Deze 7 meest gemaakte tuinontwerp fouten wil jij niet gaan maken…
Ben je van plan om een tuinontwerp te maken voor jouw droomtuin? Voorkom dat je hierbij knullige fouten gaat maken waar je later spijt van gaat krijgen. Dit zou jammer zijn! Daarom deel ik in deze blog de 7 meest gemaakte tuinontwerp fouten, zodat je ervoor kunt zorgen dat je deze fouten niet gaat maken…
7 Grootste tuinontwerp fouten op een rijtje
- Geen praktische oplossingen
- Verkeerde positionering van het terras
- Niet nadenken over hoogtes
- Hemelwaterafvoer
- De wensenlijst
- Het budget
- Verkeerd om denken
Meer tips ontvangen over het maken van een tuinontwerp?
In mijn gratis Tuinontwerp Gids deel ik onze ervaringen over de meest gemaakte fouten en hoe je kosten kunt besparen bij het maken van een tuinontwerp. Download hier de gratis Tuinontwerp Gids.
1. Geen praktische oplossingen
Tuinontwerpen maken wij volgens een bepaalde werkwijze. Wij vinden dat de theorie (het ontwerp) naadloos moet aansluiten op de praktische situatie buiten. Het probleem van veel tuinontwerpers is dat ze teveel denken in creatieve processen en veel te weinig in praktische oplossingen.
Daar lopen de hoveniers buiten in het werk dan tegenaan waardoor het ontwerp weer praktisch moet worden aangepast. In mijn ogen is dit te voorkomen door het de lijnen en het proces van ontwerpen tot aanleg veel beter op elkaar af te stemmen.
2. Verkeerde positionering van het terras
Heel vaak wordt er een terras aan de woning getekend. Een fout die veel gemaakt wordt is dat er niet goed wordt nagedacht over het type tuinset wat er komt te staan met als gevolg dat deze straks pal voor de tuindeuren staat.
Enerzijds blokkeert het je zicht op de rest van de tuin en anderzijds is het erg onlogisch met het openen van de tuindeuren en de praktische looplijnen.
3. Niet nadenken over hoogtes
Tuinen met hoogteverschillen vragen om extra aandacht. Ze vragen vaak praktische oplossingen die op een creatieve manier worden ingevuld.
De hoogtes waarmee in de praktijk rekening dient te worden gehouden missen vaak op de tekening met als gevolg dat er in het werk sneller fouten worden gemaakt die niet altijd simpel op te lossen zijn.
Wij hebben het volledige ontwerpproces intern en werken uitsluitend met een vast team. De ontwerpers binnen en de jongens buiten kennen elkaar door en door waardoor deze fouten kunnen worden voorkomen.
4. Hemelwaterafvoer
Een toenemend probleem in Nederland is dat we te maken hebben met steeds heftige wordende regenval in een korte periode. Tuinen hebben vaak moeite om het water op een organische manier te verwerken. In de eerste plaats vind ik het de taak van de tuinontwerper dat hier slimme oplossingen voor worden bedacht.
Vaak wordt dit in de ontwerpfase niet meegenomen met als gevolg dat het ontwerp in de praktijk moet worden aangepast. Aan de andere kant zijn er dan voor jouw als klant bijkomende kosten waar je vooraf niet op gerekend had.
5. De wensenlijst
Een goed tuinontwerp is de vertaling van jouw persoonlijke wensenlijst gecombineerd met de kennis, ervaring en creativiteit van de ontwerper. Dit staat aan de ene kant los van elkaar, maar toch bepaalt de samenvoeging van beiden het eindresultaat.
Als jouw input niet goed genoeg is merk je dit terug in het eindresultaat. Een veelgemaakte fout is dat men ‘even snel een lijstje maakt met wensen’ waardoor lang niet alle aandachtspunten erop komen te staan.
Ik raad je aan om hiervan een proces te maken van meerdere dagen. Meestal krijg je na een eerste gesprek met de ontwerper nieuwe inzichten waarmee je de lijst kunt aanvullen. Praat ook met anderen of kijk rond op internet of in bladen om tot nieuwe inzichten te komen. Een goede voorbereiding bepaald jouw mate van tevredenheid voor de lange termijn.
Weet je nog precies hoe jouw tuin eruit moet komen te zien? In mijn andere blog kun je tuin inspiratie opdoen met 50 voorbeeldtuinen en ideeën.
6. Het budget
Geld blijft in Nederland een gevoelig onderwerp. Hier willen we vaak niets of niet al te veel over loslaten. Toch valt en staat hier alles mee. Ga je hierover niet transparant in gesprek? Dan gaat dit achteraf problemen of teleurstelling opleveren.
Jij wil niet verrast worden met een torenhoge offerte of rekening die niet aan je verwachtingen voldoet met als gevolg dat er een alternatief plan moet komen. Alternatieven zijn in dit soort gevallen altijd minder dan het originele plan waar je super enthousiast over bent.
Ik ben van mening dat we hier zonder problemen transparant over kunnen brainstormen. Als ik dit soort gesprekken voer kan ik op basis van mijn ervaring zonder moeite een richtlijn geven van de te verwachten investering met daaraan vast en kwaliteitsnormen en elementen.
Op basis daarvan kunnen we een richtlijn afspreken waarmee het ontwerp zal worden opgesteld. Dit geeft achteraf nooit een vervelende verrassing en het maakt het verwachtingspatroon veel realistischer. En dus ook haalbaar.
De uiteindelijke offerte werken wij altijd gespecificeerd uit per onderdeel van de aanleg waardoor prijzen altijd inzichtelijk zijn. Zo heb jij als klant nooit het gevoel dat je voor de gek wordt gehouden. Vertrouwen is en blijft kostbaar!
7. Verkeerd om denken
Wat ik ook vaak mis zie gaan is dat ontwerpers direct beginnen met ontwerpen. Ik ben van mening dat hier een aantal cruciale stappen aan vooraf gaan. Met deze voorafgaande stappen wil je in kaart brengen:
- Hoe de zon/en schaduw zich verdelen
- Wat het type grondsoort is
- Welke praktische elementen op welke plek horen
Als deze tuinontwerp fout van toepassing is voor jou, dan is het verstandig om meer te leren over de beste tuinligging. Want waar moet je op letten om de ligging van de tuin te bepalen en wat is nu goed? Je leest hier meer over het bepalen de beste ligging van je tuin >>>
Hoe kunnen we je verder helpen bij het maken van een tuinontwerp?
Hopelijk hebben we je kunnen helpen aan de hand van dit artikel. Maar er is natuurlijk veel meer belangrijke informatie die je moet weten over het ontwerpen van de tuin. Er zijn namelijk nog meer gemaakte fouten. Anderzijds ben je misschien op zoek naar inspiratie of heb je al concrete plannen waar je ons hulp bij kunt gebruiken. Download gratis onze Tuinontwerp Gids waarin je de 9 meest gemaakte fouten ontdekt en hoe jij deze voorkomt >>>