Wisteria | Blauwe regen

De blauwe regen wordt ook wel de Wisteria genoemd. De blauwe regen is een boom met een prachtige opvallende uitstraling. De Wisteria groeit erg uitbundig en is opvallend door de prachtige, lange bloemtrossen. De bloeitijd van de blauwe regen is in het voorjaar, voordat het blad aan de boom verschijnt. 

De blauwe regen (ook wel veelvuldig als Blauweregen geschreven) komt van oorsprong uit het verre oosten, met name China, Japan en Korea. Het is een slingerplant die zich, afhankelijk van de soort, linksom of rechtsom om bomen of andere hoge vormen slingert, en daarbij met gemak 20 tot 25 meter hoog komt. De bloeitijd is van begin mei tot half juni. Over het algemeen zal de plant pas in het tweede of derde jaar bloeien. blauwe regen bloeit namelijk alleen op tweejarig hout.

De blauwe regen groeit graag met zijn takken in de volle zon. In de halfschaduw kan ook, maar om de bloei te bevorderen, is het verstandig rekening te houden met minstens zes uur zonneschijn per dag. De Wisteria groeit best in een grond die rijk aan organisch materiaal is. Dit hoeft niet noodzakelijk rijk aan meststoffen te zijn. De plant houdt wel van vochtige grond. Als je besluit om toch mest te geven, gebruik dan een meststof met een hoog fosforgehalte om de bloei te bevorderen. De grond mag echter geen kalk bevatten anders ontstaan er gele verkleuringen in het blad. blauwe regen is doorgaans een lang leven beschoren. Kies daarom met zorg een zonnige standplaats. Je kunt een blauweregen het beste aan de zuid- of (zuid) westkant planten. Het noorden is een absolute no go voor deze plant.  

Hou er rekening mee dat de plant met het verstrijken van de tijd steeds meer ruimte nodig heeft en dat de klimhulp stevig genoeg moet zijn om het toenemende gewicht te dragen. Bij de entree van je huis of aan een stevige boog bij het terras geplant, doet een bloeiende blauwe regen aan een blauwe waterval denken. Een pergola of een tuinpaviljoen is eveneens een gunstige standplaats. Je kunt de plant echter ook over een muur of een schuurtje laten groeien. Zorg dan wel voor een goede ondersteuning. Bevestig blauwe regen nooit aan een dakgoot of aan bomen. Omdat blauweregen een enorme groeikracht bezit en de takken armdik kunnen worden kunnen zij beschadigingen aanbrengen aan regenpijpen en andere bomen verstikken. Ook latwerken die geverfd moeten worden, zijn ongeschikt voor de blauwe regen.

blauwe regens kun je ook in pot houden, of je kunt een blauwe regen op stam kopen. Deze laatste doet de naam ‘blauwe regen’ echt eer aan, doordat hij op een stam groeit, is het alsof je een waterval van blauwe bloemtrossen hebt!

De Wisteria is een lid van de familie van vlinderbloemigen, wat te zien is aan de kenmerkende lange trossen vlinderachtige blauwe bloemen. Overigens zijn niet alle soorten van het geslacht Wisteria blauw. Er zijn kleurschakeringen van sneeuwwit, via alle mogelijke tinten roze, lila, paars en blauw naar zelfs bijna rood. 

Hoe mooi blauwe regen ook is, een kleine waarschuwing is zeker op zijn plaats:

Blauwe regen is een giftige plant! Met name de peulen en zaden zijn zeer giftig. Ze bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen. Daarnaast zijn ook de wortels en twijgen giftig. Al bij inname van slechts twee peulen kan braken, misselijkheid voorkomen en maagkrampen optreden en vaak is opname in een ziekenhuis noodzakelijk. Kijk daarom met deze prachtige blikvanger uit met (kleine) kinderen en huisdieren. 

FamilienaamWisteria
Nederlandse naam     Blauwe regen
Soort plantVaste plant
GrondsoortHumusrijke, vochtige bodem
Planten per m²1
StandplaatsZon
WinterhardJa
WintergroenNee
BemestingFloramix Tuinmest

Blauwe regen | Wisteria

Blauweregen planten

De blauwe regen staat het liefst op een zonnige plek en in goed doorlatende humusrijke aarde. Om de Blauweregen te kunnen planten, graaf je eerst een ruim plantgat waar de kluit goed in past. Als er een harde laag in de grond zit, kun je deze het beste eerst weghalen. Verwijder de jute doek of ijzeren korf die om de kluit zit niet. Als je dit namelijk wel doet, kan de kluit uit elkaar vallen en het wortelgestel beschadigen. Plant de jonge plant op de juiste diepte, met de wortels net onder de grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is en het water goed kan weglopen. Vul het gat na het planten op met een halve zak aanplantgrond en de uitgegraven grond om de bloei te bevorderen.

