Phlox | Vlambloem

Phlox uitgesproken als flox en is in het Nederlands Vlambloem genaamd. Het is een plantengeslacht van ongeveer zeventig soorten, die behoren tot de vlambloemfamilie of Polemoniaceae. De oorspronkelijke Phlox was vlammend purperrood vandaar de Nederlandse benaming. In Noord-Amerika komen 27 Phlox soorten voor, waarvan er verschillende al in de 18e eeuw naar Europa zijn gebracht. Uit deze soorten zijn inmiddels meer dan duizend cultivars ontwikkeld met roze, wit, oranje, violet en blauwe bloemen. Tegenwoordig bestaan er zoveel soorten dat het onmogelijk is om ze allemaal op te sommen.

De botanische naam Phlox komt uit het Grieks en betekent vlam, wat ook meteen de Nederlandse naam verklaart. Het is een mateloos populaire plant die in erg veel tuinen terug te vinden is. Dit komt vooral doordat de vlambloem prachtig is om te zien, lang bloeit, en weinig onderhoud verlangt. 

Vlambloem

Vlambloemen groeien meestal als struik van 60 tot 175 cm. Er is echter ook een lage, bodem bedekkende soort. De bloemen zitten in een scherm aan de bloemstengel. De vaste soorten bloeien soms al in april en mei. De Phlox Paniculata bloeit tot in de herfst. In elke bloem zit een hartje, ook wel het oog genoemd, in een contrasterende kleur. Sommige soorten bloeien al in april, anderen juist laat, zodat je ook in september nog vlambloemen kunt hebben. Vlinders en bijen zijn dol op deze planten en de bloemen verspreiden een heerlijke geur, met name 's avonds na een warme zomerdag. 

Vlambloemen verlangen een goed doorlatende grond, die goed vochtig en vruchtbaar is. Op kalkrijke kleigrond doen ze het minder goed. Daarom is het beter om dan tuinturf, compost of zand door de grond te mengen. In het najaar of het voorjaar kun je het beste de stengels tot de grond afknippen.

FamilienaamPhlox Paniculata
Nederlandse naam     Vlambloem
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende grond
Planten per m²6 tot 9 per m²
StandplaatsZon / Halfschaduw
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Phlox planten

De standplaats van de Phlox is afhankelijk van de soort die geplant wordt. De zogenaamde tapijtphloxen, dus de Vlambloemen die als bodembedekker gebruikt worden, waaronder de Phlox subulata, houden van een zonnige standplaats met een doorlatende bodem. De planten doen het ook goed in een rotstuin. Er moet wel voldoende plaats zijn, want de groeien tot een dicht tapijt aan elkaar. Deze laag groeiende vlambloemen zijn ook geschikt voor muurafdekkingen of in een bak, waar ze over de rand kunnen hangen. Onkruid krijgt bij deze Phlox soort geen kans meer. De hoge Phlox daarentegen verdraagt zowel zon als halfschaduw. Hou er echter wel rekening mee dat lichtgebrek en te veel schaduw voor minder bloei kunnen zorgen. In de volle zon komen de bloemen prachtig tot hun recht. Plant Phloxen altijd in een goed doorlatende vruchtbare maar ook vochtige bodem. Droogte en natte voeten zijn, net zoals bij de meeste vaste planten, een no go. 

De beste tijd om Phloxen te planten, is tussen april en augustus maar zolang het niet vriest kunnen Phloxen eigenlijk het hele jaar door worden geplant. Alleen de eenjarige Phloxsoorten worden in het voorjaar geplant, want na de bloeiperiode in de zomer groeit en bloeit de plant niet meer en kan deze weer verwijderd worden. 

Om Phloxen te planten, graaf je een ruim plantgat. Ongeveer anderhalf keer zo groot als de pot waarin de plant geleverd wordt. Leg onderin een laag compost met daar bovenop een laag van een mengsel uit potgrond, compost en zand. Meng de opgegraven grond met verse potgrond en zand. Zet de planten in het plantgat en vul dit verder op met het mengsel opgegraven grond. Druk de grond uiteindelijk goed aan en leg bovenop nog een extra laag compost.

