Persicaria polymorpha | Duizendknoop

Duizendknoop (Persicaria polymorpha) is een plant uit de gelijknamige Duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Dit is een familie van tweezaadlobbige planten. Het zijn kruidachtige planten die wereldwijd voorkomen in gematigde streken. De Nederlandse naam van het geslacht (Persicaria) waar de Duizendknoop uitkomt is Varkensgras. De naam Duizendknoop is ontstaan uit het feit dat deze plant knopige stengels ontwikkeld waaruit uit elke verdikking het blad groeit. 

De Duizendknoop is een bladverliezende tuinplant. De plant zal met zijn witte, roze of rode geurende pluimen een absolute aandachtstrekker zal zijn in een siertuin. Je kunt hier de gehele zomer van genieten. Een ander groot voordeel van deze plant: de slakken zijn géén liefhebber van deze plant.  

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar als je op zoek bent naar een Duizendknoop. Een Duizendknoop is verkrijgbaar als hele hoge plant die tot wel twee meter de hoogte in kan groeien maar juist ook als bodembedekker. De Persicaria affinis is een relatief laag blijvend Duizendknoop soort met bladeren die in de winter een brons-bruine kleur aannemen. Het grote voordeel van deze plant is dat het een zeer hechte wortelstructuur heeft waardoor onkruid geen kans krijgt om op deze plek te groeien. De Persicaria amplexicaulis is juist een hogere variant dat veelvuldig wordt gebruikt in combinatie met siergrassen. De witbloeiende Persicaria polymorpha is de grootste duizendknoop en wordt ongeveer 160 cm hoog. 

De bloeiwijze is van de Persicaria polymorpha is in vorm van een aar. De bloem zelf wordt gevormd door vijf bloemdekbladen die een vrucht (in vorm van een eenzadig dopvruchtje) kunnen omsluiten. De bloemen van een Duizendknoop kunnen wit, roze en rood van kleur zijn. Ook het blad kan een verschillende kleurstelling hebben. De Persicaria microcephala ‘Red Dragon’ is hierbij een bijzonder soort omdat deze Duizendknoop kleine witte bloemen heeft dat bijzonder afsteekt ten opzichte van het donkere gevlekte blad. De Persicaria filiformis ‘Painters Palette’ is een soort dat juist een groen gevlekt blad en kenmerkende rode bloemen heeft. 

Een absoluut voordeel van deze plant is dat de stengel erg sterk is. Een Duizendknoop kan hierdoor de flinke stormen die Nederland en België wel eens teisteren zeer goed doorstaan. Daarnaast is deze plant uitstekend geschikt om een winterperiode, zoals wij die kennen in Nederland en België, te overleven. De plant is echter niet wintergroen.

FamilienaamPersicaria polymorpha
Nederlandse naam     duizendknoop
Soort plantVaste plant
GrondsoortElke normale, goed doorlaatbare, iets vochtige tuingrond
Planten per m²1 - 3 stuks/m²
StandplaatsZon/ halfschaduw
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Bloeiperiode duizendknoop  

De Persicaria polymorpha heeft een bloeiperiode van juli t/m september. Gedurende deze periode zal de duizendknoop een grote hoeveelheid witte, roze of rode bloemen laten zien. Deze bloemen zullen lang zichtbaar zijn. Een duizendknoop staat bekend om een lange bloeiperiode. De plant lijkt nieuwe bloempluimen te produceren. De pluimen lopen uit in een roomwitte kleurstelling. Daarna worden de pluimen lichtroze, om vervolgens in een roodbruine kleur te veranderen. 

Toepassing duizendknoop

Door de indrukwekkende bloeiperiode wordt een duizendknoop veelvuldig gebruikt in siertuinen. Door de grootte van deze flinke plant kan deze het beste in een groter vak geplant worden. De plant kan door zijn afmeting prima wat achteraan in de border worden geplaatst. Kies hiervoor wel een zonnige plek of een plek in de halfschaduw. Een duizendknoop zal zich minder goed kunnen ontwikkelen op een schaduwplek.  

