze planten gedijen het best op een voedselrijke en vochthoudende bodem en ook op een droge zandgrond zullen ze het echter ook goed doen. Korte periodes van droogte worden goed verdragen maar natte voeten houdt deze plant echter helemaal niet van en zal dan afsterven. 

Helaas zijn de meeste Monarda’s erg gevoelig voor de meeldauwziekte. Als de plant door meeldauw is aangetast, komt een wit poederige waas over bloem en blad. In zo'n geval is het beter om de plant(en) in de schaduw of halfschaduw op een vochtige(re) plaats te zetten.

FamilienaamMonarda
Nederlandse naam     Bergamotplant 
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende, voedselrijke grond
Planten per m²7-9 st. per m2
StandplaatsZon
WinterhardJa tot -30 gr. C
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De planten groeien uitstekend op een vochthoudende zandgrond. Pas echter wel op dat deze plant ’s winters niet te nat komt te staan want natte voeten is een absolute no go. De Monarda zal dan afsterven. Door de plant om de twee tot drie jaar te scheuren blijft de groeikracht behouden. Geef de planten een zonnige plaats. 

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Bergamotplant goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Toepassing

De toepassing van deze plant laat zich eenvoudig raden. Door de etagebloei van deze plant is dit absoluut een meerwaarde voor een siertuin. Je kunt deze zomerbloeiende plant combineren met laatbloeiers maar pas wel op dat dit planten zijn die dezelfde grondsoort nodig hebben. Dit is van belang omdat dit een meeldauw gevoelige plant is. Daarnaast heeft deze plant wel zijn portie zon nodig dus als je een landelijke tuin hebt van een grotere oppervlakte zou dit ideaal zijn, helemaal als deze tuin op het zuiden ligt!

Beplantingsplan maken