Vlambloem vermeerderen of verjongen

Als je een vlambloem ook nog op een andere plaats in de tuin wilt planten, kun je dit doen door middel van het scheuren van de plant. Dit noemen we het vermeerderen van de plant. Daarnaast is een verjonging van de Phloxen iedere 5 tot 10 jaar aan te raden. Phloxen groeien namelijk in de loop der jaren vanuit het midden van de plant meer naar de buitenranden. Het midden zal dus langzaam maar zeker uitgeput raken. Als je maar lang genoeg wacht met scheuren van de plant, zal je zien dat de Phlox in het midden geen groei meer vertoont en dat de plant steeds verder afdwaalt van de plek waar hij oorspronkelijk geplant is.

De meningen zijn nogal verdeeld over wat de beste tijd is om de plant te scheuren of te delen. Sommige mensen zijn van mening zijn dat het voorjaar (maart/april) hiervoor de beste tijd is en anderen mensen zijn van mening dat je het vermeerderen of verjongen van de Phlox beter in het najaar (september/oktober) kunt doen. Als we het dus goed bekijken kan niemand duidelijk aangeven of het voorjaar of najaar beter of slechter is. Het is namelijk sterk afhankelijk van wat het weer doet. Het ene jaar zal het voorjaar dus beter zijn dan het najaar en andersom. Je moet een beetje geluk hebben. Over het algemeen kun je het beste de maand september aanhouden om de plant te scheuren. De plant kan zo nog voor de winter voldoende wortels aanmaken. In het voorjaar kan de Phlox zich dan concentreren op het aanmaken van bladeren en bloemen. Als je echter toch in het voorjaar gaat scheuren zal de plant dus direct na het scheuren blad en bloemknoppen willen aanmaken. Dit kost de plant zoveel energie dat het herstel van de wortels langer op zich zal laten wachten. Je zult begrijpen dat als je nu een warme periode krijgt, het voor de plant erg moeilijk wordt te overleven. 

Stappenplan voor het scheuren van de Phlox

 • De plant kan het beste met een riek voorzichtig worden uitgegraven om zo de ondergrondse uitlopers zo min mogelijk te beschadigen. 
 • Bekijk goed waar de plant de krachtigste scheuten heeft. 
 • Split de moederplant in verschillende delen. 
 • De stukken kan je meestal met de hand uit elkaar scheuren. Lukt dit niet maak dan gebruik van een stevig mes.
 • Maak planten van ongeveer gelijke grote en controleer steeds of de nieuwe plant beschikt over voldoende groeipunten.
 • Spit de border goed om en voeg nieuwe humusrijke aarde toe. Bemesten met gedroogde koemest of oude, verteerde stalmest kun je in september beter niet doen. De planten zullen door deze makkelijk op te nemen voedingsstoffen op het einde van het jaar sappige scheuten vormen waardoor de kans op bevriezing toe zal nemen.

Phlox snoeien 

Er zijn verschillende manieren om Phloxen te snoeien en in toom te houden maar ook om de bloei te verspreiden. 

Bij kruipende Phloxen knip je na de bloei de uitgebloeide bloeistengels terug tot twee derde van de plant. Daarnaast  kun je na de bloei de scheuten aan de zijkanten van de borders bijknippen. Hiermee houd je de plant in toom en zorg je voor een dichte begroeiing.

Bij staande Phloxen kun je het beste de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit verlengt de bloei aanzienlijk. Na de bloei, meestal in september, kun je de uitgebloeide bloemstelen tot op de grond afknippen. In het voorjaar zal de plant zonder problemen weer opnieuw uitlopen.

Om de bloei te verspreiden en zo langer te kunnen genieten van de bloemenpracht kun je de zogenaamde Chelsea cut toepassen. Doe dit eind mei of begin juni maar niet later. De Chealsea cut houd in dat je één á twee derde van de bloemstelen tot de helft afknipt. Je doet dit tot net boven een blad. Dit zal de bloei van deze stengels vertragen tot later in de zomer en houdt de planten korter en compacter. Zo heb je langer plezier van de prachtige Phlox bloemen.  

Vlambloem onderhouden

Phloxen zijn gemakkelijke planten en kunnen vele jaren rijk bloeien. De hoge bordersoorten doen het goed in elke niet te droge en voedzame tuingrond. Van nature komt de Phlox voor in gebieden in de buurt van rivieren met een vochtige bodem. Let op, vochtig dus niet nat! Natte voeten houdt de Phlox helemaal niet van en de wortels zullen per direct gaan rotten. Droogte moet ook worden vermeden door middel van regelmatige bewatering. Bij het gieten is het belangrijk, dat alleen de bodem wordt beregend en zeker niet het blad, want de gevreesde meeldauw kan al snel enkele Phlox soorten bevallen en hiermee hun optreden in de tuin bederven. Gunstig is bijvoorbeeld een mulch laag want dit verhindert dat de bodem te snel uitdroogt. 