De plant is niet erg kritisch met betrekking tot de bodemstructuur. In principe is iedere goed doorlatende tuingrond geschikt mits er uiteraard wel voldoende voedingsstoffen in de bodem bevinden. Je kunt de natuur hierbij een handje helpen door de bodem een aantal keren per jaar te verrijken met een goede kwaliteit organische meststoffen zoals Floramix Tuinmest. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen. 

Je kunt met een duizendknoop uitstekende combinaties maken met andere beplanting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan combinaties met de Astilbe, Asters, Phlox, Agastache, Echinacea en diverse siergrassen. Tot slot is het goed om te vermelden dat de bloempluimen van een Duizendknoop ook mooi staan in een boeket. De bloemen van deze plant worden dan ook veelvuldig gebruikt als snijbloem.

Duizendknoop aanplanten

Je kunt een duizendknoop het gehele jaar aanplanten, mits er geen vorst in de grond zit. Dit is van belang omdat de bodem rond de plant goed doorlatend moet zijn en hiervoor moet worden losgemaakt en verrijkt. Zorg voordat je gaat aanplanten dat je een plantgat hebt dat voldoende groot is. Het is verstandig om de wortels van de plant een beetje los te maken voordat de plant op de juiste plaats wordt gezet. Op het moment dat de grond om de plant heen is dichtgemaakt, is het goed om deze goed van water te voorzien. Jonge aanwas heeft wat meer water nodig dat een plant dat zich al gesetteld heeft.  

Uiteraard is de plantafstand van de duizendknoop van belang om deze plant voldoende ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Aangezien de duizendknoop in meerdere soorten verkrijgbaar is, zal de uiteindelijke afmeting van de plant hierbij bepalend zijn. Hoe hiervoor de volgende stelregel aan:
 • Hou bij het aanplanten van een soort dat laag blijft een plantafstand van 20 tot 30 cm tussen de planten aan.
 • Hou bij het aanplanten van een middelhoog soort een plantafstand van 40 tot 50 cm tussen de planten aan.
 • Hou bij het aanplanten van een soort dat een hoogte van soort dat ongeveer 1,5 meter wordt een plantafstand van 80 cm tussen de planten aan.

Onderhouden van een duizendknoop  

De duizendknoop is een vrij sterke tuinplant dat niet een extreem hoge behoefte aan vocht heeft. In veel gevallen is de grondwaterstand toereikend om de plant van voldoende vocht te voorzien. Bij een extreem droge periode is het wel raadzaam om voldoende te sproeien. Een indicator hiervan is het blad van de plant. Bij langdurige droogte (en te weinig vocht in de bodem) kan het blad bruin worden. Het is hierbij een betere keuze om de grond een aantal keren van een beetje water te voorzien dan in één keer een grote hoeveelheid water. Dit om het rotten van wortels door een overvloed aan water te voorkomen. 

Duizendknoop bemesten

Om ervoor te zorgen dat de Persicaria polymorpha goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Je kunt het beste Floramix Tuinmest gebruiken als je de Duizendknoop van extra mest gaat voorzien. Dit is een zeer effectieve organische bemesting dat zorgt voor een betere groei en bloei en hiermee ook weerstand verhogend werkt waardoor de plant minder vatbaar is voor ziekte en plagen

Duizendknoop snoeien

Een duizendknoop staat bekend als vaste plant dat vrij gemakkelijk en snel groeit. Het is dan ook zeker aan te raden om de Duizendknoop in het voorjaar goed te snoeien. Knip hiervoor de stengels van de plant tot vlak boven de grond af. Hiermee creëer je de ruimte die de plant nodig heeft om weer uit te lopen tot een prachtige eye catcher in de zomerperiode. Is de plant uitgebloeid aan het eind van de zomer en beginnen de aren echt lelijk te worden? Dan hoef je er uiteraard niet tegenaan te blijven kijken. Deze aren (en eventueel meteen de lelijk geworden bladeren) kun je zonder problemen ook in het najaar alvast wegknippen.

