Bodemverbetering toepassen bij tuinaanleg

De bodem van je tuin verbeteren? Wanneer je een bodemonderzoek hebt gedaan, heb je inmiddels heb je de resultaten van het bodemonderzoek. Hierdoor weet je exact welke waardes er in de grond aanwezig zijn. Op deze manier kun je heel gericht conclusies trekken en weet je exact wat je moet aanvullen om optimale grondwaardes te halen.

Je gaat merken dat de bomen, planten en gazons in je tuin het veel beter zullen doen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruiken van natuurlijke (organische) meststoffen. Ik vind dat de natuur de natuur kan helpen.
Grond verbeteren tuin

Groei van planten stimuleren

Daarnaast kun je nog wat extra doen om optimale groei te stimuleren. Op zandhoudende grondsoorten is het verstandig om de humuslaag aan te vullen met bijvoorbeeld compost, champost, tuinaarde of molmmest.

Op klei- en leemhoudende ondergronden doe je er goed aan om de grond wat schraler te maken. Verschralen kan prima met een zanderige grond of met drainerend zand wat je in de toplaag verwerkt.

In deze fase breng je ook de grond op de juiste hoogte en doe je er verstandig aan om de grond te spitten (bij voorkeur met een machine). De storende lagen die zijn ontstaan door het intensieve gebruik tijdens de aanleg wil je eruit halen om de bodemstructuur en het bodemleven zo snel mogelijk weer op gang te helpen.

Daarna kun je de meststoffen in de toplaag (ca 15 – 20 cm) verwerken met een (spit) frees. Daarna heeft de grond een mooie fijne structuur waardoor je het perfect kunt verwerken.