Vlambloem houdt van een zonnige plek, maar ook in de halfschaduw doet deze vaste plant het goed. Phlox is niet moeilijk in onderhoud. 

Phlox als bodembedekker

Kruipvlambloem is de naam voor de kruipende Phloxen of bodembedekkende Phloxen. Deze soorten worden maar zo'n 20 cm hoog. Deze vlambloemen zijn over het algemeen semi-wintergroen. Voor een gemiddelde Nederlandse winter betekent dit dat de Kruipvlambloem jaarrond wintergroen is. De plant heeft langwerpige, smalle bladeren die groen van kleur zijn. Jonge bladeren zijn lichtgroen, oudere bladeren donkergroen. Eén van de bodembedekkende soorten is de Phlox Subulata. Deze Phlox soort is perfect geschikt voor in een border als randbeplanting maar wordt ook veel toegepast in rotstuinen en als bodembedekker. In het voorjaar bloeit de Phlox subulata rijkelijk met witte, roze, blauwe of paarse bloemen. 

Phlox bemesten

Om ervoor te zorgen dat de Phlox goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen.  

Welke ziektes kan de Phlox last van hebben?

Helaas zijn Phloxen wel gevoelig voor ziektes. Een veel voorkomende ziekte is de meeldauw. Deze schimmelziekte is te herkennen aan wit grijs schimmelpluis (poederige vlekken) op bladeren, stelen en bloemen en vervolgens het vergroeien van de plant. 

Of een Phlox last van meeldauw krijgt, hangt mede af van de groei omstandigheden.

Het is dus van belang dat de Phloxen op de juiste plek staan. Dit is een zonnige of halfschaduw plek, voedzame grond en vocht. Deze omstandigheden zorgen er voor dat de plant gezond kan groeien en dus minder vatbaar is voor ziekten. Niet alleen de groeiomstandigheden zijn van belang ook de weersomstandigheden zijn bepalend voor de verspreiding van de meeldauw. Meeldauw ontwikkelt zich namelijk perfect bij warm en vochtig weer. 

In augustus en september hebben we vaak nog warme dagen maar de nachten gaan al wat langer en ook al wat koeler worden waardoor er dauw op het blad gevormd wordt. Onder deze gunstige omstandigheden kan een Phlox binnen een week onder de meeldauw zitten. Als dit het geval is, is het zaak om na te gaan of het om een oude plant gaat die al jaren op dezelfde plek staat. Mogelijk is de grond inmiddels helemaal uitgeput. Knip de plant helemaal tot de grond af en ruim alle resten op. Haal de plant in september uit de grond, deel deze, en zet deze terug op een goede voedzame grond. De handleiding hiervoor vindt je hierboven onder het kopje vermeerderen. Mocht de meeldauw in de jaren erna ondanks uitstekende verzorging toch weer terugkomen, dan zit er niets anders op dan de planten te rooien en een nieuwe minder vatbare soort te planten. Neem hiervoor contact met ons op via info@florum.nl

Ook ander ongedierte zoals het schuimbeestje of stengel nematoden kan worden aangetroffen in Phloxen. Het schuimbeestje zit in speekselachtige druppels en deze zuigen aan de bladeren. Gevreesd zijn de nematoden. Deze gaan in de twijgen zitten en beperken de opname van water en voedingsstoffen door de plant. Er ontstaan verdikkingen aan de stengels en misvormingen van de bladeren. Een bestrijding is bijna alleen maar mogelijk door het tot aan de grond afknippen en verwijderen van de takken.

Zijn Phloxen giftig?

Phloxen zijn zeker niet giftig, in tegendeel zelfs. De heerlijk geurende bloemen worden door veel creatieve koks gebruikt voor bloemige garneringen.

Vlambloem soorten 

Er zijn ca. 70 soorten vlambloemen, waarvan 1 soort uit Siberië en alle andere uit Noord-Amerika afkomstig zijn. We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.

