Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' | Scharnierbloem

Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' is een prachtige roze bloeiende scharnierplant. Deze plant bloeit van juli tot september. De Physostegia virginiana komt oorspronkelijk uit Virginia USA. Het is een sterke plant die tot 120 centimeter hoog kan worden en daardoor wel wat ondersteuning kan gebruiken. De plant vormt namelijk heel veel uitlopers. De plant heeft vierkante stengels en dankt zijn Nederlandse naam (scharnierbloem) aan een bijzondere eigenschap: je kunt een bloemstengel van de Physostegia opzij duwen waarna deze zo blijft staan en niet meer in de oude vorm terug komt. 

Van juli tot september bloeit de scharnierbloem met roze, rozerode bloemen in een aarvorm. Een grote groep van deze bloemen in de border levert een prachtige ‘roze zee’ van bloemen op. Ook als snijbloem doet deze plant het uitstekend. De Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' stelt wel één absolute voorwaarde en dat is zon. De planten zijn winterhard, maar sterven in het najaar bovengronds af. Je kunt de uitgebloeide stengels aan het einde van de herfst afknippen of in het voorjaar terugsnoeien.

FamilienaamPhysostegia virginiana 'Bouquet Rose' 
Nederlandse naam     Scharnierbloem
Soort plantVaste plant
GrondsoortGoed doorlatende humusrijke grond
Planten per m²6-9 planten/m2
StandplaatsZon/ halfschaduw
WinterhardJa tot -30 gr. C
Wintergroennee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' vraagt eigenlijk vrij weinig onderhoud. Het is voor de groei van belang dat deze plant op een zonnige plaatst geplant wordt. Van oorsprong is de Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' en 'weideplant' en daarom vooral geschikt voor wat zwaardere bodemtypen en zo nu en dan vochtige grond. De plant is dan ook vaak goed te combineren met 'bosrandplanten' en komt vanwege de kleur goed tot zijn recht in een romantische border. Geef de plant wel op tijd water in droge periodes. Ondanks dat deze plant graag in de zon staat, kan de Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' niet tegen grote droogte en zal bij uitdroging afsterven. 

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Physostegia virginiana ‘Bouquet Rose’ goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant twee keer per jaar te bemesten. Je kunt dit het beste in de maanden maart en juni doen. Bemest met een meststof die in 3-4 maanden tijd de voedingstoffen vrijgeeft aan de plant. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen.

Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht, worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen. Door 2 maal per jaar te bemesten, voorkom je een mesttekort bij deze mooie plant.

Toepassing

Zoals aangegeven, is de Physostegia virginiana 'Bouquet Rose' een prachtige vaste plant om in een groep in borders te plaatsen. Let hierbij op dat dit op een wat beschutte plek is. Hoewel dit een sterke plant is, is het niet verstandig om een harde wind invloed op deze plant te laten krijgen. Je zult begrijpen dat dit een perfecte plant is voor in siertuinen maar ook in een tuin met een meer robuuste uitstraling komt deze plant perfect tot zijn recht. Deze sierplant zorgt bijvoorbeeld voor een mooi contrast in een natuurlijke tuin. Tot slot is het goed om te benomen dat deze plant uitstekend te gebruiken is als snijbloem.

Beplantingsplan maken