Duizendknoop scheuren

Dat een duizendknoop snel groeit, biedt je alle mogelijkheden om de plant te vermeerderen. Ook dit gaat vrij gemakkelijk. Je kunt de plant voor een deel uitgraven en de kluit met een scherpe spade een stuk afsteken. Dit afgestoken stuk kun je op de nieuwe plaats planten. Zorg hierbij wel dat beide delen de beschikking hebben over een goede bodemstructuur. Er zijn diverse organische middelen beschikbaar om deze bodem te verrijken. Daarnaast is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is gedurende de 'herstelperiode' van de plant. Deze periode zal enkele weken duren. Het vermeerderen kun je zowel in het voorjaar (rond de maand maart) als in het najaar (in de maanden september en oktober) doen.   

Is een duizendknoop een woekerplant?

Een inheemse Duizendknoop groeit elk jaar fors uit in de breedte maar woekeren doet deze soort absoluut niet. Let op dat je de Duizendknoop die wij kennen, dus de Persicaria polymorpha, niet met de Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) verward. Dit is immers de plant die tot de meest invasieve exoten wordt gerekend. Deze Aziatische variant van de Duizendknoop wordt gezien als lastig onkruid dat erg lastig te verwijderen is als de plant zich eenmaal gevestigd heeft. 

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica)

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) heeft een zeer sterke groeikracht waarmee inheemse plantensoorten worden verdrongen. Deze plant is zelfs zo krachtig dat deze in staat is om gebouwen, leidingen en wegen te beschadigen. Deze plant is sinds 1950 op grote schaal in ons land gaan verwilderen mede door de onzorgvuldige verwerking van tuinafval. De stengels van de Japanse Duizendknoop hebben een bamboe achtige uitstraling en heeft een groene kleurstelling met rode vlekjes. De bladeren van deze plant zijn lichtgroen en hartvormig. Een Japanse Duizendknoop heeft in het bloeiseizoen (augustus en september) crème witte bloemen. Doordat de plant een snelle en vernietigende groeiwijze heeft, is het van belang dat deze volledig (inclusief wortelstructuur) verwijderd wordt. Kleinere planten kunnen hiervoor worden uitgegraven. Voor grotere planten heb je een gespecialiseerd bedrijf nodig. De Japanse Duizendknoop is dan ook niet of nauwelijks via de officiële verkooppunten (in Nederland en België) verkrijgbaar.     