Phlox divaricata 

Phlox divaricata komt voor in het oosten van Noord-Amerika. Deze kruidachtige vaste plant uit de phlox-familie (Polemoniaceae) is te vinden langs bosranden en oevers. De bloei is vroeg wat je bij meer bosplanten ziet, omdat de bomen dan nog niet vol in blad zitten. Het is een lage kruipende soort waarvan de bloemen heerlijk geuren. Het blad is wintergroen. Als de Phlox divaricata niet in bloei staat, is hij vrij onopvallend en vooral als hij in de zomer uitgebloeit is, kan de plant worden aangezien voor onkruid. De zoet geurende bloemen hebben tinten van licht lavendel tot violetblauw en af en toe pastel roze of wit. De opzichtige bloemen trekken vlinders, motten, bijen en vliegen aan. 

FamilienaamPhlox divaricata
Nederlandse naam     Phlox of vlambloem
BloemkleurLicht lavendel tot violetblauw
BladkleurGroen
Hoogte30 tot 40 cm
Hoogte bloem30 tot 40 cm

Phlox maculata 

Phlox maculata groeit van nature langs oevers, in natte weides en langs bosranden. Ze houden dus van volle zon of halfschaduw en voldoende vocht. De maculata groep is te herkennen aan mooi glimmend blad, dat er een beetje leerachtig uitziet. Daarnaast hebben de planten gevlekte stelen. In tegenstelling tot de overige familieleden heeft deze soort geen last van meeldauw. Daarnaast geeft de plant een heerlijke geur af waar ook bijen en vlinders op af komen.

FamilienaamPhlox maculata 
Nederlandse naam     Phlox of vlambloem
BloemkleurRoze
BladkleurGroen
Hoogte70-80 cm
Hoogte bloem70-80 cm

Phlox douglasii 

Phlox douglasii komt oorspronkelijk uit het noordwesten van de Verenigde Staten. Het is laag blijvende soort en kan goed tegen droogte. Phlox douglasii staat graag in de zon. Phlox douglasii kan een hoogte van ongeveer 10 cm bereiken. Afhankelijk van hoe de plant geplant is worden er pollen, lage heuvels of kussens van mooie donkergroene bladeren en prachtige bloemen gevormd. De plant kan uitstekend gebruikt worden als bodembedekker. Bloemen kunnen (afhankelijk van de soort of cultivar) paars, roze, bleke lavendel of magenta-rood zijn. De planten bloeien van april tot augustus.

FamilienaamPhlox douglasii
Nederlandse naam     Phlox of vlambloem
BloemkleurPaars
BladkleurDonkergroen
Hoogte10 cm
Hoogte bloem10 cm

Phlox adsurgens 

Phlox adsurgens is een laag blijvende soort. De plant is inheems in de VS, in Oregon en een deel van de noordelijke kustgebieden van Californië. De bloei valt rond de maanden mei en juni. De bloemblaadjes zijn smaller waardoor de bloem stervormig is. Phlox adsurgens is wintergroen en goed te gebruiken als bodembedekker. Daarnaast is deze plant ook zeer geschikt voor de rotstuin als ‘voegenvuller’ in de stapelmuur of tussen stenen. Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke, stenige bodem. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek.

FamilienaamPhlox adsurgens
Nederlandse naam     Phlox of vlambloem
BloemkleurRoze / wit
BladkleurGroen
Hoogte15 cm
Hoogte bloem15 cm

Phlox subulata 

Ook Phlox subulata is een laag blijvende, kruipende soort. Ze kunnen wat beter tegen droogte en verdragen halfschaduw. Er zijn redelijk veel cultivars van Phlox subulata op de markt. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Phlox subulata, vormt een dicht tapijt van stervormige bloemen in een donkerroze kleur. De plant bloeit in april met 1-1.5 cm grote bloemen. Phlox subulata geeft de voorkeur aan een licht droge en doorlatende grond en een zonnige standplaats. De plant doet het goed in de voorrand van een border, langs een tuinpad of in een rotstuin.