De blauwe regen ook is heel simpel te zaaien. Je kunt het zaad ook zelf oogsten uit de peulen die na de bloei ontstaan. De zaden kun je, zodra ze gerijpt zijn, in de grond stoppen. In het voorjaar zullen ze dan ontkiemen. Daarna begint het lange wachten. Het kan namelijk tot drie jaar duren voordat de blauwe regen gaat bloeien. Hou er rekening mee dat het niet ongewoon is om een andere kleur bloem tevoorschijn te zien komen dan de moederplant had, dit gebeurt immers regelmatig.

Een andere optie is om de plant te stekken. Dit is zelfs een relatief eenvoudige methode. Knip direct na de bloei enkele buigzame takken met een lengte van ongeveer 12 tot 15 cm. Verwijder hiervan alle bladeren behalve de bovenste. Snijd dan de onderkant schuin af en doop deze in stekpoeder. De stek plant je in een pot met stekgrond en deze dek je af met een plastic zak. Het duurt zes tot acht weken voordat de stek wortels gevormd heeft en je hem in de tuin kunt planten.

Wisteria houdt van voedzame grond. Zo nu en dan wat kalk stelt de plant ook zeer op prijs. Zet deze klimmer in de volle zon of in de halfschaduw en zorg dat de plant de ruimte heeft om te klimmen. blauwe regen heeft een enorme groeikracht, niet alleen in snelheid, maar ook letterlijk in sterkte. De ranken kunnen regenpijpen beschadigen als ze hier omheen groeien. Let hier dus op bij het planten en leiden van de takken. Laat je een blauwe regen tegen je huis aan groeien weet dan dat de Wisteria het cement tussen de stenen niet aantast, maar zich er alleen aan vast hecht. Zorg wel voor een goede ondersteuning. Mocht je uiteindelijk besluiten dat je de plant wilt verpoten of verwijderen zul je dus geen schade aan je muur hebben in de vorm van weggewerkt cement. Houd er wel rekening mee dat je de sporen wel zult blijven zien.

Blauwe regen snoeien en onderhouden

De blauwe regen is een slingerplant, en heeft daarom ook iets nodig waar hij omheen kan slingeren. Laat dit bij voorkeur niet om een boom gebeuren, want de boom kan hierdoor verstikt raken. Voorzie de blauwe regen liever van een pergola, of een houten raamwerk tegen een blinde muur. Ook kan het heel mooi zijn om je schutting (gedeeltelijk) te laten overgroeien met blauwe regen.

Let er hierbij op dat de plant van veel zonlicht houdt, maar dat de wortels schaduw nodig hebben. Kies daarom bij voorkeur een plek op het zuidwesten of het zuiden. De grond moet vruchtbaar, licht zuur en goed gedraineerd zijn, want deze planten houden wel van vocht maar zeker niet van natte voeten. Meng de grond voor het planten met compost en gedroogde mest. Als de plant er eenmaal staat, hoef je alleen in het voorjaar nog een beetje mest te geven. Te weinig voedsel in de bodem zal de groei en bloei van de blauwe regen belemmeren. 

De blauwe regen is een snelle groeier, voor je het weet, heeft deze plant alles overwoekerd. Daarom is snoeien niet alleen een mogelijkheid, maar zelfs een noodzaak. Met het snoeien houd je de enorme groei in toom en bevorder je tegelijkertijd de ontwikkeling van meer bloemen. Je kunt de blauwe regen het beste 2 keer per jaar snoeien. De eerste snoei doe je in het vroege voorjaar, zodra niet meer vriest. Het makkelijke aan de snoei in deze periode is dat er geen bladeren aan de blauwe regen groeien en je dus goed zicht op de takken hebt. Snoei om te beginnen alle lange dunnen scheuten van de hoofdtakken af. Daarna snoei je de zijtakken van de hoofdgesteltakken af, tot 10 à 15 centimeter. Hou er tijdens de snoei rekening mee dat de Wisteria op tweejarig hout bloeit en dat je daarom de takken nooit helemaal moet afknippen. Hou van de takken steeds een paar knopen over. Je kunt je blauwe regen het beste direct na de bloei nogmaals snoeien. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de plant later in het jaar nogmaals (zei het wat minder uitbundig) gaat bloeien. Als je een blauwe regen op stam houdt, dan zul je wat rigoureuzer moeten snoeien, om te voorkomen dat je de vorm kwijtraakt.

Blauweregen bemesten

Hoewel de blauwregen eigenlijk niet bemest hoeft te worden (te veel mesten leidt tot overdadige bladontwikkeling en groei) kan een geringe bemesting met een fosforrijke meststof de bloei bevorderen. Eén of tweemaal per jaar bemesten is meer dan voldoende. Je kunt hiervoor het beste organische mest gebruiken. 

