Als je een tuin hebt, dan wil je er toch ook in de winter van genieten? Daarom is het goed om je beplanting in je tuin hierop af te stemmen. Dit doe je door een aantal bloeiende winterplanten in de tuin te plaatsen. Hierin heb je volop keuze. Ik zal je in deze blog 10 voorbeelden geven van bloeiende winterplanten die je in de tuin kunt plaatsen.
Veel mensen vinden het heerlijk om gedurende de winter de kou buiten te laten, lekker knus bij de warme kachel te zitten en hun gordijnen dicht te hebben. Eigenlijk is dat best zonde. Ook in de winterperiode kan er voldoende leven en kleur in je tuin te vinden zijn. Hiervoor moet je wel kiezen voor een aantal bloeiende winterplanten voor in je tuin.
Het leuke is dat je volop keuze hebt uit bomen, struiken en andere beplanting die ook in de meest koude periode van het jaar de boel opfleuren in je tuin. Eigenlijk doe je jezelf tekort als je hier niet iets heel moois van maakt en de gordijnen dicht trekt.
Nogmaals: als je een tuin hebt, dan wil je er toch ook in de winter van genieten?
Dat kan zeker. Als je voor de onderstaande bloeiende winterplanten een plekje vrij maakt naast bijvoorbeeld je siergrassen, hortensia’s en buxussen, maak je er een mooi geheel van en zou je eigenlijk wel eens stiekem kunnen gaan hopen dat er géén einde komt aan de winter.
Wintergroene planten in combinatie met bloeiende winterplanten
Bij het samenstellen van een mooi beplantingsplan voor in de tuin hou je rekening met een aantal factoren. Denk hierbij aan de bloeiperiode, de vorm en afmeting, de wintervastheid, de omgeving waarin de beplanting het best tot zijn recht komt en de kleurstellingen.
Je merkt het wel, het draait om het maken van mooie combinaties die passen bij je smaak en wensen. Daarbij wil je natuurlijk dat je tuin het gehele jaar door er mooi bij staat.
Met betrekking tot de winter betekent dit dat je een combinatie maakt tussen wintergroene planten en bloeiende winterplanten.
Met betrekking tot wintergroene planten kun je onder andere denken aan:
- De Schijnhulst, een mooie groenblijvende plant met geurende bloemen in april die opvallend sterk lijkt op de Hulst.
- De Portugese Laurier met de kenmerkende groene bladen en de rode stelen.
- De Zomereik, die wintergroen is met leerachtige glanzende bladen.
- Aronskelken met het karakteristieke crème wit getekende bladeren.
- De Schoenlappersplanten waarvan het blad in de winter vaak in een mooie rood-paarse tint zal verkleuren en waarvan je al in de lente kunt genieten van prachtige bloemen.
- Het Kruipend Zenegroen met intens blauwe bloemen.
Winterbloeiers voor in de tuin
De winterplanten die juist in de koude periode bloeien worden ook wel winterbloeiers genoemd. Dit zijn dus de planten die voorkomen dat je tuin er kaal en saai uit gaat zien in de koudere maanden. Deze planten gaan juist bloeien als de andere planten zijn uitgebloeid.
Je hebt hierin zeer veel mogelijkheden. Hieronder ga ik je een aantal voorbeelden geven van winterbloeiers in je tuin maar er zijn er natuurlijk wel véél meer. Als je winterbloeiers gaat uitzoeken, let er dan op welke omstandigheden deze beplanting het prettigst vindt zoals de grondsoort en of de plant het beter doet in de zon of juist op een schaduwrijke plek.
Wil je weten hoe je deze planten kunt combineren voor een prachtige border? Lees mijn e-book ‘Beplantingsplannen Maken’. Je kunt hem hier helemaal gratis downloaden.
10 bloeiende winterplanten voor in de tuin
Helleborus
De Helleborus kennen we ook als “kerstroos”. De bekendste soort is de Helleborus Niger. Dit is een echte winterbloeier die rond de jaarwisseling zal bloeien en dan de witte bloemen laat zien. De Helleborus zal het best groeien op een redelijk zonrijke (half schaduwrijke plek). De plant heeft regelmatig water nodig en vindt een kleigrond erg prettig.
Winterviolen
De Winterviolen hebben natuurlijk een toepasselijke naam. Deze plantjes bloeien de hele winter door en laten alleen hun kopjes letterlijk hangen als het vriest. Maak je dan géén zorgen. Als de thermometer weer een temperatuur boven het vriespunt aangeeft gaan de kopjes weer omhoog en bloeien ze vrolijk door.
