Tuinontwerper gezocht: hoe vind je een goede tuinontwerper?

Tuinontwerper gezocht? |  Ben je op zoek naar een goede tuinontwerper, omdat je zelf niet zo goed weet waar je op moet letten? Want ja, hoe maak je de juiste keuze bij het maken van een tuinontwerp als je niet echt thuis bent in deze wereld? Ik snap je heel goed, omdat je op het punt staat om een keuze te maken. Daarom help ik je graag verder in je zoektocht. In dit artikel ga ik je uitleggen wat de belangrijkste zaken zijn waar je op moet letten bij het vinden van een goede tuinontwerper. Aan de hand van ruim 15 jaar praktijkervaring heb ik van alles voorbij zien komen. Van starters zonder enige vorm van ervaring tot aan gerenommeerde ontwerpers. Wie past bij jullie en hoe zorg je voor een succesvol project? Laten we direct de inhoud in duiken.

Voorkom deze essentiële valkuil in de zoektocht naar een tuinontwerper

Je kunt legio redenen verzinnen om een tuinontwerper te kiezen, maar zonder de juiste vragen te stellen weet je pas achteraf of je een goede keuze hebt gemaakt. Zelf ben ik op dit moment van schrijven 10 jaar eigenaar van een hoveniersbedrijf. Ik ben van mening dat het hoveniersvak en het vak tuinontwerpen 2 aparte expertises zijn. Daarmee wil ik meteen een van de grootste valkuilen waarin je als consument kunt trappen bespreken want hedendaags worden er door hoveniers nog steeds (sluik) aanbiedingen gedaan waarbij je een gratis tuinontwerp kunt aanvragen en laten maken. De voorwaarde is dan dat je de tuin ook door hen laat aanleggen. Klinkt in eerste instantie als een goede deal. Maar is dit ook daadwerkelijk zo?

Mijn ervaring is dat dit voor de consument (jullie dus) meestal niet optimaal uitpakt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar een hovenier die zijn ontwerpen in de avonduren of even tussendoor maakt kun je niet vergelijken met een tuinontwerper die het project met 100% aandacht en focus benadert. Zakelijk gezien zeg je eigenlijk ook al ‘ja’ voor de aanleg en tegen een offerte die je nog niet eens hebt gezien. Een gratis ontwerp is slechts een ‘lokkertje’ want laten we eerlijk zijn. Iedereen moet-, en heeft toch het recht om geld te verdienen? En dat moet ook want anders kun je geen onderneming runnen en dus ook geen tuinontwerpen maken.

Tuinontwerper gezocht? Dit selectieproces helpt je verder op basis van 5 onderdelen…

Ik zal je een selectieproces uitleggen bestaande uit 5 onderdelen met de meest belangrijke onderdelen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste tuinontwerper: 

Betrouwbaarheid

Vertrouwen is het allerbelangrijkste uitgangspunt voor een succesvolle samenwerking. Er moet een wederzijdse klik zijn tussen jullie en de ontwerper want alleen op deze manier kan het beste resultaat worden neergezet. Tuinontwerpen is namelijk een proces van mensenkennis en inspelen op het gevoel van wensen. Het is de taak van de ontwerper om jullie wensen zo goed mogelijk te vertalen en daarbij de juiste creativiteit en oplossingen in te zetten. Dat werkt alleen als er goede gesprekken plaatsvinden en er tot in de kern kan worden overlegd over uitgangspunten en situaties die om aandacht vragen.

Vertrouwen begint bij uitstraling. Enerzijds hoe de ontwerper zich online presenteert en anderzijds hoe de eerste kennismaking verloopt. Je kunt in dit geval bijna altijd op je onderbuikgevoel vertrouwen. 

Gelukkig ben ik zelf een ervaren specialist dankzij mijn 15 jaar praktijkervaring als hovenier. De afgelopen 10 jaar ontwierp ik meer dan 500 tuinen, die gemiddeld met een 9 zijn beoordeeld. Ook mijn gratis e-book over de 9 meest gemaakte tuinontwerp fouten is al meer dan 12.000 keer gedownload! 

Referenties

Heel veel twijfels kun je laten wegnemen door referenties van anderen te checken. Hoe goed de ontwerper zich ook weet te presenteren. Wat anderen hebben ervaren is natuurlijk veel belangrijker en dat geeft vertrouwen voor de consument om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.

Tuinontwerp Gids

In mijn e-book Tuinontwerp Gids deel ik al onze ervaringen over het maken van een tuinontwerp. Zo lees je over de meest gemaakte ontwerpfouten, aanlegfouten en bespaartips. Download het gratis e-book hier. (onderdeel van het gratis inspiratiepakket)


Visie  

Wat je ziet in het portfolio is vaak de vertaling van de visie van de tuinontwerper. Ik ben van mening dat een visie tekenend is voor hoe de ontwerper zijn keuzes maakt. Sterker nog. Ik vind het zelfs belangrijker dat een ontwerper kan uitleggen waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt dan enkel te laten zien wat hij heeft ontworpen. De motivatie vertelt jullie een kloppend verhaal en laat zien dat er nagedacht is voor design, maar ook over praktische zaken. En dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Het ontwerp op papier is 1. Maar de uitvoering in de praktijk is essentieel en ik vind het de taak van de tuinontwerper om daar kennis van te hebben en goed over te kunnen adviseren.

Prijs

Ten slotte zal de prijs voor jullie een rol spelen in de keuze voor een tuinontwerper. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om uit te leggen dat de prijs voor een tuinontwerper heel vertekend kan zijn. Dat wil zeggen dat het niet van belang is wat een ontwerper kost. Maar veel belangrijker wat het jullie uiteindelijk gaat opleveren. 

Een goede ontwerper denkt na over het hele proces van de bestaande situatie tot en met de aanleg en oplevering van jullie droomtuin. Het uiteindelijke doel is om een tuinontwerp te maken dat voldoet aan jullie wensen en programma van eisen en wat uiteindelijke haalbaar is in de praktijk. 

Door extra aandacht te besteden aan het proces tuinplannen maken is mijn ervaring dat niet alleen het eindresultaat veel beter wordt. Maar ook beter is nagedacht over technische details waardoor de kosten die de aanleg met zich meebrengt veel nauwkeuriger kunnen worden ingeschat. 

De investering in een goede tuinontwerper betaald zich achteraf altijd terug. Door het tuinplan goed voor te bereiden zullen er achteraf veel minder tot geen onvoorziene kosten zijn. Dat kun je in de ontwerpfase uitsluitend en dat is in mijn ogen tekenend voor de kwaliteit van de ontwerper. De prijs die je betaald voor een ontwerper moet je dan ook niet zien als een kostenpost maar als een investering in een uitmuntend eindresultaat. 

Hopelijk heb jullie op deze manier kunnen inspireren en ben je nu veel bewuster van de feiten. Ik heb dit verhaal volledig transparant opgesteld aan de hand van mijn eigen ervaring. Dit zijn namelijk de belangrijkste criteria die ik meeneem in de selectieprocedure van ontwerpers van ik zelf mee samenwerk. 

Ik heb nog iets tofs voor je:

Bekijk en download het gratis tuininspiratie pakket >>>