FamilienaamPhlox subulata
Nederlandse naam     Phlox of vlambloem
BloemkleurGroen
BladkleurGroen
Hoogte13 cm
Hoogte bloem13 cm

Overige soorten

 • Phlox adsurgens
 • Phlox alyssifolia
 • Phlox andicola
 • Phlox austromontana
 • Phlox bifida
 • Phlox borealis
 • Phlox bryoides
 • Phlox buckleyi
 • Phlox caespitosa
 • Phlox carolina
 • Phlox cuspidata
 • Phlox diffusa
 • Phlox divaricata
 • Phlox drummondii, eenjarig
 • Phlox floridana
 • Phlox glaberrima
 • Phlox idahonis
 • Phlox kelseyi
 • Phlox maculata
 • Phlox missoulensis
 • Phlox multiflora
 • Phlox nana
 • Phlox nivalis
 • Phlox ovata
 • Phlox paniculata
 • Phlox pilosa
 • Phlox pulchra
 • Phlox sibirica
 • Phlox speciosa
 • Phlox stolonifera 

Cultivars

Cultivars van de Phlox Panaculata

 • ’Alba Grandiflora’  (wit)
 • ’Becky Towe’ (roze, bonte bladeren)
 • ’Danielle’  (wit)
 • ’David’ (wit)
 • ’Eva Cullum’ (donkerroze)
 • ’Eva Foerster’ (roze / wit)
 • ’Flamingo’ (felroze)
 • ’Franz Schubert’ (lichtroze / paars)
 • ’Grenadine Dream’ (rood / paars)
 • ’Grey Lady’ (lavendelgrijs)
 • ’Luc's Lilac’ (Lila)
 • ’Le Mahdi’ (violetblauw)
 • ‘Miss Elie’  (roze)
 • ‘Miss Mary’ (donkerroze)
 • ‘Miss Pepper’ (lichtroze / donkerroze)
 • ’Monica Lynden-Bell’ (lichtroze)
 • ’Parelmoer’ (parelwit)
 • ’Norah Leigh’ (bleek / donkerroze, bont)
 • Peacock Cherry Red 
 • Pauw Lila 
 • Peacock Neon Purple 
 • Peacock wit 
 • ’Prince of Orange’ (oranjerood)
 • ’Prospero’ (lila / wit) 
 • Purple Eye Flame (paars / wit)
 • ’Rosa Pastell’ (lichtroze)
 • ’Starfire’ (karmozijn)
 • ’Uspekh’ (violet / wit)
 • ’Utopia’ (lichtroze)
 • 'Velvet Flame' (paars / wit)
 • ’Visions’  (wit / middenroze)
 • ’White Admiral’ (wit)

Cultivars van de Phlox divaricata

 • Phlox divaricata Blue Moon - heeft diep blauw violette bloemen.
 • Phlox divaricata Clouds of Perfume - een zeer geurig type met blauwe bloemen.
 • Phlox divaricata Chattahoochee - Heeft lavendelkleurige bloemen die elk een donkerder centrum hebben. 
 • Phlox divaricata Fuller’s White - heeft witte in plaats van blauwe bloemen.
 • Phlox divaricata Louisiana Purple - heeft donkere lavendel tot paarse bloemen met een kastanjebruin oog. 
 • Phlox divaricata May Breeze - heeft stervormige lichtblauwe bloemen.
 • Phlox divaricata Montrose Tricolor - heeft lavendelblauwe bloemen en bonte bladeren.