Verschillende soorten Duizendknoop soorten

Zoals aangegeven zijn er verschillende Duizendknoop soorten verkrijgbaar die sterk in hoogte en uitstraling verschillen. We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.
 • De Persicaria affine 'Donald Lowndes' is een bodembedekker (15 cm) met een bloeiperiode in de maanden juli, augustus, september en oktober bloeit de duizendknoop. De bloemen van deze plant zijn zachtroze.
 • De Persicaria affinis 'Superba' is een bodembedekker dat een hoogte van 15 cm zal bereiken. Deze Duizendknoop heeft een frisgroen blad. De bloeiperiode is in de maanden juli, augustus, september en oktober. Deze plant heeft rozerode bloemen.
 • De Persicaria vacciniifolia wordt 'slechts' 20 cm hoog maar zal de aandacht in je tuin trekken door zijn prachtige rode bloemen. Deze zijn zichtbaar in de maanden juli tot september.
 • De Persicaria affinis is een plant met rode bloemen. Deze zijn zichtbaar in de maanden juni tot september. Zet de plant vooraan want deze wordt slechts 25 cm hoog. 
 • De Persicaria affine 'Darjeeling Red', een bodembedekker met frisgroen blad van klein formaat. Groenblijvend in de winter. Bloeiperiode: juli ™ oktober. Deze Duizendknoop heeft rozerode bloemen. De plant wordt ongeveer 25 cm hoog. 
 • De Persicaria affinis 'Kabouter', een plant die zijn rode bloemen laat zien in de maanden juni tot september. De plant bereikt een hoogte van 25 cm. 
 • De Persicaria amplexicaulis 'J.S Delgado Macho' is een opvallende verschijning met rood/paarse bloemen. Deze bloemen zijn in de maanden augustus tot oktober zichtbaar. De plant groeit tot een hoogte van 50 cm.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Pink Elephant' is een plant met (uiteraard) roze bloemen. Deze zijn zichtbaar van juli tot oktober. De plant groeit tot een hoogte van 50 cm.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Lisan', is een Duizendknoop met een relatief lange bloeiperiode dat vrij lang in het najaar zal doorlopen. De roze bloemen van deze plant zijn zichtbaar in de maanden juli tot oktober. Deze plant bereikt een hoogte van ongeveer 65 cm.
 • De Persicaria amplexicaulis ‘Fat Domino’ bereikt zo’n 70 cm hoogte. De naam van deze plant verwijst naar de zeer dikke lange aren van deze Duizendknoop. Hieruit ontstaan donkerrode bloemen die in de maanden juli, augustus en september zichtbaar zijn.
 • De Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’ heeft een groen blad en zeer donkerrode bloemen. De bloeiperiode van deze plant is in de maanden juli ™ september. De plant bereikt een hoogte van 70 cm. 
 • De Persicaria amplexicaulis 'Alba' is een Duizendknoop met smalle, lange aren. Hieruit ontstaan in de maanden juli, augustus en september mooie witte bloemen. De plant groeit tot zo’n 90 cm. 
 • De Persicaria amplexicaulis 'Rosea' is een plant met smalle, lange aren. In de maanden juli, augustus en september ontstaan hier lichtroze bloemen uit. Deze Duizendknoop wordt ongeveer 90 cm hoog. 
 • De Persicaria amplexicaulis, is een Duizendknoop met rode bloemen die in de maanden juli tot september zichtbaar zijn. De hoogte die deze plant zal bereiken is 90 cm.
 • De Persicaria bistorta kenmerkt zich door een groen blad, lange, smalle aren en roze bloemen. Deze bloemen zijn relatief vroeg in de zomer (in de maanden mei, juni en juli) zichtbaar. De plant wordt ongeveer 90 cm hoog.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Speciosa' heeft een bloeiperiode in de maanden juli ™ september. Gedurende deze maanden zullen er rode bloemen uit de lange smalle aren ontstaan. De plant bereikt een hoogte van zo’n 90 cm. 
 • De Persicaria amplexicaulis 'Inverleith' is een Duizendknoop dat zo’n 90 cm hoog zal worden. De plant kenmerkt zich door zijn smalle, lange aren die fier boven het groene blad uitsteken. Uit deze aren ontstaan (in de maanden juli, augustus en september) rozerode bloemen. Het is een plant dat het beste in een groep kan worden geplant. 
 • De Persicaria amplexicaulis 'J.S. Caliente' heeft kenmerkende lange, smalle aren waaruit rode bloemen ontstaan die zichtbaar zijn in de maanden juli, augustus en september. Het is aan te raden om deze plant in een groep te planten. De plant heeft een groen blad en wordt 90 cm hoog.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Speciosa' wordt 90 cm hoog. De rozerode bloemaren verschijnen in de maanden juli, augustus en september. De plant heeft een groen blad.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Orange Field' heeft een bloeiperiode dat tot diep in het najaar doorloopt. In augustus tot oktober zijn roze/oranje bloemen in deze plant zichtbaar. Deze plant groeit tot 100 cm.  
 • De Persicaria campanulata (de Klokjes Duizendknoop) heeft prachtige roze bloemen die in de maanden augustus en september zichtbaar zijn. Deze plant bereikt een hoogte van 100 cm.
 • De Persicaria bistorta 'Superba', een plant 100 cm hoog wordt en in augustus en september in bloei zal staan. Deze Duizendknoop heeft roze bloemen.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Summerdance' brengt de zomer in je tuin door prachtige roze bloemen te laten zien. Deze bloemen zijn in de maanden juli tot oktober zichtbaar. Deze plant kan wel een hoogte van 120 cm bereiken.
 • De Persicaria amplexicaulis 'Fire Tail' is een relatief late bloeier. De rode bloemen zijn in de maanden juli tot oktober zichtbaar. De plant wordt zo’n 120 cm hoog.
 • De Persicaria polymorpha is een opvallende plant met roomwitte bloemen. Deze verschijnen in de maanden juli, augustus en september. De plant bereikt een hoogte van maar liefst 175 cm. 

Wat kost een duizendknoop?

De prijs voor een duizendknoop wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid en het soort. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Duizendknoop kopen?

Heb je interesse om een duizendknoop te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over een duizendknoop die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie klimmende sierplanten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om een duizendknoop te kopen.


Beplantingsplan maken