Welke soorten erfafscheidingen zijn er voor in de tuin?

Wist je dat er talloze soorten erfafscheidingen bestaan? Een erfafscheiding is niets meer dan een object dat geplaatst is op je erfgrens als afscheiding van jouw erf met datgene van je buren, bijvoorbeeld een houten schutting. Klinkt logisch en dat is het ook wanneer je je gewoon aan de regels houdt. Je kent het programma ‘de rijdende rechter’ vast wel. Hierin is vaak onenigheid over een erfafscheiding in welke vorm dan ook. In dit artikel vertel ik je meer over de regels van een erfafscheiding en welke soorten er zijn.

Een erfafscheiding moet aan de volgende regels voldoen:

Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn tenzij er andere regels zijn volgens de gemeentelijke verordening of plaatselijke gewoonte. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Wil je een schutting van meer dan 2 meter hoog, informeer dan eerst bij de gemeente of je een omgevingsvergunning nodig heeft.

Je mag geen opening of raam maken in de muur of schutting. Volgens de wet mogen er geen ramen, balkons of muuropeningen binnen 2 meter van de erfgrens zijn die uitkijken op de grond van de buren.

Zonder toestemming van je buren mag je met jouw kant van de gemeenschappelijke erfafscheiding doen wat je wil. Je mag er iets tegenaan bouwen en daarin, tot op de helft van de dikte van de erfafscheiding, balken, bouten enz. aanbrengen, zolang je maar geen beschadigingen aanricht. Je mag aan je eigen kant van een muur of schutting bijvoorbeeld schilderen en/of beugels voor plantenbakken bevestigen. Hagen mag je aan jouw kant snoeien.

Het belangrijkste dat ik je wil meegeven is dat je als eigenaar van je eigen perceel verantwoordelijk bent voor jouw kant van de erfafscheiding.

Er zijn verschillende soorten erfafscheidingen:

Binnen dit soort erfafscheidingen kun je weer heel veel kanten op, wil je een open of gesloten schutting? Een moderne of juist een klassieke? Speelt duurzaamheid een rol? Wil je weinig onderhoud? Elk type heeft weer een andere prijs en daarbij behorende eisen.

Erfafscheiding schutting

Natuurlijke erfafscheiding

Bij een natuurlijke erfafscheiding wordt gebruik gemaakt van beplanting. Als je de keuze hebt gemaakt voor een natuurlijke erfafscheiding moet je er over nadenken welk soort je neemt. Dit hangt weer af van een aantal factoren; is de plant bladverliezend? Bloeit de plant wel? Heeft de heg veel of weinig onderhoud nodig? Ruikt de plant lekker? En ga zo maar door. Vaak wordt er gebruik gemaakt van 1 soort heg in de tuin want meerdere soorten kan rommelig lijken. Naast alleen een haag kun je ook kiezen voor het aanbrengen van een stalen of betonnen basis waar je beplanting tegenaan laat groeien.

Transparante erfscheiding

Ook hier zijn weer heel veel soorten te verkrijgen denk aan; staal en gaas. Het voordeel van een transparante erfafscheiding is dat je uitzicht niet belemmerd wordt. Zorg er wel voor dat je een goede band hebt met de buren wanneer je gaat voor deze soort erfafscheiding. ;)

Beton en aluminium als erfafscheiding

De bekende saaie grijze betonschutting heeft de laatste jaren concurrentie gekregen van veel modernere varianten. De betonplaten zijn nu in verschillende motieven en kleuren leverbaar. Helemaal nieuw en met een moderne strakke uitstraling, is de aluminium schutting. Ook niet meer weg te denken zijn de schanskorven gevuld met stenen.

Gerecycled plastic

Wanneer je gaat voor duurzaamheid en denkt aan het milieu dan kun je overwegen om een schutting van gerecycled plastic te maken. Dit komt steeds meer in en het is ook zeer modern.