Salvia verticillata Purple Rain | Kranssalie

Salvia verticillata Purple Rain (ook wel bekend onder de naam 'Kranssalie') is een zeer rijke- en langbloeiende plant met mooie blauwpaarse bloemen die in kransen boven elkaar staan. Het blad van de plant komt tot ongeveer 30 cm hoogte. In bloei is de plant 60 cm hoog. De plant is een woekeraar en zaait zichzelf flink uit. Als je hem niet overal wilt terugvinden, dan zul je de zaailingen moeten verwijderen. De plant staat graag op een warme plek in de zon waarbij de grond het best wat vochtig mag zijn, maar wel waterdoorlatend. Laat de grond niet compleet uitdrogen, daar kan de plant immers slecht tegen.

Salvia verticillata Purple Rain bloeit langdurig. In de periode van juni t/m augustus zal de plant zich volop laten zien met blauwpaarse bloemen. De plant heeft immers een rijke bloei. De bloemstengels gaan door het gewicht van de bloemen hangen. Vandaar ook de toepasselijke naam Purple rain. Door de uitgebloeide bloemen weg te knippen, stimuleer je een doorbloei in het najaar waardoor je erg lang plezier hebt van deze prachtige plant. De bloemen trekken veel insecten zoals bijen en vlinders aan. Het blad is groen en is bedekt met grijzig uitziende haartjes. In een erg zachte winter kan het blad lang aan de plant blijven, tot bijna in het voorjaar, maar in principe is de plant bladverliezend.

FamilienaamSalvia verticillata Purple Rain
Nederlandse naam     Kranssalie
Soort plantVaste plant
GrondsoortVochtige, goed doorlatende grond
Planten per m²7 à 9 stuks per vierkante meter.
StandplaatsZonnig
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Onderhoud

De Salvia verticillata Purple Rain is een mooie sterke plant die weinig eisen stelt. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren aan de plant tot de herfst. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, en is meestal voorzien van een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. Deze planten staan stevig en zijn niet windgevoelig. Salvia’s doen het overal zolang de grond maar niet te nat en de plaats zonnig is. De plant houdt absoluut niet van natte voeten. Het is dus een ideale plant voor een tuin op het zuiden. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Je kan het beste elk voorjaar wat kalk strooien.

Bemesting

Om ervoor te zorgen dat de Salvia verticillata Purple Rain goed blijft groeien, is het raadzaam om de plant te bemesten. De plant heeft een gemiddelde mestbehoefte. Dat wil zeggen dat je ze het beste, in het voorjaar kunt bemesten met een langdurige meststof. Dit is dan voldoende voor het gehele groeiseizoen. Het beste gebruik je hiervoor Floramix tuinmest. Niet alleen zorgt deze bemesting voor een betere groei en bloei, het verhoogt ook de weerstand van de plant waardoor deze minder vatbaar is voor ziekte en plagen. Bemest bij voorkeur op een tijdstip wanneer er regen wordt voorspeld. Zodra de meststof in contact komt met vocht worden de voedingsstoffen vrijgegeven. De plant kan dan direct de voedingsstoffen opnemen. Daarnaast staat de plant graag op een kalkhoudende grond. Strooi daarom in het voorjaar wat kalk bij de plant 

Toepassing

De Salvia verticillata Purple Rain is eigenlijk veelzijdig toepasbaar. Het is een mooie bodembedekker waardoor vak beplanting tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is het uiteraard een prima plant om te gebruiken als borderplant in bijvoorbeeld diervriendelijke tuinen. Vlinders, bijen en hommels zijn dol op de bloemen van deze plant. Gezien de woekerende eigenschappen is moet je goed overwegen of je voor deze plant kiest voor een siertuin. Het kan uiteraard wel, maar dan moet je de zaailingen op tijd verwijderen. De Salvia verticillata Purple Rain is hierdoor uiteraard wel geschikt om een mooi karakter te geven aan een natuurlijke tuin.

Beplantingsplan maken