onderhoud van de sauna in tuin

Onderhoud van de buitensauna (stappenplan)

Hey saunaliefhebber! We weten dat je enorm geniet van je buitensauna - het is tenslotte je eigen persoonlijke toevluchtsoord voor ontspanning en wellness. Maar weet je ook hoe je jouw sauna in topvorm houdt? Hier is onze eenvoudige, stapsgewijze gids voor het onderhouden van je buitensauna.

 

Onderhoud van een buitensauna


Lees hieronder een 6 stappenplan om je buitensauna op kundige en hygisnische manier te onderhouden.

Stap 1: Regelmatige schoonmaak

Je zou het misschien niet denken, maar sauna's kunnen vrij snel vies worden. Zweet, huidcellen, en oliën kunnen allemaal achterblijven na een saunasessie. Maak na elke sessie de banken, vloeren en andere oppervlakken schoon met een zachte borstel of doek en een mild schoonmaakmiddel. Spoel goed af om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen.

Stap 2: Houtbehandeling

Je buitensauna is constant blootgesteld aan de elementen, wat betekent dat het hout kan gaan rotten, schimmelen of barsten als het niet goed wordt onderhouden. Behandel het hout van je sauna minstens één keer per jaar met een geschikt houtbeschermingsmiddel om het te beschermen tegen weer en wind.

Stap 3: Controleer de kachel en stenen

De kachel en stenen zijn het hart van je sauna. Controleer ze regelmatig op tekenen van slijtage. Als je merkt dat de stenen beginnen te barsten of af te brokkelen, is het tijd om ze te vervangen. Om dit te doen, schakel je eerst de kachel uit en laat je hem volledig afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de oude stenen en vervang ze door nieuwe. Zorg ervoor dat je stenen kiest die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in sauna's. Als je een elektrische kachel hebt, laat dan regelmatig een professional de bedrading en andere componenten controleren.Stap 4: Ververs het water

Als je een sauna met een waterbakje gebruikt, is het belangrijk om het water na elk gebruik te verversen om de groei van bacteriën te voorkomen. Vergeet niet om het bakje ook regelmatig schoon te maken!

Stap 5: Onderhoud van de saunadeur

De deur van je sauna kan ook onderhoud nodig hebben. Als het een houten deur is, kan deze af en toe een verse laag beschermende beits of olie nodig hebben, net zoals de rest van je sauna. Als het een glazen deur is, houd deze dan schoon en vrij van vlekken met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. 

Stap 6: Ventilatie

Goede ventilatie is essentieel om schimmel en overmatig vocht te voorkomen. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn en dat lucht vrij door de sauna kan circuleren.

Controleer regelmatig  of de ventilatieopeningen schoon zijn en verwijder eventuele belemmeringen.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan je buitensauna, kun je ervoor zorgen dat deze in topvorm en goede conditie blijft waardoor je optimaal kunt genieten van je eigen ontspanningsruimte. Volg deze eenvoudige stappen voor het schoonmaken en behandelen van het hout. Controleer regelmatig de kachel en stenen, ververs het water en zorg voor goede ventilatie. Op deze manier kun je blijven genieten van de vele voordelen die een buitensauna je kan bieden en de kwaliteit en levensduur blijft behouden.

Reactie plaatsen