Wisterias zijn nauwelijks gevoelig voor ziekten of plagen. Geelverkleuring van het blad wordt vaak veroorzaakt door een te kalkrijke grond (te basisch – te hoge pH). Het toevoegen van humusmateriaal om de grond zuurder te maken, is dan een goede optie. 

Blauwe regen | Wisteria

Blauwe regen soorten 

Er zijn verschillende blauwe regen soorten. We hebben de meest gangbare variëteiten van deze plant voor je op een rijtje gezet en hieronder de verschillende kenmerken van de soorten voor je in kaart gebracht.
  • Wisteria sinensis, de Chinese blauwe regen: deze soort is linksdraaiend (van onder naar boven bekeken). Dus tegen de wijzers van de klok en tegen de zon in. Dit kan als controle dienen bij aankoop. 
Enkele bekende voorbeelden van de Chinese blauwe regen: 
  • Wisteria sinensis ‘Prematura’; roze bloemtrossen, bloeit als jonge plant vrij snel, daarna iets minder groeikrachtig.
  • Wisteria sinensis: lila-blauw van kleur, de meest voorkomende, heerlijk geurend, bloementrossen tot 20-25 cm. lang.
  • Wisteria sinensis ‘Alba’: witte bloemtrossen, ongeveer 20 cm. lang, late bloei. Deze plant kan een hoogte van 7 tot 9 meter bereiken. De bloeitijd is van mei en juni met een nabloei is september. 
  • Wisteria sinensis ‘Caroline’; donker violetpaars, tot 30 cm. lange bloemtrossen, dikke trossen, geurend, vroegbloeien.
  • Wisteria sinensis ‘Rosea’; lilaroze bloemtrossen, ook wel roze regen of rose blauwe regen genoemd kan wel 10 meter hoog worden. Rose hangende trossen van 20-25 cm lang. 
  • Wisteria sinensis ‘Boskoop’; 25 cm. lang, lilablauwe, dikke bloemtrossen.
Bij de meeste Wisteria sinensis variëteiten bloeien de bloemen vóór het uitlopen van het blad. 

  • Wisteria floribunda, de Japanse blauwe regen, in het Japans Fuji genoemd. Deze soort is rechtsdraaiend (van onder naar boven bekeken). De plant draait dus met de wijzers van de klok en met de zon mee. Deze blauwe regens geven lange bloemtrossen. De bloei valt meestal na half mei. Sommige variëteiten bloeien voor het uitlopen van het blad, andere als de bladeren al wat meer zichtbaar zijn. De bladeren hebben elf tot negentien blaadjes.
Enkele bekende voorbeelden van de Japanse blauwe regen: 
  • Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’; violetblauw, zeer lange trossen (60cm)
  • Wisteria floribunda ‘Longissima Alba’; zeer lange witte bloemtrossen 
  • Wisteria floribunda ‘Murasaki Noda’; violetpaars (tweekleurig) 
  • Wisteria floribunda ‘Pink Ice’; lichtroze, matig lange trossen 
  • Wisteria floribunda ‘Black Dragon’; diep violetpaars, gevulde bloe
  • Wisteria x Formosa Een hybride variant van de twee hierboven beschreven soorten. Deze soort bloeit sneller dan zowel de Chinese- als de Japanse soorten. Deze versie heeft van rechts naar links windende takken, rechtsdraaiend (van onder naar boven bekeken). Dit zijn zeer mooie en bloeirijke Wisteria’s. Ze bloeien net zo snel als een jonge plant.
De twee belangrijkste voorbeelden van de hybride variant van de blauwe regen zijn: 
  • Wisteria formosa ‘Issai’; mooie bloemtrossen van 25 cm lang, diep lilablauw, produceert zeer veel bloemen en reeds op jonge leeftijd, daarbij bloeit de plant lang
  • Wisteria formosa ‘Issai Perfect’; diep lilablauw, langere trossen, iets minder lang bloeiend dan de andere versie.
  • Wisteria frutescens ‘Amethist, ook wel de Amerikaanse blauwe regen genoemd. Deze dwergvorm, Wisteria ‘Amethyst Falls’, is een rijkbloeiende, winterharde klimplant, die rustig en compact groeit. Het bijzondere van deze ‘Amethyst Falls’ is dat de plant elk jaar en al in een vroeg stadium uitbundig bloeit: vanaf begin mei tot eind juni. Dat de plant in de nazomer nogmaals bloeit, is uniek: tweemaal per jaar kunt u genieten van de lavendelblauwe bloemen. Wisteria frutescens 'Amethyst Falls' is een lage soort en ideaal voor kleine tuinen. De plant bloeit met violetblauwe bloemtrossen vanaf het eerste jaar. De bloemtrossen zijn veel compacter en geuren minder dan de Aziatische soorten.

Beplantingsplan maken