Fuji kers
Uit het oosten komt de Fuji kers. Ook deze winterbloeier zorgen voor kleur in je tuin. De Fuji kers is echt een vroegbloeier. Al vrij vroeg in de winterperiode zijn de grote roze bloemen zichtbaar. Later in deze periode loopt het blad uit in een licht oranje tint.
Japanse kers
Ongeveer uit dezelfde streek komt de Japanse kers. Het mooie van deze plant is dat dit een echte volhouder is en zich de hele koude periode van de meest kleurrijke kant laat zien met halfgevulde bloemetjes die van roze naar wit verbleken.
Toverhazelaar
De Toverhazelaar kennen we ook als de Hamamelis en bloeit aan kale takken. De blaadjes van deze winterbloeier zien er niet alleen mooi uit maar ruiken ook erg lekker. Ook deze bloemblaadjes reageren op het weer. Ze krullen immers op bij regen, kou en mist. Als de zon zich weer laat zien zullen de bloemetjes weer openvouwen en zich volop laten zien (en ruiken). De Toverhazelaar staat dan ook het liefst op een plek in de halfschaduw. Let op, deze plant neemt wel behoorlijk wat ruimte in.
Winterjasmijn
De Winterjasmijn is echt een muurplant. Als je een (koud) muurtje hebt, dus op het noorden of oosten zal de Winterjasmijn zich hier goed op thuisvoelen. Het is een mooie klimplant die je wel even de juiste weg in moet leiden maar die je hiervoor in dank wel mooie gele bloemen teruggeeft in de winterperiode, ook als het vriest. Let op, de Winterjasmijn kan wel drie meter hoog worden.
Chimonanthus Praecox
De naam “Chimonanthus Praecox” zal misschien weinig mensen echt bekend in de oren klinken maar de bijnaam natuurlijk wel: dit meloenboompje heeft de naam Winterbloeier gekregen. Waarom dit zo is zal je wel duidelijk zijn. Het is een struik die wel 2,5 meter hoog kan worden. In de winter heeft deze plant kale takken maar wel mooie gele bloemetjes met een paars hart. Hiermee doet deze struik zijn naam echt eer aan want de Winterbloeier is een mooie winterbloeier met bloemen die nog lekker ruiken ook. Wil je dit ervaren? Zet deze struik dan in een rijke tuingrond.
Lonicera Fragrantissima
De Lonicera Fragrantissima is in tegenstelling tot de gewone kamperfoelie juist géén klimmer. De Winterkamperfoelie is ook ijzersterk en doorstaat een extreme vrieskou van zo’n -25 graden! Deze plant heeft in de bloeiperiode mooie witte bloemetjes die steeds lekkerder gaan ruiken naarmate de temperatuur oploopt. Hoe zachter de temperatuur, hoe sterker de geur. Na de bloei verschijnen er zeer veel rode besjes aan de plant. Hiermee doe je de vogels een groot plezier.
- Mahonia
De Mahonia is ook een hele mooie en lekker ruikende plant voor in de winterperiode. De plant heeft een vorm van kaboutermutsen. Als je de plant in de zon zet, kun je medio oktober geelachtige bloemen verwachten, die lekker ruiken. Deze plant kan groeien tot wel 20 centimeter hoogte.
Viburnum
Tot slot een bloeiende winterplant met wel een hele toepasselijke naam. De Viburnum wordt in de volksmond ook wel “sneeuwballen” genoemd. De Viburnum kent meerdere soorten. Er zijn soorten waarbij de schermen van witte bloempjes tussen het blijvende groene blad tevoorschijn komen en bij andere soorten kun je heerlijk geurende roze bloemen aan de kale takken verwachten.
Zoals je ziet heb je volop mogelijkheden om ook in de winter een mooi kleurrijk geheel te maken in je tuin. Ik denk dat ik je 10 mooie voorbeelden heb gegeven van bloeiende winter planten voor in de tuin. Ik raad je aan om deze te plaatsen op een plek die je goed kunt zien vanuit het raam. Anders is het zonde natuurlijk omdat je meestal toch wat minder buiten komt in deze periode.
Meer weten over het combineren van wintergroen met andere planten?
H.F.C. Buma
op 20 Apr 2019