Cultivars van de Phlox Subulata

 • Phlox subulata 'Tamaongalei'
 • Phlox subulata 'Marjorie'
 • Phlox subulata 'Bavaria'
 • Phlox subulata 'McDaniel's Cushion' 
 • Phlox subulata 'Maischnee' 
 • Phlox subulata 'Amazing Grace' 
 • Phlox subulata 'Brilliant' 
 • Phlox subulata 'Bonita' 
 • Phlox subulata 'Spring White' 
 • Phlox subulata 'Blue Eyes' 
 • Phlox subulata 'Lilacina' 
 • Phlox subulata 'Nelsonii' 
 • Phlox subulata 'Seraph' 
 • Phlox subulata 'Fairy'
 • Phlox subulata 'Mauve Queen' 
 • Phlox subulata 'Moonlight' 
 • Phlox subulata 'Winifred' 
 • Phlox subulata 'Bressingham Blue Eyes' 
 • Phlox subulata 'White Swan' 
 • Phlox subulata 'Ronsdorfer Schöne' 
 • Phlox subulata 'White Drift' 
 • Phlox subulata 'Intensity' 
 • Phlox subulata May Snow 
 • Phlox subulata 'Tschernobyl' 
 • Phlox subulata 'Sensation' 
 • Phlox subulata subsp. brittonii 'Rosea' 
 • Phlox subulata 'Linner Traum' 
 • Phlox subulata 'Barseventytwo' 
 • Phlox subulata 'Woodside' 
 • Phlox subulata 'Alexander's Surprise'
 • Phlox subulata 'Fort Hill' 
 • Phlox subulata 'Snowflake' 
 • Phlox subulata 'Christine Bishop' 
 • Phlox subulata 'Pink Delight' 
 • Phlox subulata 'Atropurpurea' 
 • Phlox subulata 'Coral Eye' 
 • Phlox subulata 'Zwergenteppich' 
 • Phlox subulata 'Zwergenteppich' 
 • Phlox subulata 'Betty' 
 • Phlox subulata 'Emerald Cushion' 
 • Phlox subulata 'Starglow' 
 • Phlox subulata 'Jupiter' 
 • Phlox subulata 'Scarlet Flame' 
 • Phlox subulata 'Pink Pearl' 
 • Phlox subulata 'Candy Stripe' 
 • Phlox subulata 'Drumm' 
 • Phlox subulata 'Oakington Blue Eyes' 
 • Phlox subulata 'Kimono' 
 • Phlox subulata Beauty of Ronsdorf 
 • Phlox subulata 'Rubinschatz' 
 • Phlox subulata 'North Hills' 
 • Phlox subulata 'Red Wings' 

Phlox douglasii 

 • Phlox douglasii 'Iceberg' 
 • Phlox douglasii 'Red Admiral' 
 • Phlox douglasii 'Boothman's Variety' 
 • Phlox douglasii 'Crackerjack' 
 • Phlox douglasii 'Rosea' 
 • Phlox douglasii 'Lilac Cloud' 
 • Phlox douglasii 'Napoleon' 
 • Phlox douglasii 'Ice Mountain' 
 • Phlox douglasii 'Supreme' 
 • Phlox douglasii 'Pink Chintz' 
 • Phlox douglasii 'Sprite' 
 • Phlox douglasii 'Stuart Boothman' 
 • Phlox douglasii 'White Drift' 
 • Phlox douglasii 'White Admiral' 
 • Phlox douglasii 'Millstream Laura' 
 • Phlox douglasii 'Petra' 
 • Phlox douglasii 'Blue Mist' 
 • Phlox douglasii 'Tycoon' 
 • Phlox douglasii 'Silver Rose' 
 • Phlox douglasii 'Zwergflamingo' 
 • Phlox douglasii Lilac Queen 
 • Phlox douglasii 'Rose Cushion' 
 • Phlox douglasii 'Rose Queen' 
 • Phlox douglasii × multiflora subsp. depressa 
 • Phlox douglasii 'Eva' 
 • Phlox douglasii 'Waterloo' 
 • Phlox douglasii 'J.A. Hibberson' 
 • Phlox douglasii × subulata 
 • Phlox douglasii 'Georg Arends' 
 • Phlox douglasii 'Oxblood' 
 • Phlox douglasii 'Violet Queen' 

Cultivars van de Phlox maculata

 • Phlox maculata 'Rosalinde'
 • Phlox maculata 'Alpha'
 • Phlox maculata 'Natascha'

Cultivars van Phlox adsurgens

 • Phlox adsurgens 'Mary Ellen' 
 • Phlox adsurgens 'Red Buttes' 
 • Phlox adsurgens 'Oregon Blush' 
 • Phlox adsurgens 'Alba' 
 • Phlox adsurgens 'Wagon Wheel' 

Wat kost een Phlox?

De prijs voor een Phlox wisselt erg sterk en is uiteraard afhankelijk van beschikbaarheid en het soort. Mocht je de exacte prijzen willen weten, kun je het best even een mail sturen naar info@florum.nl. Wij kunnen je hierover vanzelfsprekend persoonlijk even informeren.

Phloxen kopen?

Heb je interesse om Phloxen te kopen? Hiervoor kun je uitstekend bij de Plantenwijzer van Florum terecht. Stuur hiervoor gerust een mailtje naar info@florum.nlJe kunt hier uiteraard ook terecht voor al jouw vragen over Phloxen die we hierboven niet hebben behandeld of voor persoonlijk advies over het gebruik van deze mooie planten. Maak gerust gebruik van onze lange ervaring en uitgebreide vakkennis op dit gebied als je overweegt om Phloxen te kopen.

Beplantingsplan maken